RAT UŽIVO: Biden potvrdio Zelenskom, SAD daje Ukrajini nove HIMARS-e

Danas je 223. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 04. Okt. 2022  04. Okt. 2022

  • 16

22:48 Šef nuklearne elektrane Zaporožje (ZNPP) pod ruskom okupacijom, koji je pritvoren tokom vikenda u onome što je Ukrajina nazvala ruskim činom terora, neće se vratiti na svoje radno mjesto, objavila je UN-ova nadzorna agencija za nuklearnu energiju IAEA.

22:24 Američki predsjednik Joe Biden rekao je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će Washington dati Kijevu 625 milijuna dolara nove sigurnosne pomoći, uključujući topničke raketne sustave visoke mobilnosti (HIMARS), saopćila je Bijela kuća.

22:08 SAD je pozvao Rusiju da izađe s protuponudom na američke prijedloge u cilju oslobađanja zvijezde WNBA-a Brittney Griner, izvijestio je Reuters. Bijela kuća priopćila je danas da je ponudila Rusiji dati Viktora Bouta, zatvorenog trgovca oružjem, za Griner i Paula Whelana, bivšeg američkog marinca koji je u zatvoru u Rusiji od 2018. godine. Tajnica za medije Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je novinarima tokom brifinga da SAD tek treba dobiti ozbiljan odgovor od Rusije. "Moramo vidjeti ozbiljnu protuponudu", rekla je. Griner je u zatvoru u Rusiji od februara i osuđena je na devet godina ruskog zatvora.

21:50 Ukrajinske snage probile su rusku odbranu na jugu zemlje i proširile svoju brzu ofanzivu na istoku, zauzevši tako još više teritorija u oblastima koje je pripojila Moskva, što predstavlja  direktnu prijetnju snabdijevanju ruskih trupa, rekao je danas Zelenski u obraćanju medijima, prenosi AP. 

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik, rekao je da je vojska njegove zemlje vratila gradove koje je zauzela ruska vojska u brojnim područjima, ne iznoseći detalje.

"Nekoliko gradskih sredina oslobođenno je  u određenom broju regija. Teške borbe se vode na nekoliko frontova", rekao je Zelenski u svom video obraćanju danas popodne.

21:30 Tužitelj u Švedskoj zadužen za istragu o curenju plina iz Sjevernog toka rekao je da je država zatvorila dio Baltičkog mora. Brodovima, roniocima i podmornicama zabranjeno je približavanje unutar 9.3 kilometra od mjesta gdje curi plin u Švedskoj.

21:10 Sjedinjene Države saopćile su danas da nema naznaka da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje, javio je  Reuters, unatoč ranijim izjavama ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

Portparolka za medije Bijele kuće Karine Jean-Pierre izjavila je tokom brifinga da unatoč "zveckanju nuklearnim oružjem, nema znakova da Rusija stvarno planira upotrijebiti takvo oružje".

“Bilo kakvo nuklearno oružje ili zveckanje nuklearnim oružjem ovdje shvaćamo vrlo ozbiljno, ali želim reći da nismo vidjeli ništa što bi nas nagnalo da promijenimo svoju stratešku nuklearnu poziciju, niti imamo ikakve naznake da se Rusija sprema neizbježno upotrijebiti nuklearno oružje”, rekla je Jean-Pierre novinarima.

20:45 Rusi su velikom brzinom napustili Liman, a iza njih su ostala brojna tijela njihovih poginulih suboraca, javlja AP.

Reporteri AP-a su na ulicama vidjeli najmanje 18 mrtvih ruskih vojnika.

Ukrajinska vojska je, kako se čini, nakon oslobođenja grad uklonila tijela mrtvih ukrajinskih vojnika.

20:30 Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly rekao je da se mora zaustaviti niz strateških pogrešaka ruskog predsjednika Vladimira Putina i da će bilo kakvo korištenje nuklearnog oružja dovesti do posljedica. Putin je eskalirao svoj sedmomjesečni rat u Ukrajini vojnom mobilizacijom i upozorenjima o upotrebi nuklearnog oružja.

