NASTUPNA POSJETA: Podžić primio novoimenovanog vojnog izaslanika Ukrajine

Na sastanku je razgovarano o sigurnosno-političkoj situaciji u Ukrajini i u Bosni i Hercegovni te kako se to odražava na međusobnu saradnju ministarstava odbrane dvije zemlje.

  • Vijesti

  • 10. Okt. 2022  

  • 0

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić danas je u nastupnu posjetu primio novoimenovanog vojnog izaslanika Ukrajine brigadira Dmytroa Malika.

Na sastanku je razgovarano o sigurnosno-političkoj situaciji u Ukrajini i u Bosni i Hercegovni te kako se to odražava na međusobnu saradnju ministarstava odbrane dvije zemlje.

Prema potpisanom planu bilaterane vojne suradnje, tijekom protekle 2021. godine u Ukrajini su obavljene dvije, a u Bosni i Hercegovini jedna zajednička aktivnost. Početkom ove godine otpočet je proces usuglašavanja plana bilateralne suradnje za 2022. godinu, ali zbog izbijanja rata u Ukrajini nije došlo do realizacije.

Ministar Podžić je izrazio puno razumijevanje i solidarnost za sve ratne teškoće kroz koji prolazi ukrajinski narod. On je skrenuo pažnju ukrajinskom vojnom izaslaniku na nejedinstven stav državnog vrha Bosne i Hercegovine po pitanju rata u Ukrajini, ali i na činjenicu da su se u Generalnoj skupštini UN-a i u Vijeću Europe dužnosnici BiH pridružili osudi ruske agresije na suverenu državu Ukrajinu. Ministar je potsjetio i da je Ministarstvo obrane BiH dio Kontaktne skupine za obranu Ukrajine, u kojoj sudjeluje na poziv Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država.

Brigadir Malik je zahvalio ministru Podžiću na dobrodošlici, a oba sugovornika su izrazili nadu da će se u skoroj budućnosti stvoriti okolnosti za veću suradnju BiH i Ukrajine i njihovih oružanih snaga.

Ukrajinski vojni izaslanik za Bosnu i Hercegovinu je nerezidentni, i stalno je smješten u Veleposlanstvu Ukrajine u Republici Hrvatskoj. Sastanku je nazočio i šef Kabineta ministra obrane BiH Kemal Korjenić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...