RAT UŽIVO: Milioni Ukrajinaca ostali bez struje nakon ruskog bombardiranja

Danas je 230. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 11. Okt. 2022  11. Okt. 2022

  • 11

22:20 Milioni ljudi u Ukrajini suočavaju se s nestankom struje zbog ruskih raketnih napada na energetsku infrastrukturu, a vlada poziva civile da smanje potrošnju struje i ne koriste kućanske uređaje poput pećnica i perilica rublja, prenosi Reuters.

Premijer Denis Šmihal rekao je da su Ukrajinci dobrovoljno smanjili svoju potrošnju električne energije u prosjeku za 10% nakon ruskih napada u ponedjeljak i pozvao ih da danas ograniče korištenje struje između 17 i 23 sata po lokalnom vremenu.

"Ujedinjeni smo i bit ćemo čvrsti", napisao je na Telegramu. "Molimo vas da ne palite uređaje koji troše energiju: električne štednjake, kuhala za vodu, električne alate, grijalice i klima uređaje, pećnice i mikrovalne pećnice, aparate za kavu, perilice rublja i posuđa."

22:10 SAD ubrzava pošiljku sofisticiranih protivzračnih odbrambenih sistema NASAMS Ukrajini, rekao je u utorak glasnogovornik Vijeća nacionalne sigurnosti Bijele kuće John Kirby, nakon razarajućeg raketiranja ruskih snaga.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiu u telefonskom pozivu u ponedjeljak podršku u zračnoj odbrani zemlje dok su stanovnici Kijeva tražili utočište od napada.

SAD je dosad odobrio slanje ukupno osam Nacionalnih naprednih raketnih sistema zemlja-zrak (NASAMS), očekuje se da će se dva dostaviti uskoro, a da će preostalih šest pristići u dužem razdoblju.

"Mislim da smo na putu da dobijemo prva dva u bliskoj budućnosti", rekao je Kirby tokom brifinga za medije. "Trenutno smo zainteresirani za ubrzavanje isporuke NASAMS-a Ukrajini što je prije moguće."

SAD je od početka ruske invazije 24. februara osigurao više od 16.8 milijardi dolara sigurnosne pomoći i uveo opsežan niz ekonomskih sankcija Moskvi zbog njezina djelovanja u Ukrajini.

21:55 Predsjednik Odbora za državnu sigurnost Bjelorusije Ivan Tertel rekao je danas da se na teritoriji Bjelorusije priprema niz terorističkih napada.

“Sada vidimo pripreme, uključujući niz terorističkih napada na našoj teritoriji, uzimajući u obzir činjenicu da stvaramo zajedničku vojnu grupu s Ruskom Federacijom. Planiraju terorističke napade na željeznicu, na mjestima kojima se kreće naša vojska, vojska naših saveznika", rekao je u programu kanala Bjelorusija-1.

21:45 Ukrajinski ministar energetike, Herman Haluščenko, rekao je za CNN da su ruski projektili u dva dana pogodili otprilike 30% energetske infrastrukture u zemlji.

"Šaljemo ovu poruku našim partnerima: moramo zaštititi nebo. Ruse nije briga za bilo kakve međunarodne sporazume ili konvencije", rekao je.

21:20 Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji rekao je da su u ruskim napadima u regiji oštećene četiri trafostanice, što je rezultiralo ozbiljnim problemima s opskrbom električnom energijom u gradu.

"Naši stručnjaci čine sve što je moguće kako bi prevladali ovu situaciju, a za to je potrebno vrijeme", rekao je Sadovji na Twitteru.

21:00 Bjelorusija je danas objavila da provodi inspekciju svojih oružanih snaga kako bi osigurala borbenu spremnost.

"Od 11. oktobra Državno tajništvo Vijeća sigurnosti Republike Bjelorusije, u skladu s uputstvima predsjednika, provodi inspekciju Oružanih snaga Bjelorusije", saopćilo je ministarstvo odbrane te zemlje.

20:40 Forenzičari su danas izvukli nekoliko tijela umotanih u crnu plastiku iz masovne grobnice u Limanu, oslobođenom ukrajinskom gradu koji je bio pod ruskom okupacijom više od četiri mjeseca, javlja Associated Press.

Novinar AP-a rekao je da je deset vreća za tijela ležalo pored rova ​​od otprilike 30 metara i da su vlasti rekle da su do sada ekshumirana 32 tijela u gradu, koji se nalazi u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck.

20:20 Kanada će poslati 40 vojnih inženjera u Poljsku, koji će ondje obučavati ukrajinske vojnike.

