ŽELJKA CVIJANOVIĆ OGORČENA: "CIK zaprima prijave sa protesta umjesto u zakonom predviđenoj proceduri"

"Sad se možda bolje može razumjeti zašto su profesionalci bez političke pripadnosti izbačeni iz CIK-a, a uvučeni stranački kadrovi PDP i SDS", izjavila je Cvijanović.

  • Politika

  • 10. Okt. 2022  10. Okt. 2022

  • 6

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović izjavila je da Centralna izborna komisija BiH zaprima prijave sa protesta umjesto u zakonom predviđenoj proceduri, što definitivno ostavlja sumnju u manipulativne namjere CIK.

Cvijanović je rekla da očekuje da CIK BiH objasni građanima prema kojem osnovu su donijeli odluku o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsjednika RS-a. 

"Sad se možda bolje može razumjeti zašto su profesionalci bez političke pripadnosti izbačeni iz CIK-a, a uvučeni stranački kadrovi PDP i SDS", izjavila je Cvijanović za Srnu.

Ona je ukazala da, međutim, ovdje ostaje nejasno na osnovu čega je to CIK uradio, jer su objašnjavali da se prvo moraju proglasiti rezultati, a onda djelovati po prijavama.

Cvijanović je rekla da djeluje da je CIK uplašen najavama sa protesta da će se iz Banje Luke premjestiti pred prostorije CIK.

"Uostalom, jedna od namjera organizatora protesta je i bila da se napravi pritisak na CIK, to su govornici i najavljivali. Djeluje, dakle da se ušlo u debelu nezakonitost CIK i očekujemo da objasne građanima po kojem osnovu su donijeli tu odluku. Naravno, ako je sve zakonski utemeljeno, to nije problem, naravno i ako pokažu da to nije u funkciji udovoljavanja opoziciji i pojedinim ambasadama. Ponovno brojanje nije problem ako za tim postoji zakonsko uporište, a ne kuknjava nekog nezadovoljnog kandidata", rekla je Cvijanović.

Centralna izborna komisija danas je na hitnoj sjednici u Sarajevu izdala naredbu da se na teritoriji RS-a i Brčko distrikta ponovo prebroje glasovi za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...