VOJNI ANALITIČAR ROBERT BARIĆ: "Putin mora pokazati da nešto radi, a Lukašenko želi..."

"Sada je Putin imenovao prvog vojnog zapovjednika cijele operacije te je napravio osvetnički udar. On smiruje situaciju na neko vrijeme te pokazuje Rusima da ipak nešto radi", kazao je Barić.

  • Evropa

  • 11. Okt. 2022  11. Okt. 2022

  • 0

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Robert Barić analizirao je stanje na ratištu u Ukrajini.

"Krimski most je i dalje važan. Nakon tri dana mi ne znamo kako je napad izveden niti tko ga je izveo. Kada je World Trade Centar pao, to se dogodilo jer je došlo do rastapanja čeličnih elemenata koji su podržavali konstrukciju. Ovdje se to nije dogodilo i najvažnije je da je željeznička pruga i dalje otvorena. Željeznički promet ostao je netaknut te sada imate izravnu liniju od Krasnodara, a to je ključna komunikacijska linija", rekao je Barić.

Postoji više teorija o napadu na most

Naveo je da postoji nekoliko teorija o napadu na most.

"Prva je da je bila riječ o projektilu, ali to ne drži vodu. Da je to tako, izveo bi se masovni napad s više projektila kako bi se oštetio most na više mjesta. Druga teorija je da se radi o daljinski upravljanom plovilu, no i to je upitno. Ukrajinske specijalne snage također nisu s lakoćom mogle izvesti ovaj napad, jer to bi bila uistinu kompleksna akcija", naglasio je Barić.

"Nije isključena mogućnost i da je ovo napravila i ruska strana. Sada govorimo o tome kako je Putin pod velikim pritiskom različitih struja političkih elita. Mora pokazati da nešto radi", dodao je. Mirna situacija ne znači da je rat stao.

"Ako padne sjeverozapad Ukrajine, sve će se otvoriti i Rusi će morati srezati svoju obrambenu liniju i napustiti dobar dio teritorija. Sada je Putin imenovao prvog vojnog zapovjednika cijele operacije te je napravio osvetnički udar. On smiruje situaciju na neko vrijeme te pokazuje Rusima da ipak nešto radi", kazao je Barić. Smatra da Bjelorusija neće otvoriti sjevernu frontu.

"Lukašenko želi ostati izvan rata"

"To je regionalna skupina snaga koju se organizira. Lukašenko želi ostati izvan rata, a kada ga Putin kreće tjerati, on odmah viče o opasnosti NATO-a. To što Rusi šalju određene elemente, to su iscrpljene postrojbe iz koje se ne može napraviti nova formacija", rekao je.

"Putin nema gdje raditi obuku novaka, a procjenjuje se da bi u Bjelorusiji mogao obučiti nekoliko desetaka tisuća vojnika. Osim toga, rat nije popularan u Bjelorusiji", dodao je Barić.

Tvrdi da Putin želi nastaviti s udarima na energetsku infrastrukturu jer želi stvoriti tešku situaciju tijekom zime.

"Pitanje je koliko će dugo Gazprom slati plin preko Ukrajine. Putin želi podijeliti zapad i nada se da će on na proljeće diktirati sve uvjete", zaključio je za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...