Tokom današnje konferencije za novinare u Varšavi kanadska ministrica odbrane Anita Anand rekla je: "Najavljujem da će u nadolazećim sedmicama Kanada rasporediti približno 40 vojnih inženjera u Poljsku kako bi pomogli poljskim snagama u obuci ukrajinskih vojnika za izviđanje, eksplozive, miniranje i razminiranje."

19:55 Amerika će ubrzati slanje dva napredna sustava protuzračne obrane tipa NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems) Ukrajini, objavila je večeras Bijela kuća.

Jučer je, podsjetimo, američki predsjednik Joe Biden u telefonskom razgovoru s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, obećao da će ojačati ukrajinsku protuzračnu odbranu nakon vala razornih ruskih raketnih napada na gradove i energetska postrojenja diljem Ukrajine.

19:35 Francuska će poslati dodatne vojne snage kako bi ojačala odbranu članica NATO-a na istoku Evrope, rekao je danas francuski ministar odbrane Sebastien Lecornu francuskim zakonodavcima.

Odluku o slanju francuskih trupa na istok Europe donio je predsjednik Emmanuel Macron jučer navečer, rekao je ministar obrane.

18:58 Finsko ministarstvo socijalne skrbi i zdravstva pozvalo je stanovnike mlađe od 40 godina da kupe tablete joda kao preventivnu mjeru u slučaju opasnosti od nuklearnog zračenja, javljaju finski mediji. Ljekarne su nekoliko sati nakon najave ministarstva potrošile zalihe tableta. Udruga finskih farmaceuta potvrdila je u priopćenju da su tablete kalijevog jodida privremeno rasprodane u svim ljekarnama u zemlji te da će ponovno biti dostupne uskoro, prenosi Index.hr.

18:42 Mađarski premijer Viktor Orban tokom svog boravka u Berlinu založio se za pregovore između Rusije i SAD-a o miru u Ukrajini i pritom je naveo bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa kao pogodnog pregovarača.

18:24 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je optužio Rusiju da "pokušava direktno uvući Bjelorusiju u rat" te je pozvao na uspostavljanje međunarodne misije na granici Ukrajine i Bjelorusije. "Rusija pokušava direktno uvući Bjelorusiju u ovaj rat preko provokacije da mi navodno pripremamo napad na tu zemlju", kaže on. Zelenski je to rekao obraćajući se liderima skupine G7 na virtualnom sastanku. Reakcija Zelenskog stiže dan nakon što je bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko najavio slanje skupine bjeloruske i ruske vojske na granicu s Ukrajinom zbog "prijetnje da će Ukrajina napasti Bjelorusiju uz pomoć zapadnih saveznika". Tokom sastanka G7, koji je nedavno završio, Zelenski je pozvao njegove lidere da Ukrajini daju dovoljno sustava protuzračne obrane kako bi se obranila od ruske agresije te da uvedu nove stroge sankcije Moskvi.

17:54 Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, danas je rekao da je Amerika "de facto" uključena u sukob u Ukrajini. Peskov je to rekao dan nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio da će SAD nastaviti slati Ukrajini oružje i vojnu opremu. Peskov je tokom redovnog brifinga za novinare rekao da se "američka uključenost u rat može vidjeti golim okom". "SAD je već sad de facto uključen u ovaj konflikt", rekao je Peskov. "Čujemo izjave aktuelne američke administracije o njihovim planovima za nastavak slanja oružja i produljivanje konflikta, čime ga čine maksimalno bolnim za ukrajinsku stranu", rekao je Peskov.

17:38 Američki tehnološki div Meta, kompanija koja posjeduje Facebook i Instagram, stavljena je na ruski popis "ekstremističkih" organizacija, objavila je danas ruska državna financijska agencija Rosfinmonitoring, a prenosi režimska novinska agencija Interfax. Ranije ove godine Rusija je zabranila Facebook i Instagram. Radilo se o prvoj primjeni nedavno donesenog ruskog zakona o "ekstremizmu" na neku stranu tehnološku kompaniju. Treba napomenuti da su prije ruskog napada na Ukrajinu na taj popis dolazile skupine poput talibana i Islamske države.

17:18 Jedan od čelnika proruskih separatista u Donjecku, Pavel Gubarev, poručio je da su Ukrajinci "Rusi koji su opsjednuti vragom" te da je Zelenski "sotonski izrod, Hitler 2.0".

16:58 Novi ruski zračni udari na energetska postrojenja u Dnjipropetrovskoj oblasti u središnjoj Ukrajini prouzročili su "golema razaranja", rekao je danas guverner oblasti Valentin Rezničenko.

16:38 Rusija je prevezla 31 bespilotnu letjelicu iranske proizvodnje u Bjelorusiju i planira premjestiti još osam prije kraja ove sedmice, tvrdi ukrajinsko ministarstvo odbrane.

