IZAZOV ZA IZABRANE: Pet vanjskopolitičkih prioriteta za novi saziv Predsjedništva BiH

Na osnovu aktuelne političke situacije, međunarodne pozicije Bosne i Hercegovine, te novog saziva Predsjedništva BiH, organizacija Bosnian Advocacy Centar identifikovala je pet ključnih vanjskopolitičkih prioriteta kojima se Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, odnosno pro-bosanski dio ove institucije, treba voditi u narednom mandatu.

  • Mini market

  • 03. Okt. 2022  

  • 1

Na osnovu aktuelne političke situacije, međunarodne pozicije Bosne i Hercegovine, te novog saziva Predsjedništva BiH, organizacija Bosnian Advocacy Centar identifikovala je pet ključnih vanjskopolitičkih prioriteta kojima se Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, odnosno pro-bosanski dio ove institucije, treba voditi u narednom mandatu.

Iz organizacije navode da brze i nepredvidljive promjene na međunarodnoj sceni zahtijevaju značajno agresivniji i proaktivniji vanjskopolitički angažman ključnih zvaničnika Bosne i Hercegovine.

"Odabir kompetentnih diplomata koji na svoj posao gledaju kao na misiju jačanja bh. kapaciteta važan je stub vanjskopolitičke strategije. Međutim, taj cilj se mora dopuniti s mnoštvom dodatnih aktivnosti poput nastupa na važnim istraživačkim centrima i institutima, povezivanju s kabinetima donosioca odluka, te svakako angažmanom profesionalnih i licenciranih lobističkih i PR kuća što do sada nije bio slučaj", navodi predsjednik organizacije Ismail Ćidić.

alt

Naglašava da će tokom cijele sedmice predstavljat svaki prioritet pojedinačno i detaljno, a novi članovi Predsjedništva će uskoro na svoje adrese dobiti formalni policy paper.

Vođenje strateškog diplomatskog pozicioniranja kroz imenovanja stručnih kadrova

Uloge ambasadora i drugih diplomata koji na svoj posao gledaju prije svega kao na misiju, pa tek onda profesiju od ključnog su značaja za promociju bh. interesa. Nužno je izabrati ambasadore koji ne samo da poznaju jezik države u koju su poslani, nego razumiju kontekst, te posjeduju konekcije i poznanstva još od prije imenovanja.

Jačanje pro-bosanskohercegovačkog narativa

 

Od ključnog je značaja da Predsjedništvo koordinira nastupe s vodećim aktivistima, autorima i intelektualcima na jačanju pro-bosanskog narativa, obnovi starih i uspostavljanju novih prijateljstava i savezništava širom svijeta, te nastupa na najpoznatijim institutima, univerzitetima i istraživačkim centrima poput Brookingsa i Atlantic Councila. Članovi ovih centara objavljuju utjecajne radove koji se često nađu na stolovima donosioca odluka. Zbog toga im je potrebno prići i objasniti naše pozicije iz svakog dostupnog ugla.

U skladu sa svojim mogućnostima, Predsjedništvo treba maksimalno podržati jačanje kapaciteta Memorijalnog centra u Srebrenici koji kroz svoje aktivnosti igra ogromnu ulogu u osvještavanju interesnih grupa o posljedicama fašizma i propalih politika, ali predstavlja i jak stub tzv. “mehke moći.”

Ostvarivanje kontakata s niže pozicioniranim stafferima u parlamentarnim i izvršnim kabinetima

Predsjedništvo treba formirati timove koji bi se fokusirali na ostvarivanje odnosa s niže pozicioniranim stafferima koji su ključni za usmjeravanje politike, pisanje odluka i predlaganja inicijativa svojim donosiocima odluka.

 

Uspostavljanje lobističkih projekata u saradnji s profesionalnim lobističkim i PR firmama

Predsjedništvo treba biti centralna institucija u okupljanju široke nadstranačke koalicije ključnih pro-bosanskih aktera koja bi radila na određivanju državnih prioriteta i smjernica, te razvijanju strategije za lobističke i PR projekte u ključnim međunarodnim centrima na različitim stranama svijeta.

Promocija investicijskih potencijala

 

Predsjedništvo treba formirati neformalno tijelo poput “Ekonomskog vijeća” koje bi kroz savjetnički kapacitet učestvovalo u procesima promocije ekonomskih interesa Bosne i Hercegovine. Kroz diplomatske kanale, a na inicijative Predsjedništva, neophodno je promovisati investicijske potencijale (vodeći računa da su ulaganja u skladu sa načelima i ciljevima Bosne i Hercegovine) što između ostalog uključuje i zajednička putovanja članova Predsjedništva s domaćim biznismenima u strane države, navode iz Bosnian Advocacy Centra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...