KREMLJ ZGROŽEN IZJAVAMA ZELENSKOG: „To je poziv na novi svjetski rat…“

Nakon oslobađanja Limana u Donjeckoj oblasti, ukrajnska vojska prodire i u Luhansku te dovodi pojačanja u Zaporišku oblast, gdje se također očekuje moguća protuofenziva.

  • Evropa

  • 07. Okt. 2022  07. Okt. 2022

  • 1

Ukrajinska vojska silovito nastavlja s protuofenzivom na istoku i jugu zemlje. Teške bitke vode se u Hersonskoj oblasti gdje je ukrajinska vojska oslobodila veliko područje na zapadnoj obali Dnjepra te i dalje vrši snažan pritisak na ruske jedinice. Nakon oslobađanja Limana u Donjeckoj oblasti, ukrajnska vojska prodire i u Luhansku te dovodi pojačanja u Zaporišku oblast, gdje se također očekuje moguća protuofenziva. Istodobno, Rusija nastavlja raketirati civilne ciljeve te suočena s porazom na bojištu poziva na pregovore.

Kremlj je osudio izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kojima sugerira da bi NATO preventivnim udarima trebao odvratiti Rusiju od korištenja nuklearnog oružja, a ministarstvo vanjskih poslova nazvalo ga je čudovištem koje može uništiti planet.

- Takve izjave nisu ništa drugo nego poziv na još jedan svjetski rat s nepredvidivim, monstruoznim posljedicama, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, kako ga citira agencija.

U razgovoru za Institut Lowy, australski think tank, Zelenski je ranije danas izrazio uvjerenje da su udari potrebni kako bi spriječili bilo kakav uvod u korištenje nuklearnog oružja.

- Što bi NATO trebao učinit? Onemogućiti Rusiji da se koristi nuklearnim oružjem. Važno je, ponovno pozivam međunarodnu zajednicu na preventivne udare tako da (Rusi) shvate što će im se dogoditi ako posegnu za (nuklearnim oružjem), rekao je.

Nakon tih izjava glasnogovornik Zelenskog, Sergej Nikiforov objasnio je da je predsjednik mislio na preventivne sankcije koje je trebao nametnuti Moskvi prije njezine ofenzive 24.februara, a ne na preventivne vojne udare.

Više ruskih dužnosnika kritiziralo je izjave ukrajinskog predsjednika. Peskov je pozvao Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Europsku uniju da reagiraju na te izjave.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova optužila je Zapad da "potiče nuklearni rat".

- Ta neuravnotežena osoba, puna oružja, Zelenski, ta marioneta, pretvorila se u čudovište koje može uništiti planetu, napisala je na Telegramu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...