NESTVARNI PRIZOR: Robot Ai-Da obratila se britanskom parlamentu, pogledajte šta je rekla zastupnicima… (VIDEO)

Odbor je čuo od humanoidnog robota, kao i od stručnjaka iz umjetničke industrije i profesora, o učincima tehnologije na radnike u kreativnoj industriji.

  • HiTec

  • 12. Okt. 2022  

  • 1

Opisana kao prvi ultra-realistični humanoidni robot umjetnik na svijetu, Ai-Da se pojavila u jednoj od prostorija parlamenta obloženoj drvom, noseći kratku crnu periku i traper tregere.

Sa ženskim humanoidnom licem i otkrivenim robotskim rukama, Ai-Du su napravili znanstvenici na Univerzitetu Oxford i nazvali je prema britanskoj matematičarki i računalnoj pionirki Adi Lovelace.

Odgovarala je na pitanja uz šefa Ai-Da projekta i direktora umjetničke galerije Aidana Mellera u televizijskoj sekvenci kojoj su domaćini bili komunikacije Doma lordova i Digitalni odbor.

Ja sam, i ovisim o, kompjutorskim programima i algoritmima. Iako nisam živa, stvaram umjetnost, rekla je Ai-Da kad je upitana kako se njezina djela razlikuju od onih koja stvaraju ljudi.

Ai-Da je stvorila seriju radova, uključujući i sliku pokojne kraljice Elizabete, a njezini radovi prikazani su na izložbama i u galerijama.

Odbor je čuo od humanoidnog robota, kao i od stručnjaka iz umjetničke industrije i profesora, o učincima tehnologije na radnike u kreativnoj industriji.

Odgovarajući na prvo pitanje odbora o tome kako slika slike, Ai-Da je rekla da joj u slikanju na platnu pomažu Al algoritmi, kamera smještena u očima i robotske ruke.

Ai-Da je također objasnila kako joj je analiziranje velikog korpusa teksta u identifikaciji zajedničkog sadržaja i poetskih struktura omogućilo da piše nove pjesme.

Kako se to razlikuje od čovjeka je svijest; nemam subjektivna iskustva iako mogu o njima govoriti, rekla je Ai-Da.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...