SKANDAL U REŽIJI CIK-a: Više stotina hiljada nevažećih listića, najviše za Predsjedništvo BiH!

Veliki broj glasača požalio se na loša grafička rješenja glsačkih listića: sitna slova i blijeda štampa pravili su probleme mnogim glasačima s nešto slabijim vidom.  

  • Hronika

  • 03. Okt. 2022  03. Okt. 2022

  • 2

Iako još nisu prebrojani svi glasovi, već je evidentno da i za ove izbore imamo više stotina hiljada nevažećih glasačkih listića, a tome su nesumnjivo doprinijela i amaterska grafička rješenja glasačkih listića. 

Recimo, u trci za predsjednika RS, od obrađenih 81,91 odsto biračkih mjesta, bilo je 5,64 odsto nevažećih listića, odnosno njih 29.756, iako je ove listiće bilo jednostavno ispuniti, stavljanjem znaka "x" ispred samo jednog kandidata. 

Za poziciju člana Predsjedništva, na obrađenih 86,38 odsto biračkih mjesta, zabilježeno je 6,66 odsto nevažećih listića, odnosno ukupno 95.076. 

Tačno 99.247 nevažećih listića, odnosno 8,70 odsto, bilo je za poziciju poslanika u Parlamentarnoj skuštini BiH, na 70,42 odsto obrađenih biračkih mjesta. 

Kada se tome dodaju i podaci za Parlament FBiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske te skupštine kantona FBiH, cifra će sigurno biti mnogo veća, pišu banjalučke Nezvisne novine.  

Veliki broj glasača požalio se na loša grafička rješenja glsačkih listića: sitna slova i blijeda štampa pravili su probleme mnogim glasačima s nešto slabijim vidom.  

Lošija grafička rješnja od CIK-ovih glasačkih listića imaju još samo Cipsova lična dokumenta. Golemoj većni građna potrebna je lupa da pročitaju matični broj utisnut na ličnoj karti, iako ima sasvim dovoljni praznog prostora za dvostruko veći font.  

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...