16:14 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kaže da taj vojni savez "pažljivo prati" ruske nuklearne snage. Dodaje da će "namjerni napad na kritičnu infrastrukturu saveznika" naići na "ujedinjen i odlučan odgovor". Govoreći na press konferenciji o ratu u Ukrajini, Stoltenberg je naveo da su Putinove "prikrivene nuklearne prijetnje opasne i neodgovorne" te da Kremlj zna da "nema pobjednika u nuklearnom ratu".

16:02 Zamjenika šefa nuklearne elektrane Zaporožje, koju su okupirali Rusi, otele su ruske snage i zatočen je na nepoznatoj lokaciji, saopćila je ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju Energoatom.

15:46 Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je nedavnu odluku OPEC-a, Rusije i drugih zemalja proizvođača nafte da ograniče proizvodnju kao ključ za stabilizaciju globalnog tržišta energije, prilikom susreta s čelnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Govoreći na početku svojih razgovora u Sankt-Peterburgu sa šeikom Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom, vladarom Abu Dhabija i predsjednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata, naveo je: "Unatoč svim poteškoćama koje danas postoje u međunarodnim odnosima, veze između Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata važan su faktor stabilnosti u regiji i cijelom svijetu."

15:07 U približno 3.500 naselja širom Ukrajine danas je ponovo puštena struja, javlja Državna služba za hitne slučajeve.

300 područja u Ukrajini i dalje ostaje bez opskrbe električnom energijom.

14:45 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je sastanak čelnika G7 grupe zemalja "očit i predvidljiv". 

"Ton ovog summita je očit i predvidljiv. Sukob će se nastaviti", rekao je Peskov. 

Članovi G7 potvrdili su jučer da će se sastati kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini i to uz prisustvo ukrajinskog predsjednika Zelenskog.

14:23 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba danas je rekao da rusko bombardiranje više od 20 ukrajinskih gradova predstavlja "ratne zločine planirane unaprijed".

Jučer je iz Ukrajine sugerirano da je Moskva planirala jučerašnji napad u prvih nekoliko dana oktobra.

"Primarni ciljevi ruskih napada su energetski objekti. Jučer su pogodili mnoge, a danas su pogodili neke iste i neke nove. Ovo su ratni zločini planirani puno unaprijed i usmjereni na stvaranje nepodnošljivih uvjeta za civile - ruska namjerna strategija već mjesecima", napisao je Kuleba. 

 14:02 Predsjednik Turske Erdogan sutra će se susresti s ruskim predsjednikom Putinom na marginama regionalnog summita u glavnom gradu Kazahstana Astani, rekao je turski dužnosnik. 

13:54 Andrij Sadovij, gradonačelnik Lavova, uputio je apel stanovnicima da naprave manje zalihe vode zbog mogućnosti prekida u opskrbi vodom uslijed ruskih napada. 

Čini se da su ruski napadi usmjereni na ključnu infrastrukturu regije, prije svega onu električne energije. Struje je već nestalo u nekim dijelovima grada. 

Sadovij je rekao da je oko 30 posto grada bez struje.

13:31 Rusija je možda prekršila načela vođenja neprijateljstava prema međunarodnom humanitarnom pravu smrtonosnim udarima na Ukrajinu u ponedjeljak, rekla je glasnogovornica Ureda visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR).

"Ozbiljno smo zabrinuti što se čini da su neki od napada bili usmjereni na ključnu civilnu infrastrukturu... što ukazuje da su tim napadima možda prekršena načela vođenja neprijateljstava prema međunarodnom humanitarnom pravu", rekla je Ravina Shamdasani na press-konferenciji. "Pozivamo Rusku Federaciju da se suzdrži od daljnje eskalacije i da poduzme sve moguće mjere kako bi spriječila civilne žrtve i štetu nanesenu civilnoj infrastrukturi", dodala je.

12:50 Rusija je jutros lansirala rakete i borbene bespilotne letjelice iznad nekoliko ukrajinskih regija, nakon teškog bombardiranja dan prije u kojem je poginulo najmanje 19 ljudi.

12:27 I dalje se nastavljaju ruski napadi na ukrajinske gradove. Regionalni guverner regije oko grada Lavova upozorio je putem društvenih mreža na projektile.

Navodno su pokođene elektrane.

"Eksplozije kod Lavova. Postoje problemi sa strujom", napisao je Andrij Sadovij. 

12:03 Masovna ruska bombardiranja ukrajinskih gradova predstavljaju ratne zločine prema međunarodnom pravu, rekli su predsjednici država srednje i istočne Evrope.

11:26 Bjelorusija bi se mogla suočiti sa sankcijama bude li se sve više uključivala u ukrajinski sukob, rekla je francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna za francuski radio, prenosi Hina.