Kad je upitan kako bi Britanija reagirala kad bi Rusija upotrijebila taktičko nuklearno oružje, Cleverly je na događaju Konzervativne stranke rekao da ne može ulaziti u detalje, no da bi došlo do odgovora. "Neizbježno bi bio slučaj da korištenje nuklearnog oružja od strane bilo koje zemlje bilo gdje na svijetu ne bi prošlo bez odgovora", rekao je. "Neću raspravljati o prirodi ili o pragu."

20:05 Rusko Vijeće federacije jednoglasno je na plenarnoj sjednici u utorak odobrilo četiri federalna ustavna zakona o prijemu takozvanih Narodnih republika Donjeck i Lugansk, kao i regija Zaporižja i Herson u Rusiju.

Prema zakonima, stanovnici četiri regije od dana kada su primljene u Rusiju - 30. septembra - priznati su kao ruski državljani, i dan im je rok od mjesec dana da podnesu zahtjev za odricanje od ruskog državljanstva. Istodobno se precizira da je stjecanje državljanstva moguće uz podnošenje zahtjeva i polaganje prisege državljanina Ruske Federacije.

Senatori su stojeći pozdravili usvajanje zakona. Predsjednica Vijeća Federacije Valentina Matvienko čestitala je svim stanovnicima Donbasa te Hersona i Zaporižje te svim Rusima "na ovom povijesnom događaju". Također je dodala da se Vijeće Federacije raduje senatorima s novih teritorija

Prema dokumentima, DNR i LNR će i unutar Rusije zadržati svoje prijašnje nazive, a ruski će biti službenih jezik. Zaporižja i Herson postaju, navodi se, ulaze u sastav regije kao zasebni entiteti i ostaju regije. 

Granice republika i regija odredit će se njihovim granicama koje su "postojale na dan njihova formiranja i prijema u sastav Ruske Federacije".

TEKST SE NAS

19:50 Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, rekao je na državnoj televiziji da je do sada mobilizirano 200.000 osoba. Šojgu je pozvao vojne centre za novačenje da ne odbijaju dobrovoljce osim ako za to ne postoje "ozbiljni razlozi".

19:35 Evakuacijskim centrima u Kijevu daju se tablete joda u slučaju nuklearnog udara na glavni grad, objavilo je gradsko vijeće, prenosi Telegraph. Vlasti su u saopćenju rekle da će tablete biti podijeljene stanovnicima područja zagađenih nuklearnim zračenjem.

Tablete s kalijevim jodom mogu pomoći u blokiranju apsorpcije štetnog zračenja od strane štitnjače ako se uzmu neposredno prije ili neposredno nakon izlaganja nuklearnom zračenju.

19:15 Anton Gerašenko objavio je snimku na kojoj je, kako kaže, prikazano uklanjanje eksploziva s brane kod Harkiva.

"Rusi su minirali branu u regiji Harkiv TNT-om, antitenkovskim minama, detonatorima. Ekvivalent je 700 kilograma TNT-a.

Da je brana eksplodirala, sva okolna sela bi bila potopljena. Tehničari iz policije uklonili su eksploziv", napisao je.

18:55 Glavni štab Oružanih snaga Ruske Federacije će, što je prije moguće, svima koji provode djelomičnu mobilizaciju ponuditi pojašnjenja o davanju odgode za mobilizaciju. Tu je uputu danas dao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, prenosi ruska državna novinska agencija Tass.

18:10 Ovo su nove ukrajinske procjene ruskih gubitaka

 17:35 Kako piše Forbes, od početka mobilizacije 21. septembra Rusiju je napustilo oko 700.000 ljudi. Početkom septembra, ruska agencija za statistiku procijenila je da je od početka godine do početka septembra zemlju napustilo 419.000 osoba.

17:00 U evakuacijskim centrima u Kijevu dijele se tablete joda u slučaju nuklearnog udara na glavni grad, objavilo je gradsko vijeće, a prenosi Telegraph.

Vlasti su u saopćenju poručile da će tablete biti podijeljene stanovnicima područja zagađenih nuklearnim zračenjem ako bude potrebe za evakuacijom.

Tablete s kalijevim jodom mogu pomoći u blokiranju apsorpcije štetnog zračenja, ako se uzmu neposredno prije ili neposredno nakon izlaganja nuklearnom zračenju.

