RAT UŽIVO: Zelenski - "Rusi su minirali branu"

Danas je 239. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 20. Okt. 2022  20. Okt. 2022

  • 5

22:54 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ustvrdio je da su ruske snage minirale važnu branu na rijeci Dnjipro u južnoj regiji Herson, kao i obližnju hidroelektranu. “Imamo informaciju da su ruski teroristi minirali branu i jedinice hidroelektrane Kahovka”, rekao je Zelenski Vijeću Europe tokom videoobraćanja. Brana i hidroelektrana radile su znatno smanjenim kapacitetom jer su to područje zauzele ruske snage u ožujku. Ukrajinske snage su oko 40 kilometara sjeverno od brane. Tokom posljednja četiri mjeseca pokrenuli su nekoliko napada na most koji je dio brane kako bi spriječili da ga ruska vojska koristi.

22:48 Rusija se nije pojavila na sastanku odbora UN-a koji je razmatrao stanje ljudskih prava u zemlji. Rusija je uklonjena iz Vijeća UN-a za ljudska prava ranije ove godine, nakon njezine invazije na Ukrajinu. Članovi Odbora za ljudska prava Ujedinjenih naroda (OHCHR) trebali su se susresti licem u lice s ruskim izaslanicima na javnom sastanku tokom dva dana, ali je sutrašnji sastanak sada otkazan.

22:38 Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je da su na Krimu iranski vojnici koji pomažu Rusima u upravljanju dronovima.

22:14 Policijska uprava Donjecke oblasti izvijestila je da su tijela 111 civila i 35 vojnika pronađena na mjestu masovnog ukopa u nedavno oslobođenom gradu Limanu. Ubijeni su pokopani u rovovima, a neki grobovi su neobilježeni, saopćila je policija.

21:58 Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je za ABC News da je ruski predsjednik Vladimir Putin "racionalan, ali odluke koje donosi - ili možda bolje rečeno, njegovi ciljevi - nisu racionalni".

21:18 Rusija napada ukrajinske elektrane jer želi prisiliti ljude da napuste svoje domove i presele se u zemlje Europske unije, rekao je večeras ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. On je početkom sedmice rekao da je Rusija već uništila oko trećinu elektrana u zemlji, uzrokujući nestanak električne energije i vode uoči zime. Kijev je u četvrtak prvi put odlučio ograničiti opskrbu strujom u cijeloj zemlji. Ujedinjeni narodi navode da 7.7 miliona Ukrajinaca, otprilike 19 posto prijeratnog stanovništva, sada živi diljem Europe od početka ruske agresije 24. februara. Izbjeglice su teško pronalazile pristojno plaćene poslove. "Rusija izaziva novi val migracije Ukrajinaca u zemlje Europske unije", rekao je Zelenski u video-obraćanju samitu EU-a. 

21:04 Ruska vojska stacionirana na Krimu upravljala je iranskim dronovima za napade na Ukrajinu, kaže John Kirby, umirovljeni admiral koji sada služi kao koordinator Vijeća nacionalne sigurnosti za strateške komunikacije u Bijeloj kući. Rekao je da je Moskva do sada primila desetke Iranaca i da će ih vjerojatno dobiti još. Američki State Department kaže da je iransko vojno osoblje bilo na terenu na Krimu i pomagalo Rusiji sa svojim bespilotnim letjelicama.

20:30 Središnje zapovjedništvo SAD-a poduzelo je krajnje neobičan korak, otkrivajući prisutnost podmornice američke  mornarice klase Ohio s nuklearnim balističkim projektilima u Arapskom moru. Teško je ne vidjeti to kao poruku namijenjenu potencijalnim protivnicima, poput Irana ili Rusije, kao i američkim saveznicima i partnerima, piše u analizi za The Drive odbrambeni analitičar Joseph Trevithick.

20:15 Rusija prijeti da će "ponovno procijeniti saradnju s glavnim sekretarom Ujedinjenih naroda, Antóniom Guterresom, ako on pošalje stručnjake Ujedinjenih naroda u Ukrajinu da pregledaju bespilotne letjelice za koje zapadne sile kažu da su napravljene u Iranu i da ih je Moskva koristila u suprotnosti s rezolucijom UN-a".

