„HITLER I NJEGOV SLUGA…“: Gore društvene mreže, Gorica Dodik brutalno izvrijeđala visokog predstavnika Christiana Schmidta…

Ne stišavaju se reakcije nakon što je predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović otkrio detalje malverzacija na izborima u Doboju.

  • Mini market

  • 13. Okt. 2022  13. Okt. 2022

  • 1

Gorica Dodik, kćerka lidera SNSD-a Milorada Dodika, brutalno je izvrijeđala visokog predstavnika Christiana Schmidta nazvavši ga "Hitlerom".

Gorica Dodik, burno je reagirala na društvenim mrežama nakon što je predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović otkrio kakve su sve malverzacije vršene na izborima u Doboju.

Teorije zavjere koje šire iz redova SNSD-a a plasiraju ih na društvenim mrežama Dodikova kćerka Gorica i savjetnik Milan Tegeltija idu toliko daleko da optužuju visokog predstvanika Chriastiana Schmidta da je skupa sa CIK-om BiH glavni „krivac“ za odluku o pobovnom brijanju glasova.

Ovo su samo neke od reakcija Gorice Dodik koja je Christiana Schmidta nazvala Hitlerom, a vlasnika BN televizije Vladu Trišića njegovim slugom.

Dodikova kćerka nije zaboravila ni na lidera PDP-a Branislava Borenovića...

Podsjetimo, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović je, zbog velikog interesa javnosti u vezi s odlukom CIK-a BiH da se izvrši ponovno kontrolno prebrojavanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, a koja je donesena po službenoj dužnosti CIK-a BiH radi poduzimanja mjera kojima se otklanjaju utvrđene nepravilnosti i vrlo diskutabilnih komentara u javnom prostoru, najavio početak današnjeg prebrojavanja u Glavnom centru za brojanje u Zetri u Sarajevu u 15.30 sati.

Arnautović je izjavio da Centralna izborna komisija BiH posjeduje više materijalnih dokaza koji će nakon obrade biti, ne samo procesuirani unutar institucije CIK-a BiH, nego će u skladu s članom 6. tačka 8. Izbornog zakona BiH za sve slučajeve za koje postoji sumnja da je počinjeno krivično djelo u vezi sa izbornim procesom, CIK BiH o tome dostaviti prijavu nadležnom tužilaštvu.

– Za sve što bude Centralna izborna komisija BiH smatrala da je učinjeno krivično djelo koje se odnosi na izborni proces, dužna je da to djelo prijavi nadležnom tužilaštvu. Prilikom podnošenja te prijave, CIK BiH će navesti i dokaze koji su joj poznati, te će poduzeti potrebne mjere da bi se sačuvali tragovi navodno počinjenog krivičnog djela, predmeti kojima je ili pomoću kojih je učinjeno to djelo i drugi dokazi – kazao je Arnautović.

Kao jedan od primjera naveo je da je, nakon što je preuzet izborni materijal iz svih općina u BiH, “vrlo indikativno da, na primjer, od 106 biračkih mjesta u gradu Doboju sa 61 biračkog mjesta (57,55 posto) ne postoje vreće i pečati od neiskorištenih glasačkih listića”.

– Ako se utvrdi tačnim ovaj podatak koji stoji u obrascima PO 5, to će biti vrlo ozbiljna indikacija o počinjenju krivičnog djela u vezi sa izbornim procesom – kazao je Arnautović.

Istaknuo je da se svi neiskorišteni glasački listići moraju vratiti u skladište CIK-a BiH u prozirnim vrećama.

– Imamo sa 61 biračkog mjesta da ne postoji uopće vreća ni pečat od tih neiskorištenih glasačkih listića. Nema uopće vreća sa tim neiskorištenim glasačkim listićima. To je jedan vrlo indikativan podatak – kazao je Arnautović.

Pojasnio je da je svaka općinska, odnosno gradska izborna komisija, u konkretnom slučaju Gradska izborna komisija Doboj, morala predati sve iskorištene i sve neiskorištene listiće u odvojenim vrećama različitih boja i prozirnim vrećama za neiskorištene glasačke listiće.

Istaknuo je da je odredbom člana 6. tačka 7. Izbornog zakona BiH, koji je donio visoki predstavnik u BiH i koja je stupila na snagu 3. augusta ove godine, a te izmjene objavljenje u “Službenom glasniku BiH “ br. 51/22 od 2. augusta 2022. godine, jasno precizirano da “kada odlučuje po službenoj dužnosti ili kada odlučuje o prigovorima i žalbama, Centralna izborna komisija BiH ima ovlaštenja da naredi izbornoj komisiji, Centru za birački spisak, centrima za brojanje ili biračkom odboru da preduzmu mjere kojima se otklanjaju utvrđene nepravilnosti”.

– U vezi s tim, Centralna izborna komisija BiH je po službenoj dužnosti naredila Glavnom centru za brojanje da preduzmu mjere kojima se otklanjaju utvrđene nepravilnosti – pojasnio je Arnautović.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...