Do ovog rješenja došlo je nakon što je Kremlj u utorak poručio da ne želi učestvovati u "nuklearnoj retorici" koju je Zapad proširio nakon medijskog izvještaja da se Rusija sprema pokazati svoju spremnost da upotrijebi nuklearno oružje u svom sukobu s Ukrajinom.

U ponedjeljak je objavljeno da je vojni savez NATO-a upozorio članove da će Vladimir Putin pokazati svoju spremnost da upotrijebi nuklearno oružje izvođenjem nuklearnog testa na ukrajinskoj granici.

"Zapadni mediji, zapadni političari i šefovi država trenutno se upuštaju u mnogo vježbi nuklearne retorike. Mi ne želimo učestvovati u tome", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

16:40 Na društvenim mrežama pojavila se informacija da je došlo do eksplozije u Hersonu. Navodna eksplozija dogodila se na mostu Antonovski. Riječ je o, za Ruse, izrazito važnom mostu koji su Ukrajinci već u nekoliko navrata granatirali.

Vijest nije potvrđena, ali ne bi bilo prvi put da Ukrajinci gađaju i pokušavaju onesposobiti ovaj most.

16:10 Danska policija je za vrijeme vikenda primila izvještaje o aktivnostima dronova blizu plinskog polja Roar u Sjevernom moru, rekao je glasnogovornik policije. Polje Roar se nalazi pokraj najvećega plinskog polja u Danskoj, Tyra, a obama upravlja francuska energetska kompanija TotalEnergies.

Danska je, kao i neke druge zemlje regije, podigla razinu pripravnosti kada su posrijedi hitni slučajevi povezani s danskim energetskim i plinskim sektorom nakon što je nekoliko zemalja posumnjalo da su dva ruska plinovoda prema Europi, iz kojih u Baltičko more curi plin, bila predmet sabotaže.

Francuska energetska kompanija prošli sedmice je izvijestila da je primijetila "neovlaštenu aktivnost dronova" blizu jednog od svojih naftnih i plinskih postrojenja u Sjevernom moru, koji se nalazi u polju Halfdan B. Nitko iz TotalEnergiesa nije bio dostupan za komentar.

15:35 Britansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je novu kartu ratnih događaja u Ukrajini.

15:20 Ukrajinci jako brzo napreduju na jugu

15:00 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko optužio je susjednu Ukrajinu u utorak da je poslala 15.000 vojnika na granično područje kako bi izgradila obranu i provela izviđanje, što je nazvao provokativnim akcijama.

Lukašenko je dopustio svojem bliskom savezniku Rusiji u veljači da koristi bjeloruski teritorij za invaziju na Ukrajinu. No rekao je da Bjelorusija nije strana u sukobu i da njegove snage nisu uključene. U izjavi koju je prenijela državna agencija BelTA, Lukašenko je rekao da je ukrajinska postrojba koja je došla na granicu blokirala ceste i uspostavlja kontrolne točke i vatrene položaje.

"Jednom riječju, nisu samo podignute barikade već i izgrađen zid. Konstantno se provodi optičko, radioelektroničko i radiotehničko izviđanje našeg teritorija, vojske i objekata", rekao je Lukašenko. "Često svojim bespilotnim letjelicama krše crtu državne granice. I pritom se brinu i brinu: 'Ne dajte Bjelorusiji da uđe u rat'. A na granici su stalne provokacije."

Ukrajinski dužnosnici nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

Lukašenko je rekao da je njegova zemlja uključena u sukob samo toliko kako bi spriječila njegovo širenje u Bjelorusiju i kako bi "spriječila napad na Bjelorusiju pod krinkom specijalne vojne operacije iz Poljske, Litve i Latvije". "Kao što sam rekao Rusima, nitko neće pucati u leđa s teritorija Bjelorusije", naglasio je.

14:30 Zelenskij stavio anketu o Musku, Elon Musk mu odgovorio

Brojni Ukrajinci bijesni su na Muska zbog ankete koju je postavio na svom Twitter profilu.

14:15 Vučić: Brzo će doći do nove Staljingradske bitke. Strah me više nego ikad

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pred Srbijom "težak period, teži od onog iz 90-ih godina".