20:05 Glavni štab ukrajinske vojske saopćio je kako jača mogućnost da ruske snage pokrenu napad iz Belorusije kako bi prekinuli opskrbne rute Ukrajine oružjem i vojnom opremom sa Zapada.

Zamjenik šefa Glavnog operacijskog odjeljenja Glavnog štaba Oleksej Hromov rekao je kako Rusija letjelice i trupe prebacuje u vazduhoplovne baze i druge vojne objekte u Bjelorusiji.

“Ovog puta pravac napada mogao bi biti promijenjen na zapad bjelorusko-ukrajinske granice tako da prekine glavne logističke rute opskrbe oružja i vojne opreme Ukrajini iz partnerskih zemalja“, rekao je Hromov.

19:50 Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je mobilizirane trupe na poligonu u zapadnoj regiji Razan, navodi se u saopćenju koje je objavio Kremlj.

U saopćenju se navodi da je izvršio inspekciju "borbene usklađenosti jedinica i spremnosti vojnog osoblja za izvršavanje zadaća" na lokaciji u Zapadnom vojnom okrugu.

19:30 Visoki ukrajinski dužnosnik kaže da je "zadatak broj jedan" ruskih snaga držati južnu liniju ratišta.

Rusi se ukopavaju i šalju više resursa u nadi da će zadržati ukrajinske snage koje guraju prema Hersonu, rekao je Oleksii Hromov, visoki dužnosnik Glavnog stožera vojske.

"Neprijatelj planira ispuniti ovu zadaću uz pomoć prvog vala djelomične mobilizacije i povećanjem broja svojih trupa na zapadnoj obali rijeke Dnjepar", rekao je, misleći na ključni plovni put gdje su se nedavno vodile borbe mjesto na objema obalama. Hromov je sugerirao da sada ima više od 40 ruskih bataljunskih taktičkih grupa u regiji Herson. Svaka grupa obično se sastoji od oko 1000 ljudi.

19:15 Rusija je izvadila 16,2 milijarde dolara iz svog glavnog inozemnog fonda kako bi pokrila budžetski deficit, izvještava AFP, dok invazija na Ukrajinu i dalje snažno opterećuje njezine javne finansije.

Ministarstvo finansija saopćilo je da je Vlada odobrila uzimanje sredstava iz fonda nacionalnog bogatstva "za finansiranje proračunskih rashoda" i "osiguranje proračunske ravnoteže".

Dodaje se da će se sredstva prvenstveno koristiti za "podmirenje javnog duga i davanje zajmova regijama", kao i za isplatu socijalnih naknada ruskim građanima.

Potrošnja ruske federalne vlade od januara do septembra porasla je za 21% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prema podacima ministarstva financija.

Vladina prognoza objavljena prošlog mjeseca navodi da će budžetski deficit ove godine iznositi 0,9% BDP-a. Ruski nacionalni fond bogatstva iznosio je 188 milijardi dolara u oktobru 2022., prema podacima ministarstva finansija.

19:00 Ukrajina se obratila svojim globalnim saveznicima za pomoć dok se suočava s prekidima struje izazvanim ruskim napadima na njezinu energetsku infrastrukturu.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova, Dmytro Kuleba, rekao je da vlada u Kijevu radi s NATO-om, Europskom unijom i drugim partnerima na prevladavanju učinaka ruskih napada, koji su onesposobili najmanje 40% kapaciteta zemlje za proizvodnju električne energije.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova dodaje se da su se ukrajinski diplomati obratili nekoliko desetina međunarodnih i nevladinih organizacija i privatnih kompanija sa zahtjevom za generatore, kao i opremu za plinski transportni sistem.

18:30 Ujedinjeno Kraljevstvo je službeno sankcioniralo Iran zbog opskrbe Rusije bespilotnim letjelicama iranske proizvodnje koje su korištene za napad na Ukrajinu prije samo nekoliko dana. Planovi za sankcije objavljeni su ranije danas.

