DVOSTRUKE IGRE VOŽDA IZ LAKTAŠA: U javnosti glumi rusofila, a potajno radi protiv interesa Rusije? (VIDEO)

Savjet ministara EU je još 6. oktobra odobrio odluku o uvođenju novog, osmog paketa ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji.

  • Politika

  • 20. Okt. 2022  20. Okt. 2022

  • 2

Dodik u javosti glumi rusofila, kako bi dobio podršku naroda, a iza tog paravana radi protiv interesa Rusije, kažu u opoziciji.

Vijeće ministara EU je još 6. oktobra odobrilo odluku o uvođenju novog, osmog paketa ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji.

Prema dokumentu EU, ove sankcije je zvanično podržala i Bosna i Hercegovina. Iako se ranije javno protivio sankcijama Rusiji, ovih dana od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika -  ni glasa, piše BN televizija.

Milorad Dodik nije uradio ništa da spriječi podršku BiH evropskim sankcijama Rusiji. Po ovom pitanju nije preduzeo nikakav institucionalni potez, niti se oglašava u javnosti.

Ranije se na sva zvona hvalio da je zaslužan što prethodne sankcije Rusiji nisu uvedene od strane BiH, ali se ispostavilo da ih je BiH već uveliko zvanično podržavala. Postavlja se pitanje da li je Dodik upućen u dešavanja u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, ili jedno priča, a drugo radi.

„Dodik je sada previše zaokupljen, pažnja ustvari njegova zbog rezultata izbora, vidi da bi to moglo loše završiti po njega pa vjerujem da je više zabavljen time, pravljenjem planova i kako će reagovati na to. Dodiku apsolutno ne smeta to, jer do sada bi poduzeo neke korake koje ima kao član Predsjedništva. On ne bi smio zapostaviti svoj posao, jer on nema sada šta da radi, sada radi CIK, a on je plaćen da radi, da štiti ustvari interese i BiH i njegove principe na osnovu kojih je dobio izbore, a on je pominjao Rusiju. Tako da vidimo koliko je to ustvari sve nekako lažno i koliko je sve podređeno njegovim interesima“, kaže politička analitičarka Ivana Marić.

Dodik u javosti glumi rusofila, kako bi dobio podršku naroda, a iza tog paravana radi protiv interesa Rusije, kažu u opoziciji.

Ovo je do sada najrigorozniji paket sankcija, a nije učinjeno ništa da se to spriječi, stav je opozicije. Koliko će svojim nečinjnjem i ćutanjem o tome, a li i radom iza leđa ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nanijeti štete građanima i Republici Srpskoj, pitaju u opoziciji.

„Vidimo da se nastavlja dosadašnja praksa sjedanja na dvije stolice. Sa jedne strane Dodik pokušava u javnosti glumiti rusofila, a sa druge strane izvršava sve zapovijesti koje dobija iz centara moći koje ga kontrolišu, ponajviše iz Zagreba i Budimpešte i jasno je da Milorad Dodik nastavlja politiku koju je vodio krajem devedesetih kao dašak svježine na Balkanu, da vjerno služi Amerikancima i zapadnim silama, pridružuje se sankcijama koje se uvode Rusiji i Evropska unija, a sa druge strane želi da to sakrije od domaće javnosti i da ovde glumi nekog rusofila“, ističe Nebojša Vukanović.

„Koliko je nama poznato, to je osmi paket sankcija, ćuti kao što je ćutao i za prethodnih sedam. Bosna i Hercegovina se pridružila sankcijama Evropske unije protiv Ruske Federacije, to je sasvim jasno, to i ptice na grani znaju, samo što Dodik bježi od toga da to saopšti. Pokušava dvolično, licemjerno i kukavički da igra neku svoju igru, jednu stvar priča ovdje pred kamerama, a drugo radi iza zatvorenih vrata. Kao član Predsjedništva zadužen je za spoljnu politiku BiH i potpuno je involviran u sve te aktivnosti i ili ništa nije uradio ili je dao prećutnu saglasnost da se to nastavi dalje pridruživati sankcijama Evropske unije prema Ruskoj Federaiji“, kaže predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Ovaj paket sankcija, između ostalog, podrazumijeva i uvođenje u zakonodavstvo Evropske unije osnove za određivanje gornje granice cijene za morski transport ruske nafte u treće zemlje i daljnja ograničenja pomorskog transporta sirove nafte i naftnih derivata. Posljedice ovih sankcija trpi i Srbija, kojoj je onemogućen uvoz ruske nafte jadranskim naftovodom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...