14:10 Insajderi iz Kremlja: Nered je, Putin više nikoga ne sluša. Slutimo što slijedi

Vladimir Putin postaje brzoplet i tajnovit, suočen s porazima na bojnom polju, upozorili su upućeni u Kremlj, koji ukazuju da ruski čelnik donosi nagle odluke bez konzultacija s nekim od svojih vojnih šefova.

14:00 VIDEO Ukrajinci bili u vozilu kad ga je pogodio tenkovski projektil. Sve su snimali

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajalo Podoljak objavio je snimku nastalu negdje na ratištu.

alt

13:50 Ukrajina oslobodila strateški važno mjesto na rijeci?

Ukrajina je navodno oslobodila strateški važno mjesto Davidov Brid u Hersonskoj oblasti. Riječ je o mjestu na rijeci Inhulets.

Vijest je prenio Oliver Carroll, dopisnik Economista.

13:25 "Ne mogu pratiti sve vijesti o oslobođenju"

Ukrajinski novinar Ilija Ponomarenko kaže da da se ruski front navodno raspada.

"Ne mogu pratiti sve vijesti o novooslobođenim teritorijima koje stižu svaki sat", kazap je Ponomarenko.

Novinar Bilda Julian Ropcke na Twitteru je objavio da je ukrajinska vojska oslobodila mjesta Noviplatonivku, Bohuslavku i Borivska Andriivka u Harkivskoj regiji.

Također, objavio je da je ukrajinska vojska oslobodila nekoliko mjesta u Hersonskoj oblasti.

 

13:20 Europska unija pozvala ruskog izaslanika da osudi aneksiju

Europska unija pozvala je ruskog izaslanika da osudi i odbaci "nezakonitu aneksiju" ukrajinskih regija Donjecka, Hersona, Luganska i Zaporožja od strane Moskve, priopćila je diplomatska služba EU-a.

"EU ne priznaje i nikada neće priznati ovu nezakonitu aneksiju od strane Rusije. Ove odluke Rusije su ništavne i ne mogu proizvoditi nikakve pravne učinke", objavila je EU.

13:00 NATO upozorio članice

NATO je navodno upozorio sve države članice saveza kako je ruski predsjednik Vladimir Putin odlučan pokazati spremnost korištenja oružja masovnog uništenja tako što će na granici s Ukrajinom testirati nuklearno oružje, javlja britanski The Times. 

12:55 Zapadni dužnosnik: Nema neobičnih aktivnosti oko moskovskog nuklearnog arsenala

Nema naznaka bilo kakve neobične aktivnosti oko moskovskog nuklearnog arsenala nakon najnovijih nuklearnih prijetnji ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je u utorak zapadni dužnosnik.

Dužnosnik je, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao novinarima: Nismo vidjeli nikakve pokazatelje ili aktivnosti za koje bismo smatrali da su izvan norme. Nismo vidjeli aktivnosti koje su izvan uobičajenih za vrste aktivnosti koje provode ti elementi ruskih strateških snaga.

12:50 Očekuje se da će Putin danas potpisati zakone o pripajanju četiri ukrajinska teritorija

Ruski predsjednik Vladimir Putin "vjerojatno" će potpisati zakone za aneksiju četiri ukrajinska teritorija u Rusiju tijekom dana, kaže glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Obraćajući se novinarima, Peskov je rekao da njegova "specijalna vojna operacija" u Ukrajini neće završiti ako Kijev odustane od pregovora, dodajući da su "potrebne dvije strane za pregovore".

"Ili ćemo čekati da sadašnji predsjednik promijeni svoj stav ili ćemo čekati da sljedeći predsjednik promijeni svoj stav u interesu ukrajinskog naroda", rekao je.

12:30 Više od 200.000 Rusa pozvano u vojnu službu

Više od 200.000 ljudi pozvano je u vojnu službu otkako je Rusija objavila "djelomičnu mobilizaciju" prije dva tjedna, rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

Novinska agencija RIA Novosti izvijestila je da je Šojgu rekao da Rusija namjerava angažirati dodatnih 300.000 osoba za vojno osoblje kao dio inicijative.

