"SB" NA SASTANKU: Stranka za BiH i NES najavili zajedničko djelovanje (FOTO)

Danas je u Sarajevu održan sastanak Stranke za BiH i Narodnog evropskog saveza (NES) čiji su čelnici Semir Efendić i Nermin Ogrešević poručili da su njihove stranke najbliže jedna drugoj te da imaju namjeru raditi zajedno.

  • Politika

  • 19. Okt. 2022  

  • 0

Danas je u Sarajevu održan sastanak Stranke za BiH i Narodnog evropskog saveza (NES) čiji su čelnici Semir Efendić i Nermin Ogrešević poručili da su njihove stranke najbliže jedna drugoj te da imaju namjeru raditi zajedno.

Prvo se obratio Efendić, koji je poručio da je sa Ogreševićem imao više kontakata od dana održavanja izbora.

"Imamo tu jednu specifičnu situaciju koja se nije dogodila nikad u BiH, ali i u demokratskom svijetu da se u izbornoj noći ili na dan izbora, najvažniji čin u bilo kojem demokratskom sistemu, da se mijenjaju izborna pravila, i to je nešto čemu svjedoči javnost u BiH. Mi smo to procijenili kao lošu i nepovoljnu situaciju"istakao je Efendić.

On je poručio da podržava apelaciju člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je zatražio od Ustavnog suda BiH da se izjasni o ovakvom djelovanju ili načinu izmjena Izbornog zakona.

"Podsjećam da je u slučaju izmjene Statuta Grada Mostara koji je također bio nametnut od strane visokog predstavnika, Ustavni sud proglasio neustavnim taj statut. Ne bi bilo prvi put da Ustavni sud odlučuje o odlukama visokog predstavnika. U pravu, čak i u krivičnom pravu, retroaktivna primjena propisa ne postoji, da se postupi po nečemu što nije važilo u trenutku raspisivanja izbora. Mi smo do raspisivanja izbora imali jedna pravila i zakon, a na kraju imamo nešto drugo. U najmanju ruku bi bilo korektno da CIK BiH primjeni raniji način dodjele mandata delegatima u Dom naroda", kazao je Efendić na početku obraćanja.

Istakao je da će CIK-u BiH vjerovatno trebati dodatne procedure kako bi se implementirale izmjene koje je u noći 2. oktobra nametnuo visoki predstavnik.

"Mislimo da bi bilo dobro da visoki predstavnik BiH gleda kao jednu cjelinu, a ne djelovati samo u FBiH. Potpredsjednik manjeg bh. entiteta se pita taman koliko i ja u Sarajevu. Nema nikakav utjecaj na vlast u tom entitetu", rekao je Efendić ističući kako ipak treba implementirati rezultate izbore.

Predsjednik Narodnog evropskog saveza Nermin Ogrešević govorio je o integritetu izbornog procesa.

"Mi moramo uvesti tehnologije, skenere ili koju već tehnologiju, tako da smo do sada to tražili i to tražimo i u buduće. Također, ako govorimo i o onim dobrim stvarima kada su u pitanju određena rješenja odluka visokog predstavnika, rokovi, nedostatak su rokovi nepoštivanja formiranja vlasti. Mi se zalažemo za uvođenje instituta vanrednih izbora. Mislim da nam treba, pred nama je velika borba, mi nismo zadovoljni sa ovakvim rješenjama, ali ovo nije samo stvar SBIH i NES-a ve svih predstavnika vlasti i političkih stranaka, akademija, šire javnosti i mi moramo u ovaj proces uključiti sve. Trebamo trezveno ući u ovaj proces bez histerije", kazao je Ogrešević.

Istakao je slaganje s Efendićem te dodao da treba u konačnici implementirati izbore.

"Ne možemo imati Federalnu vladu u trećem mandatu, to je nedopustivo. Smatrali smo da je dobro da informišemo javnost da mi želimo surađivati i najavljujemo suradnju. Konkretizirati ćemo elemente naše saradnje. Povezuje nas refleksivna želja da se nešto promijeni. Mi smo inače načelnici, navikli smo biti konkretni i raditi projekte i naša želja na nivou kantonalne, federalne i državne vlade je ekonomski napredak. Moramo se baviti životima građana. Jedan proces ne može zaustaviti drugim", kazao je predsjednik NES-a Nermin Ogrešević.

Naglasio je kako ga u narednom periodu raduje saradnja sa SBiH i Semirom Efendićem lično koji je odgovorio i na pitanja sa kim će odlučiti biti u koaliciji.

"Ja samo moram reći da mi se ne sviđa podjela na dva bloka pa se svi moraju opredijeliti. Ja se ne vidim niti u jednom, ali se evo vidim sa NES-om koji će doprinijeti da stvari krenu ka na bolje. Niti Vlada KS gdje sam bio kandidat, niti vlada FBiH nisu radile kvalitetno. Ako bude volje i raspoloženja da se to učini, mi ćemo u tome učestvovati. Bliže smo tome da budemo opozicija u Federaciji BiH", kazao je Efendić.

Ipak, naglasio je da je u KS druga situacija i tu je SDA opozicija, a pozicija je ovo što se naziva Trojkom.

"Tu smatramo da se neke stvari trebaju mijenjati, ako na to možemo utjecati, hoćemo, ako ne, neka nastave. Naša želja bi bila da se dese promjene i na nivou KS i na nivou Federacije BiH. Nismo dobili mandat u Parlamentu BiH, nismo prešli prag, ali kolege iz NES-a jesu. Ne moraju to biti dva bloka, mi od ranije imamo jednu vrstu načelne saradnje i sa DF-om, ne smatram da je ta stranka sastavni dio nekih blokova. Nisu sudjelovali u vladi, imali smo jedan specifičan slučaj da je čestvovao SBB, a DF je bio stranka koja je to pratila u Parlamentu. U konačnici, stvari ne treba dijeliti na crno ili bijelo. U politici bismo trebali znati šta hoćemo, a ne šta nećemo. Potrebne su parlamentarne većine da bi se imenovale vlade. Razgovori stranaka koji slijede su neminovnost našeg sistema. Podršku građana tražimo i dalje kroz razgovora. Mi smo načelnici mnogo navikli raditi konkretno. Ne možemo gledati da prođe puno vremena, a da se ništa ne uradi", istakao je Efrendić.

Osvrnuo se i na špekulacije o tome je potencijalni kandidat za poziciju premijera Kantona Sarajevo te da je sa nekim strankama o tome već razgovarao.

"Pa na konretan način se nije razgovaralo, ja sam od kandidata dobio najviše glasova, u konačnici će to biti oko 20.000 pojedinačnih glasova građana KS i rekao sam ranije, a to zavisi od formiranja stabilne većine, koja ne bi bila 18 ili 19 ruku jer to nije prirodno. To nisu povoljne okolnosti za rad bilo kome, pa naravno ni meni. Ta mogućnost, ako se dogovore stranke koje imaju stabilnu većinu, ja ne znam. Neki smatraju da Vlada radi dobro, i mi tu ništa ne možemo. Po objavi zvaničnih rezultata ovisi i moja eventualna uloga u svemu tome. Ako Trojka ima većinu i mi tu možemo učestvovati, onda i ne moramo", naglasio je Efendić.

Kazao je i kako su mu kolege iz DF-a saopštili da bi Stranci za BiH dali podršku bili oni opozicija ili pozicija, ali da nisu pričali o potpisivanju nekog sporazuma.

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...