10:48 Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, komentirao je nove napade.

"Rusija je danas pokrenula još jedan masovni raketni napad na Ukrajinu. Naši ratnici protuzračne obrane već su oborili rakete u 5 regija Ukrajine. Slava im!

Zamislite što će sve moći naši motivirani i obučeni piloti s modernim sistemima protuzračne odbrane i borbenim avionima", napisao je.

09.10 Gubici Rusije već su premašili 63.000 vojnika, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

Slika

08.40 Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je novi obavještajni izvještaj.

U njemu podsjećaju da je general Sergej Surovikin imenovan glavnim zapovjednikom ruske vojske u Ukrajini te da je prethodno zapovijedao ruskim Zračno-svemirskim snagama, a nedavno i Južnom grupom snaga u operacijama u Ukrajini.

Obavještajci navode kako je u većem djelu njene operacije Rusiji vjerojatno nedostajao jedinstveni zapovjednik na terenu s moći u svojim rukama.

General Alexander Dvornikov vjerovatno je obnašao tu ulogu u 2022., ali nije jasno je li uspio učinkovito kontrolirati često različite i suparničke skupine snaga, kažu obavještajci.

Dodaju kako Surovikinovo imenovanje vjerovatno odražava nastojanje ruske nacionalne sigurnosne zajednice da poboljša provedbu operacije, no napominju da će se on vjerojatno imati unutarnji problem nositi se sa stanjem u ruskom Ministarstvu odbrane koje je sve više frakcijsko i nema dovoljno resursa za postizanje političkih ciljeva koje je Putin postavio u Ukrajini.

07.40 Oružane snage Ukrajine pogodile su 4 područja koncentracije ljudstva neprijatelja, javljaju ukrajinski mediji.

alt

07.00 Američki predsjednik Joe Biden obećao je ukrajinskom predsjedniku Volodomiru Zelenskom da će Sjedinjene Američke Države (SAD) Ukrajini osigurati napredne zračne sisteme, nakon što su u ponedjeljak zabilježeni razorni raketni napadi iz Rusije.  Biden je telefonski razgovarao sa Zelenskim kako bi ga uvjerio da SAD kontinuirano podržava Ukrajinu i kako bi osudio "besmislene napade" iz Rusije kojima su mete bili civili.

"Predsjednik Biden obećao je da će Ukrajini nastaviti pružati potporu potrebnu da se obrani, uključujući i napredne sustave protuzračne odbrane", stoji u saopćenju Bijele kuće nakon telefonskog razgovora.

Biden je također rekao Zelenskom da će SAD i njihovi saveznici i partneri nastaviti nametati Rusiji troškove, "smatrati Rusiju odgovornom za njezine ratne zločine i zvjerstva te pružati Ukrajini sigurnosnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć", saopćila je Bijela kuća.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu SAD je osigurao sigurnosnu pomoć u vrijednosti od 16,8 milijardi američkih dolara  Ukrajini te nametnuo ekonomske sankcije Moskvi. 

06.30 Guverner Oleksandr Staruh poručio je kako su nastavljena ruska raketiranja tokom noći s ponedjeljka na utorak. Rusi su, rekao je, ciljali zgradu u Zaporižiji. Zasad nema informacija o ozlijeđenima i nastaloj šteti. Informacije nisu neovisno provjerene.

06.00 Rusija je jutros uputila novo upozorenje Zapadu. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, kako prenosi ruska državna RIA, kazao je da će Rusija poduzeti protumjere kao odgovor "na sve veću upletenost" Zapada u ratu.

"Upozoravamo i nadamo se da su shvatili opasnost od nekontrolirane eskalacije u Washingtonu i drugim zapadnim prijestolnicama", rekao je.

Jučer je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da je niz raketnih napada koji su pogodili ukrajinske gradove, usmrtivši najmanje 14 osoba, bio odmazda za napade na ruski teritorij.Vjerojatno je mislio na napad na Kerčki most na Krimu, za koje Moskva okrivljuje ukrajinske snage.

05.00 Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski kazao je da će bojno polje učiniti još bolnijim za ruske trupe nakon jučerašnjih žestokih ruskih napada na ukrajinske gradove i civile.

Ukrajinski predsjednik rekao je da je protuzračna obrana "prioritet broj jedan" nakon što su hiljade ljudi provele ponedjeljak u skloništima dok su eksplozije izbijale u gradovima diljem zemlje.

Najmanje 14 ljudi je ubijeno, a 97 ozlijeđeno u napadima na Kijev, Harkov, Dnjepar, Lavov, Sumi, Zaporožje, Žitomir i drugdje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...