RAT UŽIVO: UN osudio Putinovu aneksiju ukrajinskih regija. I Srbija glasala za osudu

Danas je 231. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 12. Okt. 2022  12. Okt. 2022

  • 5

23:04 Grupa G7 i ubuduće će pomagati Ukrajini dokle god bude trebalo kako bi se odbranila od ruske invazije i njeznih privrednih posljedica.

22:46 Opća skupština Ujedinjenih naroda osudila je ruski pokušaj nezakonite aneksije četiriju djelimično okupiranih ukrajinskih regija i pozvala sve zemlje da ne priznaju taj potez. Za osudu je glasala i Srbija, a Kina je bila suzdržana.

22:18 Bijela kuća predstavila je dugo odgađanu strategiju nacionalne sigurnosti.

21:45 Ukrajinska vojska danas je objavila novi izvještaj o situaciji na ratištu U njemu navode da ruske snage s okupiranih područja nastavljaju s napadima koji su usklađeni sa znatno višim tempom raketnih napada.

Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine objavio je da ruske snage "pokušavaju provesti ofanzivne operacije u smjeru Bakmuta i Avdijivke" u istočnoj regiji Donjeck. Štab navodi da su ti i drugi napadi u Donjecku odbijeni.

Izvijestili su i o ruskim napadima u regijama Zaporižja i Dnjepropetrovsk, a naročito na grad Orikiv. Svitlana Mandrič, zamjenica gradonačelnika Orikiva, rekla je da su danas na taj grad pale 324 ruske granate.

21:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u srijedu da će povećana finansijska podrška međunarodnih donatora pomoći u što skorijem okončanju ruskog razornog rata u Ukrajini, pozivajući se na potrebu od 38 milijardi dolara pomoći za zatvaranje procijenjenog budžetskog deficita u narednoj godini.

"Što više pomoći Ukrajina dobija sada, ranije će biti okončan ruski rat, i ranije i pouzdanije mi ćemo garantirati da se ovako surov rat ne širi na druge zemlje – izjavio je Zelenski u virtualnom obraćanju forumu na visokom nivou tokom godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Washingtonu", prenosi Reuters.

21:05 Češka vlada objavila je da zabranjuje ulazak u zemlju svim ruskim turistima, umjetnicima i sportašima koji imaju vizu za ulazak u šengensku zonu. "To se odnosi ponajviše na ljude koji dolaze u Češku Republiku avionom u zračnu luku Prag", navodi ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky.

Mjera će stupiti na snagu 25. oktobra Lipavsky je objasnio da se Češka pridružuje Finskoj, Poljskoj i baltičkim državama koje su takvu mjeru već uvele.

20:30 Moldavija je pozvala svoje građane da smanje potrošnju električne energije tijekom vršnih razdoblja zbog velikog manjka zaliha u toj zemlji nakon što je susjedna Ukrajina obustavila izvoz struje zbog ruskih raketnih napada.

20:05 Vodeći američki general u srijedu je osudio ruske neselektivne raketne napade po Ukrajini u kojima su ubijeni civili, sugerirajući da bi oni mogli udovoljiti definiciji ratnih zločina u okviru međunarodnih pravila ratovanja.

"Rusija je namjerno napala civilnu infrastrukturu s ciljem da naškodi civilima", izjavio je general Mark Milley, načelnik Združenog štaba američke vojske, na brifingu za novinare u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

19:55 Penzionerka u Sankt Peterburgu uhapšena je nakon što je pokušala zapaliti poslovnicu ruske Sberbanke u Sankt Peterburgu. Po svemu sudeći, radilo se o svojevrsnom protestu protiv ruskog napada na Ukrajinu. Televizija Nexta objavila je da je penzionerka vikala "Slava Ukrajini" dok je pokušavala zapaliti poslovnicu.

Društvenim mrežama proširila se snimka koja prikazuje vatru na ulazu u poslovnicu Sberbanke dok ljudi stoje vani na ulici.  

19:30 Posljednjih sedmica puno se raspravljalo o tome hoće li i u kojim okolnostima ruski predsjednik Vladimir Putin narediti korištenje nuklearnog oružja u ratu u Ukrajini. 

Danas je dužnosnik NATO-a rekao da bi ruski nuklearni udar "promijenio smjer rata" te bi gotovo sigurno uzrokovao fizički odgovor Ukrajine, saveznika i NATO-a.

