REAKCIJA NA SINOĆNJI POTEZ: EU o Scmidtovom nametanju izmjena Izbornog zakona - "To je isključivo..."

Delegacija Evropske unije (EU) reagovala je na nametanje izmjena Izbornog zakona koje je u izbornoj noći uveo Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, gdje navode da je to isključivo njegova odluka.

  • Mini market

  • 03. Okt. 2022  03. Okt. 2022

  • 1

“EU u BiH prima k znanju odluku Christiana Schmidta o izmjenama Ustava Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Izbornog zakona BiH. To je bila odluka isključivo visokog predstavnika. Izvršne ovlasti visokog predstavnika (Bonska ovlaštenja) treba koristiti isključivo kao krajnju mjeru protiv nepopravljivih nezakonitih radnji”, naveli su iz Delegacije.

Istakli su da je jačanje funkcionalnosti institucija BiH ključni prioritet na putu BiH ka članstvu u EU.

“Tokom skoro godinu dana, EU i Sjedinjene Američke Države su facilitirale razgovore o ustavnoj i izbornoj reformi. Duboko žalimo što političke stranke nisu uspjele da postignu izbalansirani dogovor o paketu reformi koji bi sveobuhvatno odgovorio na neriješena pitanja, uključujući funkcionalnost FBiH i Doma naroda FBiH”, navodi se.

Kažu kako su ustavne reforme u kladu sa zahtjevima iz odluka Evropskog suda za ljudska prava i Venecijanske komisije, u dijelu koji se odnosi na Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH, je i dalje hitan i neispunjen zadatak.

“Neprovedene su i preporuke OEBS-ovog ODIHR-a i GRECO-a u vezi sa transparentnošću i integritetom izbora. Lideri političkih stranaka u BiH su se dogovorili 12. juna u Briselu da će se pozabaviti ovim pitanjima u roku od šest mjeseci nakon formiranja nove vlasti. Pozivamo ih da ispoštuju ovu obavezu”, poručili su iz Delegacije EU.

“EU očekuje od novoizabranih zvaničnika da preuzmu punu odgovornost za provedbu ambicioznih reformi sa ciljem unapređenja interesa građana, kao i daljeg napretka zemlje na evropskom putu, a u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije”, zaključuju u Delegaciji.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...