VERSTAPPEN JE PRVAK FORMULE 1, A NAKON UTRKE SE TO NIJE ZNALO: Ni sam nije mogao vjerovati

Pobijedio je na haotičnoj Velikoj nagradi Japana, gdje se zbog nemogućih uvjeta na stazi Suzuka odvozilo tek nešto više od 50% utrke.

  • Sport

  • 09. Okt. 2022  

  • 0

Max Verstappen odbranio je naslov prvaka Formule 1 pet utrka prije kraja sezone.

Pobijedio je na haotičnoj Velikoj nagradi Japana, gdje se zbog nemogućih uvjeta na stazi Suzuka odvozilo tek nešto više od 50% utrke.

Iako se očekivalo da će se zbog toga dijeliti manje bodova, ipak nije bilo tako, što je izazvalo veliku konfuziju nakon utrke. Prvih nekoliko minuta niko nije znao da je Verstappen prvak, a ni on sam nije vjerovao kad su mu rekli.

Drugi je kroz cilj prošao vozač Ferrarija Charles Leclerc i u tom je trenutku još uvijek imao teoretske šanse za naslov. Ipak, poslije nekoliko minuta objavljeno je da je Leclerc dobio pet sekundi kazne jer je u posljednjem krugu nepropisno obranio poziciju protiv Red Bullovog Sergija Pereza.

Tako je pao na treće mjesto u današnjoj utrci, ali i ostao bez izgleda za svoju prvu titulu.

Utrka prekinuta nakon tri kruga

Utrka je počela po jakoj kiši i vrlo lošoj vidljivosti, a na startu se izvrtio Ferrarijev Carlos Sainz Jr., dok se Alexander Albon (Williams) morao zaustaviti uz stazu.

Odmah je izašao i sigurnosni automobil, no već u trećem krugu odlučeno je da se utrka prekida.

U međuvremenu se dogodio i jedan incident. Dok su vozači bili u posljednjem krugu prije prekida, na stazi se pojavio kamion s dizalicom. Pierre Gasly se zbog užasne vidljivosti zamalo zabio u njega, što je izazvalo veliko negodovanje vozača, stručnjaka i navijača, koji se slažu da na stazi u ovakvim uvjetima nema mjesta drugim vozilima.

Na novi početak čekalo se više od dva sata

Više od dva sata čekalo se kako bi se stvorili uvjeti za ponovni start. Zbog vremenskog ograničenja nije bilo moguće odvoziti cijelu utrku, nego se vozilo 50-ak minuta, odnosno nešto više od 50% utrke.

Utrka je ponovo započela iza sigurnosnog auta, a nakon što se on maknuo, svi vozači su otišli u boks uzeti brže gume.

Max Verstappen je pritom suvereno sačuvao prednost nad tada drugoplasiranim Charlesom Leclercom, koji mu je do odlaska u boks bio na manje od sekunde zaostatka.

Nizozemac se do kraja utrke odvojio na prednost od čak 30 sekundi, iako se vozilo tek 28 krugova. Leclerc je imao velikih problema s gumama te ga je Perez stigao i na kraju osvojio drugo mjesto u Suzuki.

alt

Tako je 25-godišnji Verstappen obranio prošlogodišnji naslov prvaka i došao do druge titule u karijeri.

U posljednje četiri utrke sezone ući će s nedostižnom prednošću od čak 111 poena u odnosu nad Charlesom Leclercom.

Na početku sezone izgledalo je kao da bi borba za naslov mogla biti znatno dramatičnija. Leclerc je bio jako brz u Ferrariju te je u prve tri utrke imao dvije pobjede i jedno drugo mjesto, no Verstappen je od tog trenutka naredao 11 pobjeda, po jedno drugo i treće mjesto te dva sedma. Ukupno je Nizozemac ove sezone imao 12 pobjeda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...