Visoki dužnosnik NATO-a je, javlja Sky News, ustvrdio da bi bilo kakvi korištenje nuklearnog oružja u Ukrajini imalo "posljedice bez presedana" za Rusiju.

19:20 Zapadni saveznici najavili su danas da će Ukrajini dostaviti nove sisteme za protuzračnu odbranu i potvrdili da će nastaviti snažno pomagati ukrajinske snage u borbi protiv Rusije.

To je najavljeno na sastanku Kontaktne grupe za odbranu Ukrajine, koja je nakon ruskog napada na Ukrajinu osnovana na inicijativu Sjedinjenih Država i koja se okupila na marginama sastanka ministara odbrane država članica NATO-a danas i sutra u Bruxellesu.

18:48 Rina Cinbaneva (60) ostavila je poruku na grobu Putinovih roditelja zbog koje joj prijeti pet godina zatvora. Naime, na grobu roditelja ruskog predsjednika Vladimira Putina navodno je ostavila poruku u kojoj je poželjela da ruski predsjednik umre.

18:24 Ruski predsjednik Vladimir Putin putuje u Kazahstan, gdje će s katarskim emirom razgovarati o energetici, a s turskim kolegom sutra možda o mirovnim prijedlozima za Ukrajinu, objavio je Kremlj, no nije jasno rekao hoće li Putin sudjelovati na forumu G20.

18:02 Ruske vlasti mobiliziraju ljude iz najranjivijih skupina za rat u Ukrajini, objavio je neovisni portal Mediazona, a prenosi Moscow Times. Dužnosnici u Moskvi odvode ljude iz centra za beskućnike i potrebite te iz hostela u kojima žive radnici migranti, navodi se u izvješču Mediazone. Deseci beskućnika pokupljeni su s ulica i odvedeni u vojne urede za mobilizaciju u proteklih nekoliko tjedana, odnosno otkad je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio "djelomičnu" mobilizaciju, tvrdi humanitarna organizacija koja dijeli hranu beskućnicima po glavnom gradu Rusije. "Policija je došla ovdje i nikog nije ništa pitala. Vidjeli su ljude koji su u redu čekali na hranu. Zgrabili su ih i odveli protiv njihove volje. Potom su ih utrpali na autobuse i odveli u regrutacijske urede", rekao je za Mediazonu izvor koji je ih razumljivih razloga htio ostati anoniman.

17:54 U Bruxellesu se održava sastanak ministara odbrane članica NATO-a, kojim predsjedava američki ministar odbrane Lloyd Austin. Sastanak je posvećen vojnoj pomoći Ukrajini u svjetlu novog vala silovitih ruskih raketnih napada, a CNN je doznao šta sve Ukrajina traži od oružja kako bi se mogla odbraniti. Ukrajinski prioriteti su, prema popisu koji je predstavljen na sastanku, višecijevni bacači raketa, artiljerijska oružja i sustavi protuzračne obrane. Ministri odbrane članica NATO-a raspravljaju o oružju kojeg Ukrajina traži, odnosno kako članice Saveza mogu nastaviti vojno podržavati Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije.

17:28 Srbija se mora više usklađivati sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, uključujući sankcije protiv Rusije, ali to ne može biti razlog za suspenziju pregovora, izjavio je danas povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi.

16:34 Ruske snage potrošile su značajan dio svojih zaliha precizno navođene municije u agresiji na Ukrajinu, izjavio je danas visoko funkcioner NATO-a, a prenosi Reuters. Kaže da ruska industrija više ne može proizvoditi sve vrste municije i raketa obzirom da im za proizvodnju naprednih navođenih projektila i drugih vrsta moderne municije treba moderna elektronika, koju su Rusi prije rata uvozili sa Zapada, a sad više ne mogu zbog sankcija.

16:18 Ukrajinska vojska tvrdi da je u samo 18 minuta srušila četiri ruska helikoptera na jugu zemlje. Protuzračni projektili ukrajinskog ratnog zrakoplovstva pogodili su ruske helikoptere jutros između 8:40 i 8:58, tvrde Ukrajinci. "Gađali smo još dva helikoptera, tako da postoji visoka vjerojatnost da će broj potvrđeno oborenih helikoptera porasti", navodi se u priopćenju ukrajinskog ratnog zrakoplovstva.

15:40 Na ruskim Telegram kanalima pojavila se snimka koja, po svemu sudeći, prikazuje grupu mobiliziranih ruskih vojnika u Ukrajini. Vojnici na snimci govore da su nedavno mobilizirani te poslani u Svatovo u Luhanskoj oblasti.

