STVOREN ZA UŽIVANJE UZ KAFU: Recept za jesenski tiramisu

Iskoristite do kraja sezonu kestena i isprobajte kako je fin kao dodatak jednom od najdražih kremastih deserata. Naravno, u pitanju je tiramisu koji uz pomoć kestena postaje još ukusniji.

  • Gastro

  • 17. Okt. 2022  17. Okt. 2022

  • 0

Sastojci za tiramisu s kestenom:

100 grama šećera u prahu

3 dcl slatkog vrhnja

200 grama kesten-pirea

400 grama mascarponea

2 dcl jake crne kafe

5 velikih kašika amaretta

piškote

kakao

Priprema: 

Kesten-pire stavite u blender, dodajte mu 1 dcl slatkog vrhnja i blendajte kratko dok ne dobijete glatku homogenu smjesu. Možete koristiti i štapni mikser ako nemate blender.

Od preostalih 2 dcl slatkog vrhnja istucite šlag. U mascarpone dodajte šećer u prahu i miksajte dok se sastojci ne povežu. Zatim dodajte kesten i promiksajte. Na kraju dodajte šlag i ručno ga kašikom povežite s kremom.

U tanjiru ili zdjelici pomiješajte kafu i amaretto. Pripremite čaše u kojima ćete servirati tiramisu. Uzmite dvije piškote, namočite ih kratko u mješavinu kafe i amaretta, rastrgajte i stavite na dno čaše. Dodajte veliku kašiku kreme, zatim opet stavite red piškota pa kašiku kreme i na kraju sve posipajte kakaom. Punite čašice dok ne potrošite kremu.

Savjet, umjesto amaretta možete korisititi rum. Ako vam serviranje u čašicama nije praktično slažite slojeve u jednu posudu po želji.

(Zadovoljna.hr)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...