Među tri osobe koje su sankcionirane je oficir Seyed Hojjatollah Qureishi, koji se smatra ključnim pregovaračem u dogovoru o bespilotnim letjelicama. Ministar vanjskih poslova James Cleverly rekao je da je podrška Irana Putinovom "brutalnom i nezakonitom ratu" protiv Ukrajine "za žaljenje".

Rekao je da nabava ovog oružja pokazuje da se Rusija okreće zemljama, poput Irana, iz očaja.

18:20 Zatvoreni ruski opozicijski lider Aleksej Navaljni rekao je u četvrtak da su vlasti pokrenule novi kazneni slučaj protiv njega zbog promoviranja terorizma i ekstremizma, i potencijalno mu više nego udvostručile kaznu. Više pročitajte ovdje.

18:10 Nakon što je ruski avion ispalio projektil "u blizini" aviona Kraljevske ratne avijacije koji je letio iznad Crnog mora 29. rujna, web stranice za praćenje letova otkrile su više o tome što se dogodilo tog dana.

RAF Rivet Joint prvi put je ušao u zračni prostor iznad Crnog mora oko 14:45 po britanskom vremenu. Zatim je izvršio svoju rutinsku patrolu Crnim morem, prije nego što je odletio natrag u UK nešto poslije 17:30.

Tokom tog vremena vjerovatno su dva ruska SU-27 bila u letu, pri čemu je jedan ispustio projektil.. Rusko ministarstvo obrane nazvalo je ovo "tehničkim kvarom" ruskog aviona.

Rivet Joint nije bio jedini nadzorni let u tom području u to vrijeme. Global Hawk američkih zračnih snaga, kojim se upravlja na daljinu i leti na velikim visinama, satima je patrolirao istim područjem Crnog mora. Crnomorska flota ruske mornarice djeluje u tom području. Iako detalji o letovima nisu objavljeni, vjerovatno su prikupljali obavještajne podatke o nečemu na moru.

17:40 Visoki ukrajinski vojni zvaničnik kaže da raste opasnost da će Rusija otvoriti novi front u ratu svojom koordinacijom s Bjelorusijom, koristeći je za smanjenje vojne opskrbe Ukrajine.

"Prijetnja da ruske oružane snage nastave ofenzivu na sjeveru raste", rekao je Oleksii Hromov, visoki zvaničnik Glavnog štaba vojske, na konferenciji za novinare u Kijevu. "Ovaj put bi se smjer ofenzive mogao promijeniti prema (zapadnom dijelu) bjelorusko-ukrajinske granice kako bi se presjekle glavne logističke arterije opskrbe Ukrajine oružjem i vojnom opremom iz partnerskih zemalja", dodao je.

Hromov je rekao da ukrajinske odbrambene snage “poduzimaju mjere kako bi osigurale pouzdanu pokrivenost državne granice Ukrajine i grada Kijeva iz sjevernog smjera. U slučaju da neprijatelj odluči otvoriti takozvani drugi front, odnosno izvršiti ofanzivne akcije iz Republike Bjelorusije, mi ćemo biti spremni za adekvatan odgovor.”

17:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij odobrio je sankcije Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu protiv 2507 pojedinaca i 1374 pravne osobe "koje nisu imale hrabrosti govoriti u odbranu čovječanstva" ili koje su "umiješane u agresiju na Ukrajinu". Većina njih su ruski državljani i kompanije, navodi Ured predsjednika.

17:10 Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je odlazak Liz Truss s mjesta britanske premijerke, opisujući je kao "sramotu" od liderke koja će biti zapamćena po "katastrofalnoj nepismenosti".

"Britanija nikada nije upoznala takvu sramotu od premijera", napisala je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova u objavi na društvenim mrežama.

Podsjetimo, u februaru na sastanku s ruskim ministrom vanjskih poslova, Sergejem Lavrovom, činilo se da je pomiješala dvije regije Rusije s Ukrajinom, što je izazvalo opće ruganje u ruskim medijima.

Zaharova je također ismijala njeno snimanje u Estoniji prošle godine, gdje je odijenula pancirni prsluk i kacigu kako bi se vozila u tenku tokom posjete britanskim trupama stacioniranim u toj baltičkoj zemlji.