Žale se da su napustili Moskvu prije dana nastaka snimke te da su pucali samo jednom iz vatrenog oružja prije nego što su poslani na bojišnicu u Ukrajinu.

Više detalja iz snimke upućuje na činjenicu da se zaista radi o ruskim vojnicima. Primjerice, nose standardnu rusku uniformu s kamuflažnim uzorkom poznatim kao "digitalna flora"

Dva oružja koja se mogu vidjeti na snimci su varijante kalašnjikova, jurišne puške koja je u raširenoj upotrebi u ruskoj vojsci.

15:25 Danas se u Bruxellesu sastaju ministri obrane članica NATO-a. Raspravljat će o načinima pomaganja Ukrajini slanjem još više sistema protivzračne obrane kako bi zaštitila svoje civile i kritičnu infrastrukturu, potvrdili su danas ukrajinski vladini zvaničnici i jedan američki diplomat.

Sastanak NATO-a održava se dva dana nakon što je Rusija pokrenula svoje dosad najintenzivnije zračne udare na Ukrajinu od početka invazija. Samo u ponedjeljak u zračnim udarima ubijeno je 19 civila te su pogođeni važni objekti enrergetske infrastrukture.

Predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je više od pola dronova i projektila lansiranih jučer na Ukrajinu srušeno, a glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da članice Saveza trebaju opskrbiti Ukrajinu s još više sistema protivzračne odbrane, naglasivši da "čine veliku razliku".

14:50 Ponovno je uključeno napajanje ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja, koja je okružena ruskim vojnicima, rekao je čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Rafael Grossi, glavni direktor UN-ovog nadzornog tijela za nuklearni nadzor, upozorio je ranije danas da je nuklearna elektrana, najveća u Europi, drugi put u pet dana ostala bez vanjskog napajanja potrebnog za vitalne sigurnosne sisteme.

14:25 Mihajlo Podoljak, predsjednički savjetnik Volodimira Zelenskog, pozvao je Zapad da službeno prizna rusku agresiju i djelovanje u Ukrajini kao genocid.

"Ruske snage počinile su napade na civilnu infrastrukturu, masovna pogubljenja i silovanja, prisilne deportacije, razdvajanje obitelji i uništavanje ukrajinske literature u školama", rekao je Podoljak na Twitteru.

14:10 Ruski raketni napadi na Ukrajinu razotkrili su "zloću i okrutnost" njenog rata, ali su zauzvrat dodatno ujedinili međunarodnu zajednicu da podrži vojne napore Ukrajine da se obrani, rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin.

14:00 Kremlj je demantirao izvještaj da je Elon Musk razgovarao s predsjednikom Vladimirom Putinom prije nego što je objavio svoj "mirovni plan" za Ukrajinu prema kojem bi se teritorij trajno predao Rusiji. U mailu poslanom pretplatnicima Eurasia Group, Ian Bremmer je rekao da mu je izvršni direktor Tesle rekao da je Putin "spreman pregovarati". Musk je od tada demantirao izvještaj.

Na pitanje je li Musk razgovarao s Putinom prije objave ankete na Twitteru, glasnogovornik Kremlja je rekao: "Ne, to nije istina. Komunicirali su telefonom prije otprilike godinu i pol."

I Musk tvrdi da je s Putinom razgovarao jednom, prije 18 mjeseci.

13:45 "Ruske snage sigurnosti likvidirale su nekoliko desetaka ukrajinskih diverzanata koji su pokušali upasti na područje nuklearne elektrane Zaporižja", rekao je Jevgenij Balicki, vršitelj dužnosti guvernera regije Zaporižja.

"Bilo je pokušaja prodora neprijatelja. Naše postrojbe ih zaustavljaju, djelomično potapaju njihove brodove. Oni koji su prodirali noću, uglavnom su potopljeni. Ostali su se okrenuli i vratili", rekao je Balicki, a prenosi RIA Novosti.

13:30 Prvi sistem protivzračne odbrane IRIS-T koji je Njemačka obećala Kijevu stigao je u Ukrajinu, s još tri ovakva sistema koja će biti isporučena sljedeće godine, objavila je danas njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht.

"Vrlo važna podrška Ukrajini u borbi protiv raketnih napada, protiv ovog terora kojem je stanovništvo izloženo", rekla je Lambrecht novinarima po dolasku na sastanak u Bruxelles. "Ovo je jedan sistem, nakon kojeg slijede još tri", dodala je.

