ZVIZDIĆ PODSJETIO SCHMIDTA NA NEZAOBILAZNE ČINJENICE: "Država BiH je jedini titular - vlasnik cjelokupne državne imovine"

Država BiH je jedini titular - vlasnik cjelokupne državne imovine.

  • Politika

  • 13. Okt. 2022  13. Okt. 2022

  • 8

"Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poručio je da će se uskoro detaljno i sveobuhvatno posvetiti pitanju državne imovine. Posebno se osvrnuo na bh. entitet Republiku Srpsku i aktivnosti Narodne skupštine RS u vezi sa državnom imovinom", napisao je na Facebooku Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

"Zbog toga želim još jednom podsjetiti na neke nezaobilazne činjenice, odnosno aksiome kada je u pitanju državna imovina:

Država BiH je jedini titular - vlasnik cjelokupne državne imovine.

Državna imovina, između ostalog, obuhvata: nepokretnu imovina koja pripada državi Bosni i Hercegovini na osnovu međunarodnog Sporazuma o pitanjima sukcesije; nepokretnu imovinu na kojoj je pravo raspolaganja i upravljanja imala bivša Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina do 31. decembra 1991. godine; poljoprivredno zemljište, za koje je Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio da predstavlja državnu imovinu u svojoj odluci u predmetu br. U-8/19, i rijeke, šume i šumsko zemljište, za koje je Ustavni sud BiH utvrdio da predstavljaju državnu imovinu u svojim odlukama u predmetima br. U-9/19 i br. U-4/21.

Državna imovina se može gruntovno knjižiti jedino na državu BiH i sa tim procesom treba odmah početi.
Jedino Parlamentarna skupština BiH, a ne entiteti, može donijeti Zakon o upravljanju, korištenju ili raspolaganju državnom imovinom", poručio je Zvizdić preko ove društvene mreže.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...