36 DANA NAKON IZBORA: Poznata imena ministara u novoj vladi Švedske

Švedska je 36 dana nakon održanih izbora oformila desničarsku koalicionu vladu.

  • Evropa

  • 18. Okt. 2022  

  • 0

Koalicija u Švedskoj koju čine Umjerena konzervativna stranka (M), Liberalna stranka (L) i Kršćansko demokratska stranka (KD) saopćila je imena ministara nove vlade.

Švedski premijer Ulf Kristerson u obraćanju parlamentu saopćio je imena ministara koji će činiti desni blok vlade.

Istakavši kako Vijeće ministara čine 24 osobe, Kristerson je kazao kako je na poziciju ministra vanjskih poslova imenovan Tobijas Bilstrom, odbrane Pal Džonson te pravde i unutrašnjih poslova Gunar Stromer.

Kristerson je kazao kako će u značajnoj mjeri biti promijenjena ruta kada je u pitanju borba protiv niza problema među kojima su jačanje snaga protiv kriminalnih grupa i trgovine narkoticima, migracije i energetska politika.

Istakao je i kako je potrebno jedinstvo kada je riječ o članstvu u NATO-u.

“Od osam stranaka u Parlamentu, šest podržava proces članstva u NATO-u. Pridajem mnogo značaja tome. Želim vidjeti da možemo postići dogovor i kada je riječ o značajnijim pitanjima. Fokus vlade je biti članica NATO-a. Bit će implementiran sporazum između Švedske, Finske i Turske, te spriječeno pristupanje terorističkim organizacijama“, kazao je Kristerson.

Švedska je 36 dana nakon održanih izbora oformila desničarsku koalicionu vladu.

(BHRT)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...