PICULA POZVAO EPP DA ISKORISTI SVOJ UTICAJ NA VUČIĆA: "Ne smijemo da tolerišemo da Srbija razmetljivo jača savezništvo sa Rusijom"

On je pozvao najveću evropsku političku grupaciju Evropsku narodnu partiju (EPP), čija je pridružena članica Srpska napredna stranka (SNS), da iskoristi svoj uticaj na Aleksandra Vučića i SNS.

  • Regija

  • 13. Okt. 2022  13. Okt. 2022

  • 1

Poslanik Evropskog parlamenta iz redova Demokrata i socijalista (S&D) Tonino Picula, reagujući na ocjene Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU, izjavio je da je su u slučaju Srbije i Turske vlade ove dvije zemlje uglavnom krive za značajno kašnjenje u procesu proširenja.

“Sa stalnim nedostacima u oblasti vladavine prava i nedostatkom napretka u reformama vezanim za EU, njihove vlade ne samo da se rugaju demokratiji, već takođe igraju dvostruku igru odbijajući da ispune svoje obaveze kao kandidata za članstvo u EU”, rekao je Picula za European Western Balkans.

On je pozvao najveću evropsku političku grupaciju Evropsku narodnu partiju (EPP), čija je pridružena članica Srpska napredna stranka (SNS), da iskoristi svoj uticaj na Aleksandra Vučića i SNS.

„Pozivamo EPP da iskoristi svoj uticaj na Vučića i njegovu stranku SNS koja je povezana sa EPP. Ne smijemo da tolerišemo da Srbija razmetljivo jača savezništvo sa Rusijom, dok Putin eskalira svoj brutalni i ilegalni agresorski rat prema Ukrajini i prijeti svima nama nuklearnim oružjem”, rekao je Picula, prenosi Nova.rs.

Reagujući na godišnji paket proširenja koji je danas predstavila Evropska komisija, socijalisti i demokrate razočarani su tempom procesa proširenja Zapadnog Balkana. Oni su podvukli da Putinov rat protiv Ukrajine mora biti poziv na buđenje EU da se hitno ponovo posveti Zapadnom Balkanu, učvršćujući ove zemlje jače u evropsku demokratsku porodicu.

Iz EPP-a su saopštili u srijedu da države koje su na strani ratnih huškača ne mogu biti kandidati za Evropsku uniju (EU). Dodali su da EU nije samo ekonomska unija, već zajednica zasnovana na vrijednostima.

“Zemlje koje žele da budu dio bloka moraju da budu usklađene sa našim vrijednostima. To se posebno odnosi na njihovu politiku prema Rusiji. Zemlje kandidati za članstvo u EU ne mogu da nastave da posluju kao i obično ili da usklađuju svoje spoljnopolitičke strategije sa ratnohuškačkim režimom“, naveli su evropski poslanici Rasa Juknevičijene i Paulo Rangel u saopštenju EPP-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...