NAKON EVROPSKOG PARLAMENTA I NJEMAČKA ZAPRIJETILA SRBIJI: "Država koja opravdava i brani agresorski rat protiv druge evropske države ne smije biti članica EU"

Jedna od članica vladajuća koalicije, Liberalno-demokratska stranka (FDP) zatražila je zamrzavanje pregovora Srbije i Europske unije o članstvu zbog mIgrantske krize.

  • Regija

  • 15. Okt. 2022  15. Okt. 2022

  • 1

Nakon što je Evropski parlament zapijetio Srbiji suspenzijom pregovora o članstvu zbog odbijanja zvaničnog Beograda da Rusiji uvede (bilo kakve) sankcije, u Njemačkoj se najavljuje slična mogućnost, piše Politički.ba.

Jedna od članica vladajuća koalicije, Liberalno-demokratska stranka (FDP) zatražila je zamrzavanje pregovora Srbije i Europske unije o članstvu zbog mIgrantske krize.

"Srbija šalje brojne osobe iz zemalja poput Indije, Burundija i Tunisa u Europsku uniju. S obzirom na to smatramo da pregovore o članstvu Srbije u EU treba staviti na led", rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba vladajućeg FDP-a Konstantin Kuhle.

"Jedan od razloga zbog kojih sve više i više ljudi traži zaštitu u Evropskoj uniji je i politika Srbije, koja dopušta ulazak u zemlju osobama izvan Evropske unije koje zatim dalje šalje prema EU", rekao je Kuhle i dodao kako "srpska vlada stvara ljudsku patnju i cilja na destabilizaciju Europe".

alt

U razgovoru za magazin "Der Spiegel", pod interesantnim nadnaslovom - "Navodi o bliskosti s Rusijom" on je kritizirao i prisnost Beograda i Moskve.

"Država koja opravdava i brani agresorski rat protiv druge evropske države ne smije biti članica Evropske unije", poručio je Kuhle.

I njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke – SPD) ponovo je kritizirala srbijansku viznu politiku.

"Srbija mora svoju viznu politiku prilagoditi onoj Evropske unije”, rekla je u petak Faeser na rubu sastanka ministara unutarnjih poslova u Luksemburgu.

Objasnila je i mozive vizne politike Beograda.

"Ta politika se orijentira prema tome koja zemlja nije priznala Kosovo. To je neprihvatljivo", rekla je Faeser.

Ministri unutarnjih poslova njemačkih saveznih pokrajina zatražili su ove sedmice, na kriznom sastanku zbog drastičnog priljeva izbjeglica, da se izvrši pritisak na Srbiju da promijeni svoju viznu politiku, koja je jedan od uzroka ponovnog povećanog dolaska izbjeglica preko tzv. balkanske rute.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...