PO DREVNOM OBIČAJU IZ 15. STOLJEĆA: Danas ustoličenje patrijarha Porfirija

Uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski Porfirije će služiti svetu liturgiju tokom koje će biti obavljen svečani čin njegovog ustoličenja u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih.

  • Regija

  • 14. Okt. 2022  14. Okt. 2022

  • 3

Patrijarh srpski Porfirije danas će u manastiru Pećka patrijaršija, na Kosovu i Metohiji, biti ustoličen u tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih. Čin hirotonisanja održava se na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski Porfirije će služiti svetu liturgiju tokom koje će biti obavljen svečani čin njegovog ustoličenja u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih.

Na ustoličenju u Pećkoj patrijaršiji očekuje se veliki broj vjernika, a posebne jedinice kosovske policije zadužene za bezbjednost manastira i crkava na Kosmetu pojačale su mjere oko samog manastira i njegovih prilaza, javlja RTS.

Nakon 1920. godine patrijarsi se ustoličuju u Sabornoj crkvi, ali i u Pećkoj patrijaršiji. Ustoličenje se obavlja na liturgiji, a kada patrijarh uđe u drevni tron pećkih patrijaraha predaće mu se panagija Srba svetitelja. Posle samog čina molitve, on će održati prvu patrijaršijsku besjedu sa trona. Sam patrijarh na liturgiji predstavlja Hrista, ističu crkveni velikodostojnici. Prema drevnoj praksi iz 15. vijeka, patrijarh će tri puta biti ustoličen na liturgiji.

Patrijarh srpski Porfirije je 46. poglavar Srpske pravoslavne crkve. Izabran je u februaru prošle godine i ubrzo nakon toga ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Budući da, osim titule poglavara srpskog, nosi i titulu mitropolita Beogradsko-karlovačkog i arhiepiskopa Pećkog, on se ustoličuje i u Pećkoj patrijaršiji. Međutim, ovo ustoličenje je odlagano prije svega zbog pandemije koronavirusa.

(N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...