Hronika
TRAGEDIJA U SUSJEDSTVU: Preminuo mladi nogometaš, imao je samo 24 godine...
Prije 35 min0
Jedan sastojak ne samo da neće promijeniti ukus tradicionalnog ajvara nego će ga i dodatno oplemeniti i učiniti da vaš omiljeni namaz još više volite.
Gastro
08. Okt. 2022 08. Okt. 2022
0
Ajvar sa srijemušem (divlji ili medvjeđi luk) trenutno je najveći hit na balkanskoj trpezi.
Sastojci:
pečene crvene paprike 12 kg
1 l ulja
6 kašika soli
6 kašika šećera
4 kašike esencije
400 g srijemuša
Priprema:
1. Prije same pripreme ajvara, trebalo bi pripremiti tegle u koje ćete sipati spremljen ajvar. Da biste bili sigurni da ste eliminisali sve klice koje se tu mogu naći, sterilišite i poklopce tegle kuhanjem u ključaloj vodi 10 - 15 minuta. Na taj način ćete biti sigurni da su vaše tegle potpuno čiste i spremne za ajvar.
2. Prije samog punjenja sterilisanih tegli ajvarom, poklopac i vrh tegle možete prebrisati alkoholom, kako biste uklonili potencijalne bakterije.
3. Paprike nakon pečenja stavite u kese, pa ogulite.Potrudite se da ostranite sve sjemenke, a zatim ih ostavite da ostoje preko noći.
4. Naredni dan paprike i srijemuš sameljte na mašini za mljevenje mesa.
5. U veliku šerpu sipajte ulje, zagrijte, pa dodajte samljevenu masu. Pržite na umjerenoj vatri uz stalno mešanje. To bi trebalo da traje i do tri sata uz povremeno miješanje. Pri kraju prženja dodajte šećer, so i esenciju.
6. Kada primijetite da na dnu šerpe ostaje trag od kutlače, ajvar je gotov.
7. Vruću masu sipajte u vruće sterilisane tegle, zatvorite metalnim poklopcima. Ostavite pokriveno ćebetom da se ohladi, pa odložite na tamno i hladno mjesto.
Prijatno!:)
Hronika
TRAGEDIJA U SUSJEDSTVU: Preminuo mladi nogometaš, imao je samo 24 godine...
Prije 35 min0
Ekonomija
I TO JE MOGUĆE U BOSNI I HERCEGOVINI: Mostar pun turista, ali niko od nadležnih nema pojma o ovome...
Prije 45 min0
Mini market
VJEROVALI ILI NE: Direktor bolnice hapšen u akciji "Black Tie 2", mjesečno zarađuje čak...
Prije 55 min0
Evropa
UGLEDNI POLITICO ANALIZIRA: Potpuni Putinov trijumf na Aljasci, ruski je predsjednik dobio ono što mu je trebalo...
Prije 1h0
Gastro
SAD JE NJEZINO VRIJEME: Brojne su blagodati za zdravlje, ne biste vjerovali za šta je sve dobra ljuta paprika…
15. Avg. 20250
Gastro
KULINARSKI HIT DANA: Na brzinu napravite Raffaello kuglice i iznenadite ukućane… (VIDEO)
16. Avg. 20250
Gastro
SPECIJALITET BOSANSKE KUHINJE: Napravite vrhunski kadaif prema tradicionalnoj recepturi, nema šanse da ne uspije…
Prije 1h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.