17:00 Rusija tvrdi da oružje koje je Ukrajini isporučeno sa Zapada završava na crnom tržištu, a zatim u rukama ekstremističkih i kriminalnih grupa na Bliskom istoku, u središnjoj Africi i Aziji.

Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, rekla je da su članice NATO-a "ukupno poslale najmanje 700 topničkih sustava, 80.000 raketnih sistema, 800.000 topničkih granata i 90 miliona komada municije" Ukrajini. "Znatan dio tog oružja već je ušao ili će uskoro ući na crno tržište", rekla je Zaharova novinarima u Moskvi.

"Sada se svjetska zajednica suočava s tim", dodala je. Nije rekla na kojim se dokazima temelji njezina tvrdnja.

"Vojni teret NATO-a završava u rukama terorista, ekstremista i kriminalnih skupina na Bliskom istoku, u centralnoj Africi i jugoistočnoj Aziji", dodala je. Rusija je dugo upozoravala da bi se oružje namijenjeno Ukrajini moglo naći u rukama kriminalaca, ali bez davanja detalja o tome gdje bi oružje moglo završiti.

16:40 Oko 15.000 civila u dijelu ukrajinske južne regije Herson pod ruskom okupacijom "premješteno" je dalje od fronta, rekao je Kirill Stremousov, regionalni lider kojeg podržava Moskva.

“Već oko 15.000 stanovnika, poslušavši preporuke vodstva regije Herson, preselilo se na lijevu obalu naše regije”, rekao je Stremousov u objavi na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

16:20 Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da Zapad nastoji izvršiti "pritisak" na Teheran optužbama da Moskva koristi bespilotne letjelice iranske proizvodnje u Ukrajini, tvrdnje koje Rusija i Iran poriču.

"Sve što se sada radi na iranskom kolosijeku podređeno je jednom cilju – pritisku na ovu zemlju. A Washington za to mobilizira zemlje NATO-a i EU kao podršku svome stajalištu", rekla je glasnogovornica ministarstva Maria Zakharova i optužbe o dronovima odbacila kao "glasine".

"Sve ovo nije ništa više od skupa neutemeljenih zaključaka i nategnutih pretpostavki koje Britanija i Francuska pokušavaju ugraditi u strukturu koja se svaki put uruši pred svima."

15:48 Ukrajinski državni opskrbljivač energijom Ukrenergo priopćio je da je bio "prisiljen" primijeniti ograničenja korištenja električne energije u glavnom gradu Kijevu i drugim centralnim regijama zbog brzog porasta potrošnje.

“Razina potrošnje električne energije brzo raste u centralnim regijama Ukrajine. Dispečerski centar ‘Ukrenergo’ primoran je uvesti privremeno kontrolirano ograničenje potrošnje električne energije u ovoj regiji”, piše u objavi na Facebooku.

“Molimo stanovnike Kijeva i Kijevske regije, Černigovske regije, Čerkaske regije i Žitomirske regije da hitno smanje potrošnju električne energije! To će pomoći smanjiti opterećenje elektroenergetskih mreža i dati vremena energetskim tvrtkama da poprave opremu oštećenu terorističkim napadima.”

Predsjednik Volodimir Zelenskij apelirao je na Ukrajince da smanje potrošnju energije od 7 ujutro po lokalnom vremenu , no ograničenja su bila dobrovoljna i nisu se provodila.

15:32 Ruske snage odvratile su pokušaj ukrajinskog napredovanja u regiji Herson na jugu Ukrajine, priopćilo je u četvrtak ministarstvo odbrane.

"Položaji duž prve linije potpuno su vraćeni", objavili su.

15:05 Nezavisna radiostanica Eho Moskve, kojoj je na proljeće zabranjen rad u Rusiji, počela je emitirati iz Berlina, javljaju njemački mediji.

14:50 Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su "isporuke oružja Evropske unije Kijevu učinile blok stranom u sukobu". Ministarstvo je dodalo da su zemlje koje šalju oružje u Ukrajinu "sponzori terorizma".

14:32 Članice EU usvojile su sankcije protiv Irana zbog slanja dronova Rusiji koje se koristi za napade na Ukrajinu, objavilo je danas na Twitteru češko predsjedništvo EU.

