"WINTER IS COMING": Zovko pozvala Evropsko vijeće da ne dozvoli da transatlanski partneri EU rade posao izmjene bh. izbornog zakona

Šefovi država i vlada Evropske unije okupit će se 20. i 21. oktobra na sastanku Evropskog vijeća u Bruxellesu. Raspravljat će o prijedlogu Komisije za smanjenje vrtoglavih cijena energenata u cijeloj EU, najnovijem razvoju događaja u Ukrajini i drugim vanjskopolitičkim pitanjima.

  • Vijesti

  • 19. Okt. 2022  

  • 8

Na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta koja se održava danas, zastupnica Željana Zovko pozvala je Evropsko vijeće da ne dozvoli da transatlanski partneri EU rade posao izmjene bh. izbornog zakona.

Šefovi država i vlada Evropske unije okupit će se 20. i 21. oktobra na sastanku Evropskog vijeća u Bruxellesu. Raspravljat će o prijedlogu Komisije za smanjenje vrtoglavih cijena energenata u cijeloj EU, najnovijem razvoju događaja u Ukrajini i drugim vanjskopolitičkim pitanjima.

Uoči sastanka Vijeća, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko je na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta pozvala na veće djelovanje u Bosni i Hercegovini.

Zovko je u nekoliko kratkih miniuta obraćanja istakla da Evropska unija mora preuzeti odgovornost kada je riječ o izbornim reformama u BiH te da se njeni zvaničnici više trebaju baviti preventivnom diplomatijom.

"Pred sastanak Vijeća, pohvalila bih napore predsjednika Charlesa Michela na postizanju dogovora između Armenije i Azerbejdžana. To je dobar primjer gdje Evropsko vijeće ima ulogu ponuditi platformu zaraćenim stranama i podržati njihov dijalog ka održivom miru. Na žalost, slični evropski napori preventivne diplomatije izostaju u Bosni i Hercegovini. Akcije poput medijacije na visokom nivou su potrebne kako bi stabilizirale situaciju i zaključile finalni dogovor oko potrebne izborne reforme. Nedavna preporuka Evropske komisije istakla je izbornu reformu kao najveći prioritet i to je tako i za Hrvatsku kao članicu Evropske unije i za evropski mir i sigurnosst u cjelini", kazala je Zovko.

Istakla je kako je potrebno pronaći pravedno rješenje za Izborni zakon BiH koji će u obzir uzeti "tri zajednice" i ostale građane "zemlje koja je prošla užasan rat i koja i dalje živi posljedice takve tragedije".

"Ne trebamo dopustiti da naš posao rade transatlanski partneri. Idemo preuzeti svoju odgovornost i ne ostavimo tu državu eksperimentima i hladnoj zimi koja dolazi za sve one koji će ostati izvan granica Evropske unije", poručila je.

  Danas će se Evropskome parlamentu obratiti i Oliver Varhelyi, evropski komesar za politiku susjedstva i proširenja, koji će govoriti o odnosu EU sa državama Zapadnog Balkana u svjetlu novoga paketa proširenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...