12:25 Japan protjerao ruskog konzula

Diplomatski odnosi između Rusije i Japana nastavljaju se pogoršavati. Reuters javlja kako je japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi naredio ruskom konzulu u Sapporu da napusti Japan do 10. listopada.

Japanska odluka dolazi nakon što je ruska sigurnosna agencija FSB prošli mjesec rekla da je pritvorila japanskog konzula u Vladivostoku zbog sumnje u špijunažu i naredila mu da napusti zemlju. Japan je zanijekao da je diplomat bio špijun i naveo da je konzul maltretiran dok je bio u ruskom pritvoru.

12:20 Rusija kaznila TikTok i Twitch

Rusija je kaznila TikTok s tri milijuna rubalja (45.000 funti) jer nije izbrisala sadržaj koji krši zakone zemlje o "LGBT propagandi". Moskva je također kaznila streaming platformu Twitch, koja je u vlasništvu Amazona, s četiri milijuna rubalja (60.000 funti) zbog videointervjua s ukrajinskom političkom osobom za koji je rekla da sadrži "lažne" informacije.

Zasad nema reakcije ni iz Twitcha ni iz TikToka.

12:15 Zelenskij potpisao dekret kojim se isključuju pregovori s Putinom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij potpisao je dekret kojim formalno proglašava izglede za bilo kakve pregovore s Vladimirom Putinom "nemogućima". Dekretom su formalizirani komentari koje je Zelenskij dao u petak nakon što je ruski predsjednik proglasio četiri okupirane regije Ukrajine dijelom Rusije.

“On (Putin) ne zna što su dostojanstvo i poštenje. Stoga smo spremni za dijalog s Rusijom, ali s drugim predsjednikom Rusije”, rekao je Zelenskij.

Prva točka dekreta, koju je pripremilo Vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine 30. rujna, glasi "Ukrajina je odlučila izjaviti da nije moguće voditi pregovore s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom."

12:10 VIDEO Snimka Putinovog nuklearnog vlaka izazvala paniku

SNIMKA ruskog vlaka koji prevozi nuklearnu opremu prema ukrajinskom bojištu dodatno je potaknuo strahove da bi Vladimir Putin mogao testirati nuklearno oružje.

  11:30 Ukrajinci koristili ruske vojne oznake da prevare Putinove trupe?

Novinar The Economista Oliver Carroll na Twitteru je šerao objave koje se šire ruskim vojnim blogovima.

"Zanimljivo. Ruski vojni blogeri potvrđuju informacije da su se Ukrajinci koristili obmanama - uključujući korištenje ruskih identifikacijskih oznaka Z i V na vozilima - kako bi prodrli duboko iza ruskih linija u Hersonu", napisao je.

11:15 Anketa: Podrška Putinovoj invaziji među Rusima prvi put pala ispod 50 posto

U RUSIJI je provedena anketa o odlukama predsjednika Vladimira Putina. Provodila se od 29. rujna do 1. listopada, u njoj je sudjelovalo 1610 ispitanika, dok statistička greška iznosi oko 2.5 posto.

11:00 Ukrajina proziva Iran zbog isporuke dronova Rusiji

Dok je Zapad opremao Ukrajinu tijekom cijelog sukoba, Vladimir Putin nema previše saveznika voljnih isporučiti oružje. Opširno se govorilo da je Rusija primila iranske bespilotne letjelice za upotrebu u Ukrajini - ali Iran, prema Kijevu, nije bio otvoren s njima u vezi s tim.

Sada ih je Ukrajina prozvala na Twitteru.

 10:55 Fregata Kraljevske mornarice poslana u Sjeverno more nakon napada na plinovode

Fregata britanske Kraljevske mornarice poslana je u Sjeverno more nakon sumnje na sabotažu prošlog tjedna na plinovodu Sjeverni tok. Ministarstvo obrane (MO) reklo je da brod radi s norveškom mornaricom "kako bi umirio one koji rade u blizini plinovoda".

Europske države vjeruju da je štetu na cjevovodima ispod Baltičkog mora mogao uzrokovati samo napad, pri čemu se snažno sumnja na Rusiju.

Kremlj je negirao odgovornost i umjesto toga je uperio prst u Zapad.

