NAJAVIO NOVI PROJEKAT: Potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Schinas posjetio BiH

Potpredsjednik Schinas je najavio novi projekat, vrijedan 39,5 miliona eura, kojemu je cilj podržati Bosnu i Hercegovinu u upravljanju mješovitim migracijskim tokovima i upravljanju granicama.

  • Vijesti

  • 09. Okt. 2022  

  • 0

Potpredsjednik Evropske komisije za promicanje evropskog načina života Margaritis Schinas je stigao u Bosnu i Hercegovinu u okviru posjete zemljama Zapadnog Balkana kako bi razgovarao sa partnerima u regiji, stekao bolji uvid u situaciju na terenu i u duhu partnerstva i saradnje izvidio mogućnosti postupanja sa rastućim brojem neregularnih prelazaka granice duž zapadnobalkanske rute.

Potpredsjednik Schinas je najavio novi projekat, vrijedan 39,5 miliona eura, kojemu je cilj podržati Bosnu i Hercegovinu u upravljanju mješovitim migracijskim tokovima i upravljanju granicama.

Dio je to kontinuirane podrške EU Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu u suočavanju sa pitanjima neregularnih migracija, sigurnosti granica, azila, povratka, borbe protiv krijumčarenja migranata i borbe protiv trgovine ljudima.

Schinas se takođe sastao i sa ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem i zahvalio mu na vodećoj ulozi koju ministarstvo ima u unapređenju migrantske situacije, koordinaciji usluga i uvećanju međunarodne saradnje. Pozvao je na jaču saradnju i koordinaciju sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu, Frontex-om, kao i da BiH finalizira uspostavu zajedničke kontakt tačke za saradnju sa Evropskom agencijom za saradnju agencija za provođenje zakona, Europol-om. Naglasio je i potrebu za ubrzanjem povratka onih kojima nije potrebna zaštita – kao osnovne komponente bilo koje kredibilne migracijske politike.

Otkako je veći broj ljudi u pokretu počeo stizati u Bosnu i Hercegovinu početkom 2018. godine, Evropska unija je osigurala više od 100 miliona eura za zbrinjavanje izbjeglica, tražilaca azila i migranata, kao i za pomoć BiH u jačanju kapaciteta za upravljanje migracijama. Novi projekt, vrijedan 39,5 miliona eura, usmjeren je na poboljšanje upravljanja granicama a omogućit će i okvir za tranziciju koordinacije i upravljanja odgovora na migracije u BiH sa UN agencija i humanitarnih aktera na bh. vlasti.

U toku posjete potpredsjednik Schinas je obišao prihvatni centar za neregularne migrante Ušivak. Tamo se upoznao sa migrantima i mogao je vidjeti poboljšane uslove u centru, kao rezultat podrške EU. Posjetio je i prostoriju za šivanje u centru, u kojoj su migranti, zahvaljujući podršci EU, pokrenuli novu modnu marku „No Nation Fashion“.

Schinas je podsjetio na dramatične prizore iz 2015. i 2016. godine te poručio: "Zahvaljujući naporima BiH, podršci susjednih zemalja i Frontex-a, Evropske agencije za granice, zajedno smo uspjeli situaciju ponovno staviti pod kontrolu i od tada svjedočimo značajnom smanjenju dolazaka ovom rutom. Međutim, proteklih mjeseci, brojevi ponovo rastu ,što znači da se svi trebamo pozabaviti situacijom sa pojačanim oprezom." te na kraju dodao da EU nastavlja da podržava BiH u upravljanju migracijama.

Ministar sigurnosti Cikotić je istakao da je od početka migratske krize EU bila glavni partner i podrška vlastima u BiH. "Kroz efikasnije upravljanje migrantskim tokovima, jačanje koordinacije institucija na svim nivoima vlasti, pojačan nadzor državne granice i poboljšanu saradnju sa međunarodnim partnerima i civilnim društvom, danas smo u mnogo povoljnijoj situaciji i spremniji smo da se nosimo sa ovim izazovima. Drago nam je da su naši napori prepoznati i pozitivno ocijenjeni od strane naših partnera iz EU", zaključio je Cikotić.

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...