13:20 Broj ranjenih nakon ruskog napada na prepunu tržnicu u gradu Avdiivka u ukrajinskoj regiji Donjeck popeo se na devet, prema gradskim zvaničnicima.

"Danas je još jedan crni dan za našu Avdiivku. Ujutro su ruski zli duhovi ponovno donijeli smrt na našu zemlju, podmuklo, kao i uvijek, granatirajući centralnu pijacu tenkovima i MLR sustavima u špici. Sedam stanovnika Avdiivke je poginulo, a devet ih je ranjeno", kazao je ranije Vitalij Barabaš, načelnik gradske vojne uprave Avdiivka.

12:50 Najmanje sedam ljudi je ubijeno, a osam povrijeđeno u ruskom napadu na prepunu pijacu u gradu Avdiivka u srijedu, rekao je guverner istočne ukrajinske regije Donjeck. Avdiivka je grad regionalnog značaja u Donjeckoj oblasti Ukrajine.

"Rusi su napali centralnu pijacu gdje je u to vrijeme bilo mnogo ljudi", rekao je Pavlo Kirilenko u priopćenju, dodajući da za takav napad "nema nikakve vojne logike".

12:35 Rusko ministarstvo obrane saopćilo je kako očekuje povećanje broja zajedničkih vojnih vježbi sa zemljama bivšeg SSSR-a 2023. godine, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS. 

Na skupu šefova obavještajnih službi Zajednice neovisnih država (ZND), koji je prenosila televizija rekao je: "Dovoljno je pogledati što se sada događa između Rusije i Ukrajine i što se događa na granicama nekih drugih zemalja ZND-a. Sve je to, naravno, rezultat raspada Sovjetskog Saveza". Putin je također ustvrdio da je Zapad spreman izazvati “obojene revolucije” i “krvoproliće” u bilo kojoj zemlji, ne nudeći nikakve dokaze za svoje izjave.

Devet država članica koje čine CIS su Azerbajdžan, Armenija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Rusija, Tadžikistan i Uzbekistan.

12:10 Nafta i dalje stiže iz Rusije u Mađarsku cjevovodom Družba, izvijestila je u srijedu mađarska naftna i plinska grupa MOL nakon vijesti o curenju na poljskom kraku naftovoda.

„Mogu potvrditi da nafta curi na sjevernom kraku Družbe i da ne utječe na južni (krak), tako da... nafta stiže u Mađarsku prema planu”, rekla je glasnogovornica MOL-a Priska Bakos.

Poljski operator PERN izvijestio je jutros o curenju nafte na cjevovodu Družba kojim pošiljke stižu iz Rusije u Europu.

11:55 Ruske snage sigurnosti objavile su, kako tvrde, rendgensku sliku tereta koji je izazvao eksploziju. Vjerodostojnost slike i njezin izvor nisu neovisno potvrđeni.

alt

11:25 Objavljene procjene borbenih gubitaka Rusije od 12. oktobra, prema Oružanim snagama Ukrajine.

alt

11:15 Mateusz Berger, najviši poljski dužnosnik zadužen za energetsku infrastrukturu, rekao je da nema razloga vjerovati da je curenje u poljskom dijelu naftovoda Družba djelo sabotaže.

- Ovdje možemo govoriti o slučajnom oštećenju, rekao je polsjki ministar za Reuters.

11:00 Papa Franjo osudio je rusko "nemilosrdno bombardiranje" ukrajinskih gradova i apelirao na "one koji imaju sudbinu rata u svojim rukama" da prestanu.

 "Moje srce je uvijek okrenuto narodu Ukrajine, posebno onima koji žive u mjestima pogođenim bombardiranjem", rekao je.

10:45 Europska unija mora pronaći način za razdvajanje cijena plina i električne energije, rekao je jutros švedski ministar energetike Khashayar Farmanbar, uoči sastanka ministara energetike Unije. "To se može učiniti raznim prijedlozima", rekao je Farmanbar.

"Ali jedna stvar je važna: ovo što sada radimo, tržišno uplitanje mora biti kratkotrajno... i također ne smije biti prepreka za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i fosilnih goriva", dodao je.

"Sljedeće sedmice Komisija će predložiti još jedan paket prijedloga", rekla je povjerenica EU za energetiku Kadri Simson po dolasku na sastanak ministara energetike EU u Pragu.