10:50 Britanski obavještajci: Putin potpisao naredbu za jesenski ciklus novačenja

U svom dnevnom obavještajnom izvješću, Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva kaže da je Vladimir Putin potpisao naredbu za rutinski jesenski ciklus novačenja koji ima za cilj obučiti 120.000 vojnih obveznika. Ministarstvo obrane naglašava da je to odvojeno od ruske naredbe o djelomičnoj mobilizaciji od 21. rujna.

Jesenski rokovni ciklus započet će 1. studenog - mjesec dana kasnije nego inače", objavili su.

 10:45 Putinova "željezna lutka" o porazima Rusije: Generali, nemojte sramotiti našu himnu

U EMISIJI "Večer s Vladimirom Solovjevom" na ruskoj državnoj televiziji gostovala je urednica RT-a Margarita Simonjan, poznata kao Putinova "željezna lutka", koja je zbog ruskog poraza kod Limana pozvala na odgovornost generale i sam vojni vrh.

alt

10:40 Sjeverna Koreja podržala rezultate referenduma u okupiranim regijama Ukrajine

Ruska državna agencija Tass javlja da je Sjeverna Koreja podržala rezultate "referenduma" u četiri okupirane regije Ukrajine.

"Poštujemo volju stanovnika koji su željeli ponovno ujedinjenje s Rusijom i podržavamo stav ruske vlade da ove regije postanu dio zemlje. Referendumi su održani u skladu s Poveljom UN-a, koja je sadržavala načela jednakosti ljudi i njihovo pravo na samoodređenje, u skladu s legitimnim procedurama koje su omogućile izražavanje volje stanovnika dviju republika i dviju regija",  navodi se u izjavi ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje.

10:35 Upozorenje Kine SAD-u

Kina je upozorila SAD da bi se mogao suočiti s "teškim posljedicama", uključujući nuklearni rat, ako se Ukrajina pridruži Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

"Sve će europske zemlje drhtati u sjeni mogućeg nuklearnog rata", upozorio je Peking u državnom Global Timesu. "U tom slučaju nitko neće biti siguran, ni Ukrajina, ni svijet", pišu. "Umjesto traženja rezolucija za okončanje sukoba, Washington je uvijek iznova pokazao da SAD juriša u drugom smjeru - raspirujući vatru rata." Kina je pozvala zapadni savez da se potpuno povuče iz istočne Europe. 

10:30 Rusko vijeće federacije ratificiralo aneksiju četiriju okupiranih regija Ukrajine

Gornji dom ruskog parlamenta izglasao je odobrenje uključivanja četiriju okupiranih ukrajinskih regija u Rusiju, dok Moskva kreće s formalnom aneksijom teritorija koje je otela Kijevu nakon invazije na Ukrajinu u veljači ove godine. Vijeće Federacije jednoglasno je ratificiralo zakon o pripajanju ukrajinskih regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja, nakon sličnog glasovanja u Državnoj dumi, donjem domu Rusije.

Reuters izvještava da se dokumenti sada vraćaju u Kremlj na konačni potpis predsjednika Vladimira Putina kako bi se dovršio proces formalnog pripajanja četiriju regija, koje predstavljaju oko 18 posto teritorija Ukrajine, u potezu koji vjerojatno neće biti pravno priznat izvan same Rusije.

Rusija trenutno ne kontrolira u potpunosti teritorij koji želi pripojiti.

 10:25 U Donjecku navodno ozlijeđene dvije osobe

Tijekom noći samoproglašena Narodna Republika Donjeck (DPR) tvrdi da su dvije osobe ozlijeđene na teritoriju koji zauzima, a 13 kuća i 12 civilne infrastrukture oštećeno je vatrom ukrajinskih oružanih snaga. Tvrdnje nisu neovisno provjerene. DPR kao legitimnu vlast priznaju samo tri države članice UN-a: Rusija, Sirija i Sjeverna Koreja.

10:20 Kasparov prozvao Muska, a ovaj mu odgovorio: Što si ti napravio osim što si tvitao?

"Ovo je moralni idiotizam, ponavljanje propagande Kremlja, izdaja ukrajinske hrabrosti i žrtve", napisao je šahist. 

