NAPETO U TUZLANSKOM KANTONU: Hoće li nakon svega SDA ipak u opoziciju…

Sve je izvjesnije da dio nove vlasti žele biti i Socijaldemokrate, koji su osvojili dvije pozicije u Skupštini. Oni će pregovarati sa Strankom za BiH, koja ima isti broj mjesta.

  • Vijesti

  • 19. Okt. 2022  19. Okt. 2022

  • 2

U Tuzlanskom kantonu se vode pregovori o strankama koje će činiti većinu u skupštinskim klupama. Situacija je nepredvidiva, bar sudeći prema informacijama koje kruže unutar pojedinih stranačkih klubova. SDA je s najvećim brojem pozicija, čak 13 osvojenih mjesta, slijedi je SDP s osam. I, logično, ove dvije stranke žele vlast. Ali prvima nedostaje pet, a drugima 10 ruku da bi skupštinska većina bila formirana.

Stranka demokratske akcije je prema dosadašnjim rezultatima apsolutni pobjednik izbora s 13 osvojenih pozicija u Skupštini Tuzlanskog kantona. U ovoj stranci smatraju da će biti nezaobilazni faktor prilikom formiranja vlasti, jer to je, kako ističu, volja građana.

„Stranački organi će zauzeti stavove i uskoro očekujemo konkretne razgovore, prije svega, sa strankama koje su činile okosnicu prethodne Vlade, uspješne Vlade Irfana Halilagića“, kaže Midhat Čaušević, predsjednik Kadrovske komisije KO SDA TK-a.

Osim SDA u vlasti su bili DF, SD i Stranka za Bosnu i Hercegovinu. No ni iz jedne od nabrojanih stranaka još nema potvrde hoćemo li staru – novu Vladu i budućnosti gledati na političkoj sceni. Evidentno je da su sve nabrojane stranke popravile izborni rezultat.

„Ako budemo dio bilo koje većine u Tuzlanskom kantonu, to znači da će biti programska većina koja je bila i u prethodnom periodu, a to su građani nagradili svojim glasanjem za Demokratsku frontu na prošlim izborima“, ističe za FTV Mahir Mešalić, član Predsjedništva DF-a.

Sve je izvjesnije da dio nove vlasti žele biti i Socijaldemokrate, koji su osvojili dvije pozicije u Skupštini. Oni će pregovarati sa Strankom za BiH, koja ima isti broj mjesta.

„Da napravimo blok od četiri ruke, četiri zastupnika - naša dva i dva zastupnika Stranke za BiH. Taj blok od četiri bi trebao biti ključna prevaga o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu“, poručio je Enver Bijedić, predsjednik SDBiH.

No, izgleda da se bez Demokratske fronte neće moći ni u jednoj kombinaciji. Pa ni u onoj SDP-ovoj, uz koju je PDA s tri osvojene pozicije.

„Ne želimo principijelno koalirati s Pokretom demokratske akcije i ne želimo koalirati s NIP-om. To smo izjavili u prethodnom periodu i držimo se tih postulata“, istakao je Mešalić.

IZ SDA su ranije potvrdili da imaju načelni dogovor sa DF-om o formiranju vlasti, a trebaju uslijediti pregovori sa SD-om i Strankom za BiH, čiji stavovi su, izgleda, podijeljeni kada je u pitanju koaliranje sa SDA ili SDP-om. Tokom dana se pojavila i informacija unutar stranačkih klubova da je SDP DF-u, ukoliko se odluče s njima ući u vlast, ponudio i poziciju premijera Tuzlanskog kantona. IZ DF-a ovu informaciju nisu željeli komentarisati.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...