10:10 Visoki ukrajinski zvaničnik odbacio je rusku istragu o eksploziji prošlog vikenda koja je teško oštetila most koji povezuje rusko kopno s poluotokom Krim kao "glupost".

Ruski predsjednik Vladimir Putin za eksploziju je okrivio ukrajinske snage sigurnosti, a kako smo ranije izvijestili, ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) saopćila je da je zbog eksplozije privela pet Rusa i tri državljana Ukrajine i Armenije. "Cijela aktivnost FSB-a i Istražnog odbora je besmislica", rekao je glasnogovornik ministra unutarnjih poslova Andrij Jusov, upitan o optužbama Moskve o eksploziji na Krimskom mostu, javlja ukrajinski javni servis Suspilne.

Jusov je opisao FSB i Istražni odbor kao "lažne strukture koje služe Putinovom režimu, stoga definitivno nećemo komentirati njihove sljedeće izjave".

09:55 Federalna služba sigurnosti Rusije osujetila je plan ukrajinskih specijalnih službi koje su navodno planirale u moskovskoj regiji provesti divezantsko-terorističku akciju iz pomoć sistema protuzračne obrane Igla, izvijestio je FSB.

Uhapšen je državljanin Ukrajine rođen 1972. godine, tvrde. Kako kažu, on je prema nalogu Službe sigurnosti Ukrajine, u skrivenom prostoru u automobilu iz Kijeva preko Estonije u Rusiju prevezao sustav Igla za pripremu terorističkih akcija

09:40 Tužitelji timova Međunarodnog mobilnog pravosuđa istražuju ruske raketne napade na Kijev i gradove širom Ukrajine u kojima je do sada poginulo najmanje 26 ljudi kao moguće ratne zločine, rekao je zvaničnik novinskoj agenciji Reuters.

Vladimir Putin rekao je da su smrtonosni projektili u ponedjeljak na mete gradova u Ukrajini bili odmazda za njezinu "terorističku akciju" protiv ruskog teritorija. U televizijskim izjavama, ruski predsjednik je rekao da je Moskva u ponedjeljak pokrenula napade projektilima dugog dometa na energetsku, vojnu i komunikacijsku infrastrukturu Ukrajine.

Na meti su bili gradovi, uključujući glavni grad Kijev, Lavov, Ternopil, Dnjepar, Žitomir i Zaporižja, s ukupno 14 ubijenih i desecima ozlijeđenih.

09.30 Ukrajina je premjestila dio protuzračne odbrane na prvu liniju, smanjujući zaštitu drugih regija, javlja Financila Times.

alt

08.35 Oružane snage pogodile kontrolne tačke okupatora u regiji Luhansk, borbe se nastavljaju u regiji Herson, javlja Ukrainska pravda.

alt

07:35 Regija Herson: Oružane snage Ukrajine uspjele osloboditi pet naselja, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

alt

07.00 Pet eksplozija čulo se u gradu Hersonu rano jutros, objavili su ruski mediji te dodali da su prema neslužbenim informacijama aktivirani sistemi protuzračne odbrane.

Herson, administrativni centar šire regije Hersona, jedan je od prvih gradova koji je pao u ruke ruskim snagama nakon što su počele invaziju u Ukrajini.

06.00 Čečenski vođa Ramzan Kadirov hvalio je ruskog generala Sergeja Surovikina, koji je imenovan novim zapovjednikom "specijalne vojne operacije" u Ukrajini. 

"Nisam nikada posumnjao u njegovu odlučnost, profesionalnost i domoljublje. Potpuno sam siguran da će pod njegovim vodstvom specijalna vojna operacija završiti uspješno. Ako bude potrebno, pružit ćemo snažan otpor trupama NATO-a", rekao je.

05.30 Ukrajinski mediji javljaju o raketnim napadima na Nikopol u regiji Dnipropetrovsk. Na društvenim mrežama kruže snimke koje svjedoče o napadu, kako tvrde mediji, zapaljivom municijom.

05.00 Ruske trupe pretrpjele su gubitke u opremi i ljudstvu na jugu Ukrajine, izvijestio je Kyiv Independent pozivajući se na ukrajinsko Operativno zapovjedništvo.

"Ukrajinsko operativno zapovjedništvo 'Jug' izvijestilo je da je izvršilo više od 300 vatrenih misija, gađajući i oštetivši dvije ruske samohodne haubice Gvozdika i oklopni transporter", objavio je Kyiv Independent u tvitu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...