PREDMET "DŽENAN MEMIĆ" NA SUDU: Otkriveni detalji iz dnevnika Zijada Mutapa

U Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno je suđenje u predmetu Zijad Mutap i drugi, za ometanje istrage i prikrivanje dokaza u slučaju stradanja Dženana Memića. Tužilaštvo BiH danas je iznosilo materijalne dokaze, među kojima je i dnevnik koji je vodio prvooptuženi Zijad Mutap od kritičnog datuma 8. februara 2016. godine.

  • Hronika

  • 13. Okt. 2022  13. Okt. 2022

  • 0

U Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno je suđenje u predmetu Zijad Mutap i drugi, za ometanje istrage i prikrivanje dokaza u slučaju stradanja Dženana Memića. Tužilaštvo BiH danas je iznosilo materijalne dokaze, među kojima je i dnevnik koji je vodio prvooptuženi Zijad Mutap od kritičnog datuma 8. februara 2016. godine.

Crtice iz dnevnika Zijada Mutapa

Mutap u svom dnevniku opisuje dešavanja te kobne noći, od izlaska kćerke Alise Ramić (rođ. Mutap) do 15.11.2019. godine.

U dnevniku se osvrće na mnoga imena koja su se u danima nakon kobnog događaja dovodila u vezu sa istim, poput Mirze Ploskića bivšeg Alisinog momka, i njegovih drugova koji su više puta ispitivani, no imali su alibi, kako je potvrđeno ranije tokom suđenja. Sve vrijeme Mutap piše kako informacije o toku istrage dobija od pripadnika MUP-a KS, spominjući među ostalim i trećeoptuženog u predmetu, kao i Sanelu Hasanbegović, s kojom je na dnevnom nivou razmjenjivao informacije i saopštavao joj svoja saznanja.

Posebno se, kako navodi u dnevniku, i sam angažovao na pronalasku kombija tamnozelene boje, koji se dovodio u vezu sa stradanjem Dženana Memića. Pominje u više navrata i pronalazak članova porodice Seferović koji su priznali učestvovanje u saobraćajnoj nesreći, u jednom dijelu navodeći da im je za priznanje bilo plaćeno 200.000 KM.

Podsjetimo, 27. jula Vrhovni sud FBiH 2021. godine je izrekao oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferović u predmetu stradalog mladića Dženana Memića.

Memić: Na kraju ćemo dokazati kako se to stvarno desilo, a ne kako je pisao Mutap

Otac stradalog Dženana, Muriz Memić navodi da je Zijad Mutap vodio svojevrsnu privatnu istragu, i usmjeravao nadležne u kom smjeru da djeluju.

“Vidimo kako je Zijad maltene naređivao Dupovcu kako će voditi istragu, koga će privoditi, koga će hapsiti, a na teret mu se stavlja da je organizator ove grupe”, navodi Memić. Pita se zašto ga nije interesovalo ko je udario Alisu.

Dodaje da se sada i iz čitanja dijelova dnevnika moglo vidjeti kako su na sve načine pokušali da iznude priznanje od Ljube Seferovića za saobraćajnu nesreću. Tokom današnjeg suđenja čuli smo i detalje iskaza zaštićenog svjedoka M-17 koji je o tome govorio.

“Čuli smo kako Zijad spominje cifru od 200.000 KM, da je uzeo Ljubo Seferović. Ja mislim da je manje para bilo Zijade, ali eto on je to napuhao na 200.000. Ali jeste Ljubo uzeo novac”, ističe Memić.

Na narednom ročištu 20. oktobra odbrane optuženih u ovom predmetu iznijet će svoje dokaze. Radi se o materijalnim dokazima. Neće biti uvođenja novih svjedoka.

(N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...