Musk mu je odgovorio kako je on Ukrajini „dao Starlink i pritom izgubio 80 milijuna dolara, a sebe i SpaceX stavio pod ozbiljan rizik ruskog kibernetskog napada“, referirajući se na svoj sustav satelita koji je Kijevu olakšao komunikaciju te na svoju tvrtku koja nudi i razvija svemirsko putovanje. "Što si ti napravio osim što si tvitao?" pitao je milijarder Kasparova. 

10:15 Putinov voditelj i propagandisti bijesni: "Moramo se sabrati, situacija je teška"

RUSKO povlačenje iz Limana tijekom vikenda izazvalo je negodovanje državnih medija koji obično hvale Putina i njegov rat u Ukrajini.

alt

10:10 Putin i dalje misli da može pobijediti u Ukrajini. Ovo su tri glavna razloga za to

UNATOČ gubicima Vladimir Putin i ruska elita i dalje vjeruju da mogu pobijediti u Ukrajini. Američki stručnjak iznosi tri glavna razloga za to.

alt

10:05 Ukrajinski ministar napao Muska

"Prestanite koristiti riječ mir kao eufemizam za dopuštanje Rusima da ubiju i siluju još tisuće nedužnih Ukrajinaca i zgrabe više zemlje", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. Čini se da se time osvrće na "mirovni plan" Elona Muska.

 10:00 Liječnik ubijen, a medicinska sestra ranjena u ruskom napadu

Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je na Twitteru slike posljedica napada na bolnicu u regiji Harkiv. Rečeno je da je liječnik poginuo, a medicinska sestra ozlijeđena.

09:55 Institut za rat: Putin pokušava prebaciti krivnju za sve gubitke na ovog čovjeka

INSTITUT za proučavanje rata objavio je najnovije izvješće.

   09:50 Ukrajinska vojska oslobodila još jedno mjesto?

Kyiv Post javlja da je ukrajinska vojska oslobodila još jedno mjesto, navodno se radi o Ševčenkivki u Hersonskoj oblasti.

 

09.00 Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije.

Slika

08.30 Objavljena snimka GoPro kamerama, ukrajinski vojnici čiste ruske rovove...

07.50 Oružane snage Ukrajine gotovo su se približile sjeverozapadnoj granici regije Luhansk - Gaidai, javlja Ukrajinska pravda. 07.30 Sažetak Glavnog stožera ukrajinske vojske: Ruska Federacija šalje ruske gardiste iz Sibira u rat u Ukrajini. 

alt 07.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u svom večernjem obraćanju  da oružane snage uspješno nastavljaju svoju protuofenzivu. Predsjednik nije naveo imena oslobođenih sela.

"Žestoke borbe se nastavljaju na mnogim područjima fronte", rekao je Zelenski. "Sve više Rusa pokušava pobjeći, osvajačka vojska trpi sve veće gubitke." Dodao je da postoji "sve veće razumijevanje (u Rusiji) da je Rusija pogriješila pokrenuvši rat protiv Ukrajine".

06.00 Očekuje se da će paket američke vojne pomoći od 625 miliona dolara uključivati 4 HIMARS-a. Očekuje se da će paket, koji bi mogao biti objavljen 4. oktobra, uključivati četiri lansera topničko-raketnih sustava visoke mobilnosti (HIMARS), municiju, mine i vozila otporna na mine, rekla su Reutersu dva izvora.

05.00 Ukrajinske snage probile su rusku odbranu na jugu zemlje dok su proširile svoju brzu ofenzivu na istoku, zauzevši više teritorija u područjima koja je pripojila Rusija i prijeteći opskrbnim linijama za njezine trupe, javlja Reuters. Izvršivši svoj najveći prodor na jugu od početka rata, ukrajinske snage ponovno su zauzele nekoliko sela u napredovanju duž strateške rijeke Dnjepar u ponedjeljak, rekli su ukrajinski dužnosnici i čelnik na tom području kojeg je postavila Rusija.

Ukrajinske snage na jugu uništile su 31 ruski tenk i jedan višecevni raketni bacač, objavilo je vojno južno operativno zapovjedništvo u noćnom ažuriranju, ne navodeći pojedinosti o tome gdje su se borbe odvijale.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...