14:06 Ruski mlazni lovac slučajno je ispalio raketu nakon interakcije sa zrakoplovom britanskog ratnog zrakoplovstva (RAF) iznad Crnog mora, rekao je danas britanski ministar obrane Ben Wallace.

Wallace je dodao da je Rusija poručila da je raketa ispaljena zbog tehničkog kvara.

Incident se dogodio 29. rujna kad je avion RAF-a, koji je bio na rutinskoj patroli, imao interakciju s dva ruska borbena aviona.

Britanski ministar obrane rekao je da je "iskomunicirao zabrinutost" svom ruskom kolegi zbog "potencijalno opasnog incidenta".

Wallace je rekao da je "Rusija priznala da se interakcija dogodila u međunarodnom zračnom prostoru", dodavši kako Ujedinjeno kraljevstvo incident ne smatra "namjernom eskalacijom" te izrazio uvjerenje da će "analiza potvrditi da se radilo o kvaru".

13:53 Ruski zračni udari na energetsku infrastrukturu i očekivana kontraofanziva ukrajinskih snaga kojoj je cilj oslobođenje grada Hersona posljednji su ključni događaji u ratu koji traje već skoro osam mjeseci.

Umirovljeni vicemaršal Britanskog ratnog zrakoplovstva RAF-a Sean Bell podijelio je jutros svoju analizu sa Sky Newsom, u kojoj ističe kako se ruska strategija čini sve "očajnijom".

13:27 Sinoć je u Blowatzu na sjeveroistoku Njemačke izgorio hotel u kojem su bili smještene izbjeglice iz Ukrajine, a prije toga su se na zidu hotela pojavili kukasti križevi.

13:02 Dvadeset boca votke koje je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao talijanskom političaru Silviju Berlusconiju krši europske sankcije uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu, objavila je Europska komisija.

12:45 Ukrajinski ministar energetike danas je rekao da su ruske snage u posljednjih 10 dana lansirale 300 zračnih udara na energetski sistem Ukrajine.

Heram Halušenko rekao je da ukrajinska vlada zbog oštećenja traži od građana da smanje potrošnju struje za 20%, dodajući da su Ukrajinci pozitivno odgovorili na taj apel.

"Vidimo pad potrošnje, ljudi dobrovoljno troše manje struje. No, kad to nije dovoljno, prisiljeni smo ići na redukcije", rekao je Halušenko.

12:05 Njemački kancelar Olaf Scholz danas je rekao da ruska "taktika spaljene zemlje" neće pomoći Rusiji da pobijedi u ratu protiv Ukrajine. Baš naprotiv, takva taktika samo jača zapadno savezništvo protiv Rusije, rekao je. 

Zastupnicima njemačkog parlamenta Scholz je rekao da "Putin koristi glad i energiju kao oružja", pa odmah dodao da "to neće pomoći Rusiji da pobijedi u ratu"

"To samo jača odlučnost i upornost Ukrajine i njezinih saveznika", rekao je Scholz u govoru održanom uoči današnjeg sastanka Evropskog vijeća u Bruxellesu.

"Na kraju krajeva, ruski teror projektilima i bombama je čin očaja, baš kao i mobilizacija ruskih muškaraca za rat. Nećemo dozvoliti da posljednja eskalacija Moskve prođe bez odgovora", rekao je njemački kancelar.

Scholz je rekao da se "Njemačka oslobodila od ovisnosti o ruskom plinu", ali i dalje radi na snižavanju cijena plina, što uključuje i sklapanje novih ugovora o isporukama plina iz drugih zemalja.

11:40 Saveznici u NATO-u reagirat će ako Rusija pokuša izvršiti bilo kakav pritisak na Švedsku ili Finsku prije nego što postanu punopravne članice saveza, rekao je danas glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"Nezamislivo je da saveznici ne bi djelovali ako Švedska ili Finska dođu pod bilo kakav pritisak", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom.

Finska i Švedska su se, podsjetimo, prijavile za članstvo u NATO-u zbog ruske invazije na Ukrajinu.

11:06 Jučerašnji zračni udar na termoelektranu u gradu Burštinu na zapadu Ukrajine uzrokovao je "vrlo ozbiljnu" štetu, rekla je jutros lokalna guvernerka. 

