CESTE, ELEKTRANE, PLINOVODI...: U 2023. godini kreću milionski projekti u Federaciji BiH

Plan federalnih vlasti je sjeverni dio koridora kroz Bosnu, od Sarajeva do Doboja, završiti do kraja 2025. godine

  • Ekonomija

  • 16. Okt. 2022  

  • 0

U kriznom vremenu, koje svoj danak uzima u iznimnom porastu cijena svih vrsta proizvoda, pa tako i repromaterijala i energenata, vlasti unutar BiH pokušavaju pronaći model koji će osigurati održavanje utvrđene dinamike realizacije velikih infrastrukturnih projekata, a na tom putu od strateškog je značaja podrška koju BiH dobiva od financijskih institucija Evropske unije.

Novi kilometri

A da se u tomu uspijeva, svjedoče i izjave koje je nedavno za Večernji list dao federalni ministar saobraćaja i veza Denis Lasić koji je kazao kako su u ovoj godini planirali raspisati konkurs za još pet dionica, uz naglasak kako su ih do sada već objavili za četiri dionice, i to Medakovo – Ozimice, tunel Prenj, Mostar sjever – Mostar jug i Kvanj – Buna. Ostala je još jedna, i to na sjeveru – Ozimice – Poprikuše i za nju će se objaviti konkurs do kraja godine.

Plan federalnih vlasti je sjeverni dio koridora kroz Bosnu, od Sarajeva do Doboja, završiti do kraja 2025. godine, čime će biti puštena u promet nova 63 kilometra autoceste. Na jugu su konkursi u toku i bit će do kraja godine ugovorene dionice te raspisani konkursi za sve dionice, osim od Bradine do tunela Prenj i od tunela Prenj do Mostara sjevera jer su te dionice u fazi projektiranja.

Ove godine bit će okončane procedure izbora izvođača i početak radova za novih 17,7 kilometara autoceste. Ovaj investicijski ciklus vrijedan je 318 miliona KM. Riječ je o dionicama Putnikovo Brdo – Medakovo (8,5 km) i Mostar jug – Kvanj (9,2 km).

Završetak izgradnje koridora Vc prioritetni je infrastrukturni projekt za BiH, a tako i za Evropsku uniju, kao dio plana ekonomskih investicija za zapadni Balkan, potvrdio je nedavno i prvi čovjek Autocesta FBiH Elmedin Voloder.

Dodao je kako JP Autoceste FBiH ima dobru podršku evropskih partnera za sve projekte te je od evropskih banaka dobio pozitivne signale i za financiranje Jadransko-jonske autoceste. Imajući u vidu kako je koridor Vc paneuropski saobraćaj i koridor, Evropska unija do sada je kroz svoje programe podržala njegovu izgradnju bespovratnim sredstvima u iznosu većem od 297 miliona eura.

Osim saobraćajnica, realizacija drugih projekata također ide utvrđenim planom, a posebnu važnost imaju oni koji se odnose na obnovljive izvore energije, čijom realizacijom BiH provodi “zelenu transformaciju”, jedan od važnih uvjeta na njezinu evropskom putu.

Vlada Federacije BiH podržala je nedavno inicijativu da kreditnim zaduženjima budu osigurana sredstva u ukupnom iznosu od 150 miliona eura za realizaciju projekta Vjetroelektrane Poklečani. Riječ je o kreditima od po 75,000.000 eura kod Evropske investicijske banke (EIB) i KfW-a. Elektroprivreda HZ HB, kao što je poznato, ima namjeru izgraditi ovu novu vjetroelektranu te time ojačati svoju poziciju predvodnika u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora energije.

Navedeno je da se predviđa izgradnja 20 vjetroturbina jedinične snage do 6,6 MW i ukupne instalirane snage 132 MW te očekivane godišnje proizvodnje od oko 436,96 GWh električne energije. Među koristima ovog projekta navedeno je da bi njegovom realizacijom došlo do povećanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, a što bi doprinijelo ukupnom smanjenju CO2, što znači da ne utiče negativno na prirodnu sredinu. JP EP HZ HB d.d. Mostar će izgradnjom ove vjetroelektrane proširiti proizvodne kapacitete za 14,6 posto te povećati godišnju proizvodnju za približno 20 posto, a u isto vrijeme reducirati ovisnost o hidrološkim uvjetima i cijenama električne energije na tržištu. Također, realizacijom ovog projekta povećat će se i ekonomska konkurentnost, što rezultira konkurentnijim cijenama električne energije.

Program investicija

Projekt VE Poklečani uvršten je u program javnih investicija FBiH 2022. – 2024. godine, a u ovom dokumentu navodi se i niz drugih kandidiranih projekata, poput izgradnje brze ceste Mostar sjever – Široki Brijeg – granica RH, brze ceste Lašva – Travnik – Jajce, regionalnog plinovoda “Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske”, projekta otpornosti i konkurentnosti u poljoprivredi – ARCP. Među ostalima, namjera je realizirati i projekt modernizacije vodnih usluga u BiH, kao i onaj koji se odnosi na podršku zapošljavanju.

Inače, program javnih investicija Federacije BiH 2022. – 2024. godine sadrži 132 projekata: 61 projekt u provedbi, 67 kandidiranih i 4 projekta sa statusom “odobren”. Ukupna vrijednost svih projekata je 16,7 mlrd. KM, od čega se 7,1 mlrd. KM odnosi na projekte čija je provedba u tijeku, 8,7 mlrd. KM na kandidirane projekte i 804,95 milijuna KM na odobrene projekte. •

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...