LADA PLANIRA NOVE MODELE: Objavili i proizvodne ciljeve

Francuski proizvođač je u vlasničku strukturu AvtoVaza ušao kako bi kombinirao Ladu i Daciju kao dvije jeftine marke.

  • Auto

  • 04. Okt. 2022  04. Okt. 2022

  • 0

Ruski AvtoVAZ je nakon povlačenja iz Renaulta prepušten sam sebi, što u ozračju sveprisutnih sankcija ne zvuči obećavajuće. 

Ipak, u AvtoVAZ-u su se okrenuli budućnosti i najavljuju povratak na automobilsku scenu. Prvi čovjek kompanije Maxim Sokolov je tako na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku izjavio kako će uskoro upravi biti prezentirani novi modeli. 

Poznat je i plan proizvodnje. Ruska kompanija planira godišnje proizvoditi 500.000 automobila, i to uglavnom u tvornici u Togliattiju, javlja Automotive News Europe. Podsjetimo, nakon što se prodaja Lade uvođenjem sankcija strmoglavo srozala, sada se opet bilježi rast. Tako je prodaja u augustu skočila za 75% u odnosu na juli i iznosila 18.087 primjeraka. To je tek 7 posto manja prodaja no u istom razdoblju lani i ujedno najbolji mjesec za tvrtku od početka sukoba u Ukrajini. 

"Nakon što je prijašnji dioničar Renault napustio kompaniju u svibnju, stajali smo puna dva mjeseca... Uspjeli smo uspostaviti lance proizvodnje i logistike te osigurati dobavu dijelova za naše bazne modele“, izjavio je Sokolov. 

Francuski proizvođač je u vlasničku strukturu AvtoVaza ušao kako bi kombinirao Ladu i Daciju kao dvije jeftine marke.

Upravo zato je uložio milijarde u obnovu proizvodnih kapaciteta.

Lada i Dacia su zajedno trebale biti odgovorne za proizvodnju milion vozila godišnje. 

Prodaja novih automobila u augustu je bila 62 posto manja no u kolovozu prošle godine. Jasan je to pokazatelj udarca koji je primilo rusko tržište, ali i signal nekih promjena. Naime, u julu je taj pad bio i veći, čak 75 posto.

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...