ČOVIĆ PISAO OHR-u I MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI: "Spremni smo na saradnju sa svim strankama i predstavnicima koji su dobili povjerenje svojih naroda"

Čović u pismu ističe da su međunarodni predstavnici svojim zalaganjem u Bosni i Hercegovini pomogli da se, uz sve manjkavosti, održe izbore, poboljša transparentnost i integritet izbornog procesa.

  • Politika

  • 11. Okt. 2022  11. Okt. 2022

  • 12

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine Dragan Čović uputio je pismo brojnim međunarodnim dužnosnicima u kojem im se zahvalio na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini, kao i potpori oko procesa vezanih za održavanje Općih izbora.

Čović u pismu ističe da su međunarodni predstavnici svojim zalaganjem u Bosni i Hercegovini pomogli da se, uz sve manjkavosti, održe izbore, poboljša transparentnost i integritet izbornog procesa. Dodaje da su višemjesečni procesi i razgovori iza nas ojačali demokratsku vladavinu i transparentnost u našoj zemlji te su nam pokazali put kojim BiH treba ići kao država koja teži članstvu u Europskoj uniji. Istodobno su jasno pokazali koje su slabosti postojećeg sustava koje se moraju mijenjati.

ČEKAJUĆI REZULTATE IZBORA

“Dok čekamo konačne rezultate izbora, i ovim putem izražavamo apsolutnu spremnost političke i programske suradnje sa svim strankama i predstavnicima koji su dobili povjerenje svojih naroda kako bismo formirali vlast na svim razinama što je prije moguće, a najkasnije do kraja ove godine. To mora biti prioritet svih nas. Nadalje, žurne ograničene izmjene Ustava i izbornoga zakonodavstva u skladu s presudama Europskoga suda za ljudska prava i Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine ostaju preduvjet za političku stabilnost i napredak države prema Europskoj uniji. Svi građani BiH, bez obzira na njihov identitet i nacionalnu pripadnost, moraju imati pravo natjecati se na izborima na svim razinama vlasti. Konstitutivnim narodima mora se osigurati pravo na legitimno političko predstavljanje kroz vezu između njihovih političkih predstavnika i konstitutivnih naroda koje predstavlja u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine, uključujući Predsjedništvo BiH i Domove naroda”, navodi Čović u pismu.

Predsjednik HNS-a ističe razočaranje činjenicom da su „destruktivne izborne strategije i politike još jedanput zasjenile započete procese kojima mijenjamo našu zemlju na njenom putu k EU i NATO-u“.

"BIRAJU NAŠE PREDSTAVNIKE"

“Takve retrogradne i antiustavne politike kojima svakodnevno svjedočimo u zadnja dva desetljeća nisu donijele ništa drugo nego zastoj, frustracije i razočarenje građana u našu državu Bosnu i Hercegovinu. Brojniji konstitutivni narod u Federaciji Bosne i Hercegovine već četvrti izborni ciklus bira predstavnike hrvatskoga konstitutivnog naroda i preglasava izbornu volju hrvatske zajednice. Takvo što narušava teško stečeno povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji”, naglašava Čović.

Hrvatski narodni sabor BiH, dodaje on, ostaje posvećen suverenitetu, teritorijalnom i institucionalnom integritetu, kao i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine. U tom duhu, još jednom poziva međunarodne dužnosnike da svojim autoritetom sudjeluju „zajedno s nama u transformaciji našega društva i pomognete nam na zahtjevnom putu reformi pred kojim se nalazimo“.

Čović je pismo uputio visokim europskim dužnosnicima te Uredu visokog predstavnika (OHR), kao i članovima diplomatskog zbora u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...