IZBORNI BROJAČI, SUDBINE KROJAČI: "Poništiti i ponoviti izbore u..." (VIDEO)

"U Zvorniku ne odlučuju glasači, nego brojači".

  • Društvo

  • 04. Okt. 2022  04. Okt. 2022

  • 0

Zvornik je jedan od gradova u kom je opozicija u Republici Srpskoj najavila da će zatražiti poništenje i ponavljanje izbora zbog neregularnosti. Ekipa BHRT-a posjetila je Zvornik i provjerila kakve neregularnosti su tu zabilježene. Ko traži ponavljanje izbora, šta kaže vlast, a šta opozicija?

Poništiti i ponoviti izbore u Zvorniku ili bar na dijelu biračkih mjesta. To je ono što traže SDS i PDP u ovom gradu.

Brojne prigovore su iz ove dvije stranke uložili na sam dan održavanja izbora.

MITAR VIDAKOVIĆ, predsjednik GO PDP-a Zvornik

"Ovdje se prije svega radi o tome da je napravljeno dosta propusta zbog te odredbe sa zdravstvenim potvrdama koje su omogućile uvođenje masovnog broja glasača. Takođe dešavalo se da predsjednici dovode po četiri osobe na glasanje po ćoškovima za šta imamo i sliku."

SLAVIŠA VLAČIĆ, zamjenik predsjednika GO SDS-a Zvornik

"Ovdje ne odlučuju glasači, nego brojači. Imamo primjedbu da u zoni od 50 metara aktivisti budu tu, onda oni pozovu policiju, ona to skloni, ali u suštini u drugom koraku ti ne možeš da propratiš na 87 biračkih mjesta."

Sljedeći korak su, kako najavljuju, krivične prijave protiv članova biračkih odbora na mjestima gdje postoje dokazi o neregularnostima.

SLAVIŠA VLAČIĆ, zamjenik predsjednika GO SDS-a Zvornik

"Izborni zakon je zbog svojih manjkavosti dozvolio ogroman problem koji je do izbornog dana napravljen. Pravna pouka stoji da će naš pravni tim sigurno uložiti žalbe CIK-u na sve ovo."

MITAR VIDAKOVIĆ, predsjednik GO PDP-a Zvornik

"Podnijećemo krivične prijave protiv članova biračkih odbora i pojedinih predsjednika i tražićemo ponavljanje izbora."

Iz Gradske izborne komisije Grada Zvornika odgovaraju da je manjih nepravilnosti bilo, ali ne u tolikoj mjeri da bi izbori bili poništeni.

ZORAN ĐUKANOVIĆ, član GIP-a Zvornik

"Izborni dan je protekao uz manje neregularnosti koje smo mi otklanjali u toku dana, izlazili na lice mjesta po prijavama posmatrača ili članova biračkih odbora."

Sličnog stava su i u zvorničkom SNSD-u.

ZORAN STEVANOVIĆ, predsjednik GO SNSD-a Zvornik

"Ja mislim da su izbori uglavnom bili regularni, neke sporadične situacije su se dešavale, toga uvijek ima ali mislim da to nije ni za milimetar uticalo na izborne rezultate."

O svakoj prijavi neregularnosti u izbornom procesu odlučivaće CIK, nakon što mu one budu prijavljene. Od njihovih odluka zavisiće i da li će i gdje biti ponavljanja izbora.

(BHRT) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...