Evropa
GORI KIJEV: Masovni napad ruskih agresora, ima mrtvih i ranjenih, stižu jezive snimke...
Prije 13 min0
Jedan sastojak ne samo da neće promijeniti ukus tradicionalnog ajvara nego će ga i dodatno oplemeniti i učiniti da vaš omiljeni namaz još više volite.
Gastro
08. Okt. 2022 08. Okt. 2022
0
Ajvar sa srijemušem (divlji ili medvjeđi luk) trenutno je najveći hit na balkanskoj trpezi.
Sastojci:
pečene crvene paprike 12 kg
1 l ulja
6 kašika soli
6 kašika šećera
4 kašike esencije
400 g srijemuša
Priprema:
1. Prije same pripreme ajvara, trebalo bi pripremiti tegle u koje ćete sipati spremljen ajvar. Da biste bili sigurni da ste eliminisali sve klice koje se tu mogu naći, sterilišite i poklopce tegle kuhanjem u ključaloj vodi 10 - 15 minuta. Na taj način ćete biti sigurni da su vaše tegle potpuno čiste i spremne za ajvar.
2. Prije samog punjenja sterilisanih tegli ajvarom, poklopac i vrh tegle možete prebrisati alkoholom, kako biste uklonili potencijalne bakterije.
3. Paprike nakon pečenja stavite u kese, pa ogulite.Potrudite se da ostranite sve sjemenke, a zatim ih ostavite da ostoje preko noći.
4. Naredni dan paprike i srijemuš sameljte na mašini za mljevenje mesa.
5. U veliku šerpu sipajte ulje, zagrijte, pa dodajte samljevenu masu. Pržite na umjerenoj vatri uz stalno mešanje. To bi trebalo da traje i do tri sata uz povremeno miješanje. Pri kraju prženja dodajte šećer, so i esenciju.
6. Kada primijetite da na dnu šerpe ostaje trag od kutlače, ajvar je gotov.
7. Vruću masu sipajte u vruće sterilisane tegle, zatvorite metalnim poklopcima. Ostavite pokriveno ćebetom da se ohladi, pa odložite na tamno i hladno mjesto.
Prijatno!:)
Evropa
GORI KIJEV: Masovni napad ruskih agresora, ima mrtvih i ranjenih, stižu jezive snimke...
Prije 13 min0
Mini market
GORE DRUŠTVENE MREŽE: Oštri komentari iz Srbije, nakon istupa Željke Cvijanović...
Prije 23 min0
Ekonomija
PONOSNI BOSANAC: Najbogatiji poduzetnik u susjedstvu u ratu je jedva izvukao živu glavu, i danas ima pravilo od kojeg ne odstupa...
Prije 36 min0
Vijesti
IVICA PULJIĆ, IZ NEW YORKA: "To se dogodilo i jednostavno morate prihvatiti činjenicu..."
Prije 55 min1
Gastro
DORUČAK NA HERCEGOVAČKI NAČIN: Na brzinu napravite čuvene peksimete, jelo koje obožavaju sve generacije…
11. Nov. 20250
Gastro
AKO NE ZNATE ŠTA ĆETE OVO POPODNE ZA RUČAK, EVO PRIJEDLOGA: Jelo koje uvijek uspijeva - a uspijeva i nestati s tanjira
11. Nov. 20250
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
Prije 16h0
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.