SDA REAGIRALA NA KASUMOVIĆEVE OPTUŽBE: "Raskrinkali smo ga uz dokaze"

Na konferenciji za medije Stranke demokratske akcije obratili su predsjednici Kantonalnog odbora SDA ZDK Miralem Galijašević i predsjednik Gradskog odbora SDA Nezir Pivić.

  • Vijesti

  • 04. Okt. 2022  

  • 1

Nakon tvrdnji Fuada Kasumovića o nelegalnim radnjama pojedinih posmatrača, na konferenciji za novinare Stranka demokratske akcije je, kako su kazali, raskrinkali još jednu laž te predstavili jasne dokaze da je Kasumović govorio neistine.

Na konferenciji za medije Stranke demokratske akcije obratili su predsjednici Kantonalnog odbora SDA ZDK Miralem Galijašević i predsjednik Gradskog odbora SDA Nezir Pivić.

U obraćanju prisutnima Pivić je kazao da je smiješna konstatacija i nebulozna izjava Kasumovića da je član SDA nosio vreće s glasačkim listićima te da je to reakcija Kasumovića na izborni krah.

"Kada govorimo o Gradskoj izbornoj komisiji, više puta smo upozoravali na njen sastav, na način izbora, pokušaj sprječavanja izbora jednog člana GIK. Čitav proces glasanja od imenovanja do svega vodi GIK, a u sastavu GIK-a, većinu članova, čine saradnici Fuada Kasumovića. Tu su, Almira Baručija koja je član GIK-a i pomoćnica gradonačelnika, sekretar GIK-a je Bojana Primorac pomoćnica Kasumovića, Ivana Đukić uposlenica Gradske uprave, Alma Šćetić također uposlenica Gradske uprave, i na kraju predsjednik Muamer Kovač kao uposlenik u Gradskoj upravi. Svima njima je šef Kasumović i to je većina u GIK-u. Upozoravali smo više puta za biračke odbore, kasnili su imenovanjem, predsjednicima biračkih odbora sastave su slali putem Viber poruka... Podnijeli smo krivičnu prijavu SIPA-i protiv Kasumovića i Baručije koji su sačinjavali sastave biračkih odbora. Očekujemo da se istraži imenovanja od GIK-a u biračkim odborima", kazao je Pivić.

Foto: E. M./Klix.baFoto: E. M./Klix.ba

Dodao je da su njihovi posmatrači u izbornom danu Gradskoj izbornoj komisiji prijavili nekoliko kršenja procesa glasanja kao što su izdavanje većeg broja listića i pokušaja upisivanja većeg broja glasova, kao i to da je vijećnik u Gradskom vijeću Zenice i kandidat BHI-KF obilazio i ulazio na biračka mjesta.

Na tvrdnje Kasumovića o nelegalnom posmatraču Meši Šačiroviću, koji se ustvari zove Mehemed, iz SDA su kazali da je to samo jedna od lažni Kasumovića koju nikada lakše nisu raskrinkali. Naime, kada je navodno tražio podatke o Meši Šačiroviću, istog u GIK-u nisu pronašli na listi posmatrača te su potom informisali Kasumovića koji je ustvrdio da je Mehemed Šačirović nelegalno bio tu.

"Kada lažete, ne znate šta lažete. Ovo je primjer raskrinkavanja laži Kasumovića. Gospodin Šačirović je registrovan kao posmatrač i imamo njegovu akreditaciju legalno izdatu od GIK-a. Uhvaćen je ponovo u laži zbog izbornog gubitka itako se ponaša. Ali, ko gubi, ima pravo da se ljuti. Slijedi tužba za klevetu i utvrđivanje drugih oblika neodgovornog ponašanja", kazao je Pivić.

 Foto: E. M./Klix.baFoto: E. M./Klix.ba

Na kraju konferencije Galijašević je ponovo naglasio uspjeh SDA u Zeničko-dobojskom kantonu.

"Prema preliminarnim rezultatima kojim raspolažemo gdje su izvor posmatrači na biračkim mjestima i baza, ostajemo najjača politička stranka u ZDK, ubjedljivo, i to svakako govori da je taj rezultat ustvari rezultat dobrog traga i prepoznavanja rada Vlade ZDK. Za sve nivoe vlasti smo ostvarili najveći broj glasova i sve OO su bez ijednog kiksa ostvarile te rezultate. Veći broj glasova je na Federalnom nivou, odnosno, Parlamentu, Predstavničkom domu državnog parlamenta. Posebno me raduje da ostajemo lideri u političkim procesima na nivou kantona i sve govori da ćemo formirati vladu. Imamo najveći broj glasova u ZDK nego dvije, možda i tri, političke partije iza nas", kazao je Galijašević.

Kaže da će po završetku procedura koje su predviđene zakonom oko zbrajanja glasova krenuti u formiranje Vlade ZDK.

Foto: E. M./Klix.baFoto: E. M./Klix.ba 

"Apelujem s ovog mjesta kao predsjednik KO SDA ZDK, konkretno u Zenici, imamo suspenziju osnovnog demokratskog prava građana - glasanja, odnosno, zaustavljanja procesa brojanja glasova. Apelujem na sve koji su dužni da otkoče proces kako bismo dobili na vrijeme validne rezultate, kako bi ove izazove koji su pred nama zamijenili euforijom rješavanja problema i krenuli u formiranje Vlade ZDK", zaključi je Galijašević te dodao da su ostali ustrajni iako su manje stranke i prije četiri godine garantovali rušenje vlade.

Komentarišući rezultate GO SDA Zenica, Pivić je kazao da su zadovoljni rezultatima koje su ostvarili i da su spriječili, u većoj mjeri izborne krađe, što je pokazatelj rezultata Fuada Kasumovića.

"Kada govorimo o oponentima, važno je istači da BHI-KF bilježi pad i da ima pad više od 17.000 glasova građana Zenice. To je dokaz na ono što smo upozoravali, da smo sumnjali u regularnost izbora prije dvije godine i ovo je pokazatelj da su građani Zenice svojim izlaskom kazali šta misle o Kasumoviću. Pojačali smo i posmatrače, iako je bilo pokušaja izbornih krađa, u većoj mjeri je spriječeno. Zabrinjava činjenica da jedino u Zenici, GIK Zenica, nije unijela oko 70 posto rezultata s područja grada Zenice. Pozivam CIK, jer GIK, odnosno Kasumović ne može zabraniti GIK-u da stopira rad. Pozivam CIK da reaguje i da se što prije objave rezultati", zaključio je Pivić.

U toku dana se očekuje i reakcija GIK-a koji bi po najavama Kasumovića trebao dobiti krivične prijave.

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...