CIJENA NIKAD NIŽA, A IDEMO U RECESIJU: Šta znači prodaja tone zlata Centralne banke BiH?

To se desilo u vrijeme kada je vrijednost zlata na međunarodnom tržištu bila najniža u posljednje dvije godine.

  • Ekonomija

  • 19. Okt. 2022  

  • 1

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) nedavno je prodala približno tonu zlata iz portfolija deviznih rezervi.

To se desilo u vrijeme kada je vrijednost zlata na međunarodnom tržištu bila najniža u posljednje dvije godine.

- Ako idemo u recesiju, a ona je po svemu sudeći skoro pa neizbježna, onda se kupuje zlato, a ne prodaje. Javnost nije dobila objašnjenje iz CBBiH zašto su se odlučili za ovaj korak - kazao je za Faktor prof. dr. Muharem Karamujić s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić pretpostavlja da su se u CBBiH vodili činjenicom da je pogodan trenutak da se investira u valute koje bilježe rast vrijednosti, dok zlato pada.

- CBBiH ima autonomiju kada je u pitanju ekonomski aspekt ove odluke, ali bi se moralo znati ko je odlučio da se ide u ovaj aranžman, odnosno da li su ispoštovani svi mehanizmi odlučivanja.

Pretpostavljam da su u CBBiH pratili aktuelne trendove i rast određenih valuta, prije svega američkog dolara, odlučivši se da je trenutak da se investira u tom pravcu - izjavio je Čavalić.

Iz CBBiH su na naš upit šta je bio povod za prodaju, koji je iznos inkasiran ovom transakcijom te da li su ispoštovane sve zakonom propisane procedure, odgovorili da je "sve urađeno u skladu sa mandatom definisanim zakonom i u najboljem interesu CBBiH na bazi detaljnih analiza i projekcija".

Faktor

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...