OTVORENO PISMO LIDERA SDP-a: Nikšić traži od Schmidta da nametne rješenja koja će uravnotežiti ulogu Vijeća naroda RS-a i Doma naroda FBiH

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu povodom nametnutih izmjena Izbornog zakona BiH.

  • Politika

  • 18. Okt. 2022  

  • 14

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu povodom nametnutih izmjena Izbornog zakona BiH.

 

"Dvije odluke koje ste nametnuli u izbornoj noći, 2. oktobra tekuće godine, u značajnoj mjeri utječu na izborni proces, odnosno aspekt posrednih izbora parlamentarnih tijela i rukovodećih kadrova na najvažnijim pozicijama u Federaciji BiH. Vrijeme donošenja spomenutih odluka je unijelo potpunu pravnu nesigurnost u izborni proces. Naime, izbori su raspisani po jednim pravilima, na osnovu tih pravila su politički subjekti koncipirali svoje izborne liste, a proglašavanjem Vaših odluka zakonodavna tijela će biti sastavljena na osnovu drugih pravila", navodi na početku.

U isto vrijeme sa žaljenjem konstatuje da Schmidtove odluke ne tretiraju izborni proces u entitetu RS, niti omogućavaju jednak obim zaštite prava manje zastupljenih grupa u ovom dijelu države Bosne i Hercegovine kroz Vijeće naroda RS-a.

"Pozivam Vas da obrazložite razloge takvog postupanja, te da nametnete zakonodavna rješenja kojim bi se uravnotežila uloga Vijeća naroda RS i Doma naroda FBiH, koji su prvobitno zamišljeni kao dva zakonodavna tijela sa približno jednakom funkcijom i ovlaštenjima. Ova dva doma moraju imati jednaku funkciju, a to je osiguranje ravnopravne mogućnosti zaštite interesa građana i naroda na teritoriji cijele države Bosne Hercegovine."

Posebno problematičnom smatra činjenicu da nametnutim odlukama nije došlo do otklanjanja diskriminacije utvrđene presudama Evropskog suda za ljudska prava niti u minimalnoj mjeri.

"Naglašavam da je, u skladu sa članom II.2. Aneksa 2 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Ustav Bosne i Hercegovine), primarna prioritetna obaveza provođenje Evropske konvencije za ljudska prava u Bosni i Hercegovini čije odredbe su nadređene svakom drugom pravu, pa i presudama domaćih sudova. Stoga, se postavlja pitanje zašto Odlukom nije predviđeno izjednačavanje prava Ostalih i građana Bosne i Hercegovine u Domu naroda FBiH, kao i mogućnost izbora predsjednika ili potpredsjednika Federacije BiH iz reda ove ustavom definisane ravnopravne kategorije stanovništva? Rješavanje ovog pitanja bi vodilo ka dokidanju diskriminacije, provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali i provedbi presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Željka Komšića iz 2015. godine", dodao je.

U javnosti kao dva ključna pozitivna elementa nametnutih Odluka Schmidt ističe deblokadu imenovanja federalne vlade, te deblokadu popune i funkcionisanja najviših sudskih tijela u Federaciji BiH, Vrhovnog i Ustavnog suda, te Vijeća za zaštitu vitalnih interesa pri Ustavnom sudu FBiH.

"Međutim, iz Vaših Odluka je vidljivo da u pravilu nisu definisane sankcije u slučaju da dođe do nepoštivanja zadatih rokova. Rješenja ne sprječavaju niti eventualno kontinuirano ponavljanje određenih procedura, čime bi se uspostava vlasti mogla dugoročno blokirati. Potrebno je da činiteljima političkog poretka i javnosti pojasnite na koji način ste zamislili da dođe do sprječavanja novih zloupotreba, pa i kršenja nametnutih odredbi, s obzirom da konkretne mjere sankcije nisu propisane unutar nametnutog rješenja?

Poštovani g. Schmidt, pozivamo Vas da nam pojasnite po kojem demokratskom načelu i u kojoj evropskoj demokratskoj državi postoji makar i približno slična praksa po kojoj se kao ključni parametar za učešće u vlasti na višoj razini uzima etnička zastupljenost i etnički identitet kandidata u određenim izbornim jedinicama?

Na kraju, nakon prebrojavanja listića utvrđeno je da je na proteklim općim izborima zabilježeno gotovo pola miliona nevažećih listića. Ova činjenica, uz niz ranijih skandala i dokazanih manipulacija voljom građana, ukazuje da je izborni sistem u zemlji ozbiljno kompromitovan, a integritet izbornog procesa kritično narušen. Stoga se postavlja i logično pitanje zašto niste nametnuli i Odluku kojom bi se propisalo uvođenje savremenih tehnologija u proces nadzora, evidentiranja i brojanja glasova?

O cjelovitom sadržaju ovog segmenta izmjena Izbornog zakona BiH se niz političkih subjekata iz cijele države već ranije usaglasio, prilikom pregovora u sjedištu Ureda Delegacije EU u BiH početkom godine, a njihovo blagovremeno usvajanje je ključno za primjenu ovih zakonskih odredbi na idućim izborima. Ovim izmjenama, već usaglašenim među činiteljima domaćeg političkog sistema, ne bi se umanjilo ničije pravo niti bi se utjecalo na aktuelni izborni proces, ali bi se zato stvorili preduslovi za poštene izbore 2024. godine i sve druge nakon toga, kada bi konačno volja glasača bila objektivno izražena kroz službene rezultate izbora. Uvođenje savremenih tehnologija smatram nužnim, bezuvjetnim demokratskim iskorakom i obavezom zaštite duboko kompromitovanog i zloupotrebljenog demokratskog instituta, slobodnih izbora.

Zbog svega iznad navedenog, pozivam Vas da javnosti pojasnite Vaše Odluke, kao i da nametnete nove Odluke kojim bi se otklonili nedostaci i potencijalne nepravde koje mogu proizaći iz Vaših Odluka zbog njihove nedorečenosti ili neusaglašenosti sa odredbama Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda", zaključio je predsjednik SDP-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...