AMERIČKI MILIJARDER U NOVIM PROBLEMIMA: Twitter u sudskim dokumentima tvrdi da je Elon Musk pod federalnom istragom...

Sutkinja McCormick je Musku dala rok do 28. oktobra da zaključi akviziciju. Ako se dogovor ne sklopi do tada, suđenje će biti određeno za novembar.

  • HiTec

  • 14. Okt. 2022  

  • 0

Amerilke federalne vlasti istražuju milijardera Elona Muska zbog njegovog ugovora o preuzimanju kompanije Twitter vrijednog 44 milijarde dolara, objavila je kompanija u sudskom podnesku.

Iako u podnesku stoji da je Musk pod istragom, nije navedeno što je točan fokus istrage i koja je savezna tijela provode, piše Reuters.

Twitter, koji je tužio Muska u julu kako bi ga prisilio da sklopi ugovor, rekao je da su se odvjetnici izvršnog direktora Tesle pozvali na "istražnu povjerljivost" kada su odbili predati dokumente koje su tražili.

Ljetos su Muskovi odvjetnici dali "dnevnik privilegija" identificirajući dokumente koji se trebaju zadržati, objavio je Twitter. Dnevnik se pozivao na mailove od 13. maja upućene američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burzu (SEC) i prezentaciju poslanu Saveznoj komisiji za trgovinu (FTC).

Sudski podnesak, u kojem se od sutkinje iz Delawarea Kathaleen McCormick traži da naredi Muskovim odvjetnicima da dostave dokumente, predan je sudu 6. oktobra. To je bilo istog dana kada je sutkinja pauzirala parnicu između Muska i Twittera nakon što je milijarder promijenio smjer te rekao da će nastaviti s dogovorom.

Alex Spiro, Muskov odvjetnik, rekao je za Reuters da je Twitterova prijava sudu bila "pogrešno usmjeravanje" i ustvrdio da je "rukovodstvo Twittera pod saveznom istragom". Twitter je odbio komentirati Spirovu izjavu. Također je odbio komentirati Reutersove upite o istragama Muska.

SEC nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom, a FTC je odbio komentirati. SEC je doveo u pitanje Muskove komentare o akviziciji Twittera, uključujući i to je li udio od devet posto kasno objavljen i zašto je to pokazalo da je namjeravao biti pasivni dioničar. Musk je kasnije naznačio da je bio aktivni investitor.

Sutkinja McCormick je Musku dala rok do 28. oktobra da zaključi akviziciju. Ako se dogovor ne sklopi do tada, suđenje će biti određeno za novembar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...