DŽAFEROVIĆ KRITIKOVAO OHR: Schmidt odlukama mijenja osnovne principe, iste norme treba uvesti i u Ustav RS-a

Na početku obraćanja, Džaferović je pojasnio kako ovakvim odlukama Schmidt štiti jednu stranku.

  • Politika

  • 09. Okt. 2022  

  • 7

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović osvrnuo se na današnjoj konferenciji za medije SDA o odlukama koje je nedavno donio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt te je poručio kako one imaju niz nedostataka.

Na početku obraćanja, Džaferović je pojasnio kako ovakvim odlukama Schmidt štiti jednu stranku.

"Smatram da, ako je motiv bio da se implementira odluka 'Ljubić', nije bilo potrebe za donošenjem ovakve odluke. Ako je htio da digne na nivo zakona, mogao je prepisati odluku koja je donijeta ranije. Cilj nametnutih odluka je da se protežira HDZ. Kad se pogleda struktura delegata, broj, to je jasno vidljiva stvar i tu nema dileme. Ako dodamo zanemarivanje ostalih odluka sudova onda je zaključak više nego jasan", rekao je Džaferović.

Nakon toga, skrenuo je pažnju na jednu od odluka Schmidta.

"Ono što bih želio posebnu skrenuti pažnju je činjenica da je nametnutim odlukama izmijenjen elementarni princip. Kod izračuna vezano za etničku pripadnost primjenjuje popis iz 1991. godine. Napravljen je izuzetak, ostala je norma u Ustavu FBiH, ali u pogledu sastava Doma naroda Parlamenta FBiH te se tu primjenjuje popis iz 2013. godine. Tom elementarnom normom cilj je realizacija Aneksa 7 i taj popis se mora primjenjivat za sve etničke izračune, naročito kada je vlast u pitanju, sve dok se ne provede Aneks", pojasnio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Između ostalog, osvrnuo se i na problem koji se tiče primjene popisa stanovništva za određene odluke.

"To je jedan poseban problem o kojem će se u narednom vremenu govoriti, zašto se posegnulo za takvim rješenjem kada je u pitanju federalni Dom naroda. Ono što je potrebno istaći je stvar koja se ne tiče odluka ustavnih sudova ni presude 'Ljubić'. Visoki predstavnik je za entitet FBiH propisao da predsjednik entiteta i vlade ne mogu biti iz istog naroda. Problem je što uopće takvu normu prilikom ovih izmjena nije unio u Ustav RS-a. Tamo ta mogućnost ostaje. Pitam se, zašto je to zapravo tako urađeno, to je dodatna asimetrija. Cjelovita BiH zahtijeva cjelovita rješenja kada je u pitanju zaštita konstitutivnih naroda i svih drugih", mišljenja je Džaferović.

Džaferović je govorio i o asimetrijama koje su i dalje prisutne u RS-u.

"Umjesto da otklanja asimetrije, ovim rješenjem napravljena je još jedna. Mislim da je trebao ići putem uklanjanja asimetrija u RS-u i ja ga pozivam da to uradi. Lista pitanja koja se tiče vitalnog nacionalnog interesa je identična za oba entiteta i to je tako od 2002. godine. Ipak, uspostavljeni su različiti mehanizmi zaštite. U FBiH je to riješeno tako što sudije Ustavnog suda FBiH predlažu zajednički predsjednik i oba potpredsjednika. U RS-u oni nemaju nikakav utjecaj na biranje sudija. Trebao im je dati ingerencije kao što imaju potpredsjednici u FBiH", objasnio je on.

Slična je stvar, kako ističe, i kod odluke o imenovanju vlade.

"Kod imenovanja vlade, potpredsjednici entiteta RS nemaju ingerencije kod imenovanja vlade. Ovdje imenuju premijera, vladu, imaju potpuni utjecaj na proces imenovanja. On je trebao omogućiti da potpredsjednici RS-a imaju jednak utjecaj na imenovanje vlade kao i predsjednik koji je iz srpskog naroda. Vitalni nacionalni interes nije slučajno predviđen. Liste su identične, ali rezultati realizacije su kada je RS u pitanju nula. Ljudi koji to prate kažu da je podneseno 80 zahtjeva i da je samo jedan prihvaćen", ističe Džaferović.

Na kraju, naglasio je kako ovakve odluke ne uklanjaju elementarne diskriminacije koje i dalje postoje.

"Nema efikasne zaštite vitalnih nacionalnih interesa bez simetričnih rješenja. Mi smo to stalno govorili i to smo govorili baš iz ovih razloga. Propisati jedinstvenu listu za oba entiteta, a onda jednom ostaviti mogućnosti za realizaciju, i u drugom entitetu uspostaviti mehanizme koji će spriječiti realizaciju je elementarna diskriminacija", zaključio je Džaferović.

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...