ZABRINUTO SAOPĆENJE: Islamska zajednica reagovala na posljednje odluke i izjave Christiana Schmidta

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini reagovala je na izjave visokog predstavnika Christiana Schmidta i poručila da dijeli zabrinutost velikog broja svojih članova i pripadnika zbog njegovih posljednih odluka i izjava.

  • Vijesti

  • 14. Okt. 2022  

  • 0

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini reagovala je na izjave visokog predstavnika Christiana Schmidta i poručila da dijeli zabrinutost velikog broja svojih članova i pripadnika zbog njegovih posljednih odluka i izjava.

"Za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini kao vjersku zajednicu koja okuplja značajan broj građana Bosne i Hercegovine svako rješenje koje produbljuje podjele i segregaciju umjesto da promoviše integraciju i jednaka prava svakog građanina na čitavoj teritoriji države korak su u pogrešnom pravcu", navodi se u reakciji.

Poručili su da ne ulazeći u političke implikacije ove odluke i procese koji se odvijaju, Islamska zajednica smatra da je dužna upozoriti na pogrešan pravac u kojem se Bosna i Hercegovina pokušava usmjeriti.

"Nadalje, posljednja izjava gospodina Schmidta kako 'Bošnjaci ovdje žive i trebaju živjet' je u najmanju ruku zabrinjavajuća, jer šalje poruku da neko Bošnjacima treba dati pravo da žive na svojoj zemlji“, saopćio je Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.

Poručuju kako opstanak Bošnjaka kao naroda i države Bosne i Hercegovine ne zavise od volje bilo koga osim njih samih i građana i naroda koji u Bosni i Hercegovini žive, te kako govor u javnosti o tome kako Bošnjaci imaju "pravo da žive“ ukazuje na opravdanu zabrinutost velikog broja vjernika iskazanu u kontaktima sa svojim imamima, koji su u tome prepoznali osporavanje njihovog, ne samo političkog subjektiviteta, nego i pukog opstanka, naročito kada uzmemo u obzir da se radi o narodu koji je preživio genocid.

"Smatramo da je obaveza Islamske zajednice upozoriti na ove procese. Bosni i Hercegovini su potrebne evropske vrijednosti i standardi ukoliko želi postati dijelom ujedinjene Evrope i svako odstupanje od njih, bilo u ustavnim rješenjima, građanskim i ljudskim pravima, pa i čak u javnoj komunikaciji zvaničnika, nije dobrodošlo“, navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...