HRVATSKI ŠEF DIPLOMATIJE O IZBORIMA U BiH: Preglasavanje Hrvata uveliko šteti

Grlić Radman je konstatovao da "preglasavanje Hrvata uveliko šteti".

  • Regija

  • 03. Okt. 2022  

  • 7

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je dosadašnje rezultate izbora u Bosni i Hercegovini.

Grlić Radman je konstatovao da "preglasavanje Hrvata uveliko šteti".

"Ovo je već četvrti put da je Komšić (Željko Komšić, op.a.) glasovima bošnjačkog naroda pobjedio i da se vodi kao hrvatski član predsjedništva. To će u našim odnosima ostaviti mrlju", rekao je Grlić Radman.

On je komentirao i promjene koje je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uveo na dan izbora. Ocijenio je promjenekao "očekivane".

"Promjene potvrđuju da je Daytonsko-pariški sporazum međunarodno pravo, rekao je Grlić Radman te dodao:

"Mogu samo reći da je ta odluka očekivana budući da su propuštene prilike dogovora između političkih lidera, prije svega bošnjačkih s hrvatskim".

Grlić Radman kaže da su hrvatski lideri bili spremni na dogovor, ali on se nije ostvario te je stoga "ostalo na odluci" visokog predstavnika da bi se zaštitio Daytonsko-pariški sporazum, prenosi Hina.

"Ovo je potvrda da je taj sporazum međunarodno pravo i da se jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana morala poštivati kako bi se osigurala institucionalna stabilnost, sigurnost i prosperitet Bosne i Hercegovine", naglasio je hrvatski ministar.

Schmidtove izmjene su "prvi korak", dodao je hrvatski šef diplomatije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...