"Nažalost imamo uništenje i to vrlo ozbiljno", rekla je Svjetlana Oniščuk, guvernerka regije Ivano-Frakivsk, za ukrajinsku televiziju.

10:48 U emisiji nedavno emitiranoj na režimskoj ruskoj televiziji Rusija 1 voditeljica Olga Skabejeva, jedna od najpoznatijih propagandistica ruskog predsjednika Vladimira Putina, sa svojim je sagovornicima pričala o situaciji u Hersonu, okupiranoj regiji iz koje je jučer krenula masovna evakuacija civila u očekivanju ukrajinske kontraofanzive.

10.15 Zloglasni Čečenski vođa Ramzan Kdirov objavio video i pohvalio se da su njegovi sinovi učestvovali u borbama u Ukrajini.

09.30 U cijeloj Ukrajini proglašena je zračna uzbuna.

alt

09.00 Kiril Stremousov, jedan od proruskih čelnika okupirane ukrajinske regije Herson kojeg je na funkciju postavila Moskva, na svom je Telegramu objavio izjave koje je dao za Radio Krim.

Separatistički čelnik tvrdi da "Ukrajinci gube moral i nedostaje im trupa" na jugu Ukrajine, gdje se očekuje protuofenziva čiji je cilj zauzeti Herson.

"Imaju puno plaćenika. Prepoznajemo ih po tome da nas u presretnutoj radiokomunikaciji zovu 'Rusi'. Ukrajinci nas tako ne zovu, oni kažu 'rasisti' ili 'orci'. Neće se probiti kroz naše linije odbrane. Ne vjerujem da ukrajinske oružane snage imaju 60.000 ljudi na jugu, ima ih najviše 30.000 i ne žele umrijeti", rekao je Stremousov.

Tvrdi da teren na jugu otežava Ukrajincima da unište ruske odbrambene položaje: "Ovo je stepa, sve se može vidjeti kao na srebrnom pladnju", kazao je.

08.00 Oružane snage uništile su 370 napadača, 25 bespilotnih letjelica i 1 helikopter u jednom danu, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

alt

07.40 Oružane snage pogodile su tačke raspoređivanja triju ruskih sistema protuzračne odbrane, Rusi novim udarima po energetskom sektoru Ukrajine okupavaju prikriti neuspjeh na ratištu Harkivskoj oblasti, javlja ISW.

07.30 Rusi su jutros raketama pogodili dječju specijaliziranu školu u Komyšuvazu, javljaju ukrajinski mediji.

07.00 Ruske snage jutros su izvele novi udar na energetsku infrastrukturu u regiji Dnjepropetrovsk, objavio je lokalni guverner Valentin Rezničenko.

Pogođen je industrijski objekt i energetsko postrojenje u Krivij Rihu, rekao je Rezničenko, dodajući da je "oštećenje značajno", ali zasad nisu prijavljene žrtve.

06.30 Rusija već sedmicama napada Ukrajinu iranskim dronovima kamikazama tipa Shahed-136, koje Rusi nazivaju Geran-2, tvrde Ukrajina i njeni saveznici.

Moskva je od Irana nabavila do 2.400 takvih dronova, tvrdi Ukrajina, te ih koristi kao jeftine zamjene za projektile i njima gađa energetska postrojenja, ali i rezidencijalne četvrti ukrajinskih gradova. 

Iran negira da je dostavio dronove Rusiji, a glasnogovornik Kremlja kaže da "nema informacija" o njihovom porijeklu. "Koristimo rusku opremu s ruskim imenima", rekao je Peskov.

Ukrajina te zapadne vlade i vojni analitičari vjeruje da su Gerans-2 naprosto preimenovani dronovi Shahed-136, koje se može identificirati po obliku krila, ali i pregledu pronađenih fragmenata eksplodiranih dronova.

Anonimni iranski dužnosnik rekao je Reutersu da je Rusija zatražila još iranskih dronova, ali i balističkih projektila "povećane preciznosti" kad su visoki dužnosnici iz Teherana nedavno posjetili Moskvu. Izvor je rekao da je Iran obećao poslati Rusiji još dronova, navodi izvor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...