KAKO BI MOGAO IZGLEDATI PARLAMENT BiH: Da li je moguće izbaciti SDA, HDZ i SNSD iz vlasti?

Preciznije kalkulacije će se moći praviti nakon što budu prebrojani svi glasovi.

  • Društvo

  • 03. Okt. 2022  

  • 0

Prema prvim preliminarnim, nezvaničnim i nepotpunim rezultatima za izbore za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, SDA bi trebala imati najviše zastupnika.

Treba napomenuti da je sa teritorije FBiH do sada obrađeno 62 posto biračkih mjesta, a sa teritorije RS-a 80 posto. To znači da se broj stranaka koje su osvojile mandate, kao i raspodjela mandata po strankama još uvijek može promijeniti. Stoga "raspored snaga" u ovom pregledu treba uzeti sa dozom rezerve.

Prema do sada prebrojanim glasačkim listićima, od 28 zastupnika u PSBiH SDA bi trebala dobiti sedam mjesta, HDZ BiH šest, SDP četiri, DF i NiP po tri, NES i NS po dva, a HDZ 1990 jedan mandat.

 image

Raspodjela mandata za ZDPSBiH iz FBiH/

 

Treba napomenuti da bi SDA u Zastupničkom domu trebala imati ukupno osam mandata, jer bi, kao i do sada, jedan trebala dobiti iz RS-a.

Inače, pobjedu na izborima za državni parlament iz RS-a po svemu sudeći odnio je SNSD, koji bi trebao dobiti pet mandata. SDS bi trebao dobiti dva, a PDP, ZPR-Lista Nebojše Vukanovića, DEMOS, US, SDA, SNP i DNS po jedan mandat.

image

Raspodjela mandata za ZDPSBiH iz RS/

Ako bi smo procjene o mogućoj parlamentarnoj većini pravili na osnovu dosdašnjih saveza, iz FBiH bi tu većinu opet činili SDA, HDZBiH i DF, koji bi zajedno trebali imati 16 od 28 mandata. Stranke Trojke zajedno su, prema ovim nepotpunim podacima, osvojile devet mandata. Jedini način da se, prema ovom trenutnom stanju, SDA i HDZ BiH izbace iz vlasti bio bi da sve ostale stranke zajedno naprave većinu od 15 zastupnika.

Slično je i u RS-u. Ako se u obzir uzme da su DEMOS, US i SNP i do sada sarađivali sa SNSD-om, te da će se SDA vjerovatno prikloniti većini, to znači da bi takva većina iz RS-a imala devet od 15 zastupnika. Drugim  riječima, da bi se SNSD izbacio iz vlasti trebali bi da se bloku SDS-PDP-ZPR, prikloni i DNS (što nije isključeno), SDA, te bar dvije od tri stranke sa po jednim mandatom, odnosno DEMOS, US ili SNP.

Naravno, preciznije kalkulacije ko bi mogao činiti parlamentarnu većinu moći će se praviti tek kada budu prebrojani svi glasački listići i dodijeljeni svi mandati. To se posebno odnosi na RS, gdje je veliki broj stranaka, njih šest, jako blizu granice cenzusa od tri posto, koliko je minimum za ulazak  u zakonodavne organe.

(Oslobođenje)  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...