KONAKOVIĆ KAO NA IGLAMA: “Trojka” u Kantonu Sarajevo dobila minimalno 18 mandata...

U narednim danima će razgovarati sa nekim od lidera stranaka.

  • Vijesti

  • 07. Okt. 2022  

  • 5

Predsjednik stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković je kazao da je "Trojka" u Kantonu Sarajevo dobila minimalno 18 mandata i čekaju 19-ti u nekim brojanjima u dijaspori.

Kao član i dio koalicije, Damir Marjanović je dobio mandat, tako da imaju 19 ili 20 mandata.

- To je jasna poruka, procenti govore tome u prilog, trojka je dobila više od 50 posto povjerenja glasača koji su izašli na izbore. To znači da su zadovoljni radom aktualne Vlade Kantona Sarajevo. Tu se ništa posebno ne treba mijenjati – kazao je Konaković u izjavi za Fenu. U brojkama, to je 15.000 više glasova u odnosu na izbore 2018.godine.

S druge strane, kako je kazao, SDA kao opozicija, bilježi pad za 15.000 glasova.

- Ovdje su jasne i politike i poruke birača. Mi smo rekli da je priča otvorena i za druge stranke koje žele na principima ili u konceptu koji je trojka postavila, da participiraju u vlasti i nemamo ništa protiv – rekao je Konaković u izjavi za Fenu.

Naravno, dodao je, ne prihvatamo nikakve ucjene, ne treba nam niko za formiranje vlasti, ali nemamo ništa protiv da one stranke koje su parlamentarne, da se priključe ovom vozu koji očigledno, na zadovoljstvo građana Kantona Sarajevo nastavlja dalje.

U narednim danima će razgovarati sa nekim od lidera stranaka.

Očekuje da će u Kantonu Sarajevo biti vjerovatno najbrže uspostavljena vlast, a s obzirom na postojeću Vladu KS, nemaju poseban pritisak. Uglavnom će, rekao je, većina tih ljudi nastaviti da radi svoj posao, a možda neki od njih odu na više nivoe vlasti, ali radit će u skladu sa potrebama.

- Niti posebno žurimo, niti posebno treba čekati. Možemo to uraditi po zvaničnom peruzimanju certifikata i dodijeljenih mandata - zaključio je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković u izjavi za Fenu.

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, na Općim izborima ove godine na nivou Kantona Sarajevo, Narod I pravda (NiP) i Stranka demokratske akcije (SDA) dobili su najveće povjerenje građana.

Stranka Narod i Pravda je dobila 32.745 ili 18,71 posto glasova, a SDA je 32.539 ili 18,59 posto.
Iza njih slijede: SDP BiH 27.292 (15,60 posto), glasova, Stranka za BiH 21.644 (12,37), Naša stranka 20.621 (11,78), Željko Komšić-Za građansku državu DF/GS 15.697 (8,97), Za nove generacije 6.694 (3,83), NES 5.270 (3,01) SBB BiH 4.493 (2,57).

Ostale stranke, Koalicija Država Mirsad Hadžikadić - PZP, MB, Zeleni za državu, BOS – Mirnes Ajanović, DZBIH, HSSSR, HSS, HSPBIH, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB, HRAST, HDZ90, HNP, SD BiH, Zeleni pokret, SPU, SNSD, SDS i SP, ostale stranke su trenutno dobile manje od tri posto glasova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...