NERMIN NIKŠIĆ POTPUNO PROMIJENIO PLOČU: "SDA ima respektabilan rezultat..."

Potvrdio je da je razgovarao sa Izetbegovićem i Komšićem, kao i sa Efendićem, Čovićem…

  • Politika

  • 20. Okt. 2022  20. Okt. 2022

  • 2

"Broj mandata postoji i postoji neka matematika gdje SDP sa partnerima može biti presudan faktor u konstituisanju vlasti u Bosni i Hercegovini. Naravno da smo svjesni da treba sačekati brojanje rezultata. Ključna stvar je konstruisanje Domova naroda", izjavio je predsjednik SDP-a Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić u emisiji "Sedam plus" televizije Hayat.

Najprije je istakao da nije zadovoljan brojem glasova koje je SDP dobio.

"Broj mandata postoji i postoji neka matematika gdje SDP sa partnerima može biti presudan faktor u konstituisanju vlasti u BiH. Naravno da smo svjesni da treba sačekati brojanje rezultata. Ključna stvar je konstruisanje Domova naroda. Evidentno je da je zahvaljujući odluci visokog predstavnika HDZ je nezaobilazan faktor u konstituisanju vlasti. On će imati većinu u Klubu delegata iz hrvatskog naroda. Klub delegata iz reda srpskog i bošnjačkog naroda bi trebalo da odlučuju. U Klubu delegata iz reda srpskog naroda sigurno će SDP imati većinu sa partnerima. Šta će se dešavati u Klubu Bošnjaka, političke partije okupljene oko Bećirevića, smatramo da ćemo imati većinu i tu. I u SDA smatraju da će imati većinu, pa ćemo vidjeti kako će se složiti stvari. Tu može odlučiti jedan ili dva mandata u kantonalnoj skupštini, a to nije konačno izdefinisano", rekao je Nikšić.

Objašnjava da je SDP na sjednici predsjedništva prihvatio na sebe taj dio odgovornosti, da preuzme inicijativu u okupljanju političkih partija.

"Mi smo daleko najjači unutar tog bloka. Svakako ćemo okupiti partije da vidimo da li je moguće napraviti dogovor", naveo je Nikšić.

Kada je riječ sa onima sa kojim nikad ne bi bio u koaliciji, predsjednik SDP-a BiH kaže da su izborni rezultati ti koji uslovljavaju ono šta se dešava i kako treba da se slaže vlast.

"Uvijek možete reći da nećete ni sa kim, da ostajete u opoziciji. Smatram da to nije korektno u odnosu na glasove koje je dobio SDP, na glasove koje su dobili naši partneri. Niko se nije kandidovao da bi samo Denis bio izabran za člana predsjedništva, nego da bi preuzeli odgovornost za određenu promjenu stanja u zemlji. Spremni smo u tom dijelu sa svima razgovarati, da dođemo do programskih opredjeljenja koja će nam garantovati da ćemo provođenje tih programa osigurati prosperitetniji i bolji život u BiH. Neki politički subjekti koje bi voljeli ili ne bi voljeli da budu s nama će biti uslovljeni izbornim rezultatima. Još uvijek je rano govoriti. Ja kad bih se opredjeljivao, volio bih da napravio potpuno nove odnose u BiH, da ne bude ni jedna od jednonacionalnih političkih partija", pojasnio je Nikšić.

Na pitanje da li stranke koje su okupljene oko Denisa Bećirovića imaju podršku međunarodnih krugova, naš gost kaže:

"Nećemo se varati. Naravno da imamo. I ovu priliku koristim da se zahvalim. Ljudi su prepoznali ono što smo radili u Sarajevu, prepoznali su da je to neka nova politika, da smo spremni smo da se uhvatimo u koštac sa problemima, korupcijom, kriminalom, da smo spremni progutati i gorke pilule, uraditi čak i kad smatramo da nije dobro za političke partije, ali je u interesu građana. Daju nam podršku da preuzmemo odgovornost i formiramo izvršnu vlast", rekao je.

Kada je riječ o rezultatima SDA, naš gost kaže da je izborna volja građana oslikana kroz izborni rezltat. Izborni rezultat se pretače u mandate, a ti mandati kažu ko ima većinu u Predstavničkom domu ili Domu naroda.

"Demokratija je da onaj ko ima većinu tu može formirati vlast. Rezultat je tu, takav kakav je. Jako respektujem rezultat SDA. Pokazali su da su jako izdržljivi. Nije mi jasno da su birači kaznili Bakira Izetbegovića, a nagradili SDA, ali tako je kako je. Ne prekrajamo ničiju volju, niti možemo formirati vlast ukoliko nemamo većinu zastupnika u Predstavničkom domu i Domu naroda", precizirao je Nikšić.

Potvrdio je da je razgovarao sa Izetbegovićem i Komšićem, kao i sa Efendićem, Čovićem…

"Ništa ne radim a da moji partneri to ne znaju. Kako ćemo formirati vlast ako ne razgovaramo i ne pokušamo riješiti stvari. Da vidimo kako ko razmišlja, kakvi su čiji planovi i ideje. O svemu izvještavam svoje partnere. Upravo na tom temeljim svoj optimizam, da će te stranke koje sam spomenuo, proširene sa Strankom za BiH, eventualno i za DF, biti te koje će osigurati većinu u Klubu Bošnjaka, da ćemo imati većinu delegata srpskog naroda, pa ćemo vidjeti šta će se dalje dešavati. To nam daje pravo za optimizam da ćemo imati većinu u Predstavničkom domu da formiramo vlast", kazao je.

Komentirao je i mogućnost koalicije sa SDA

"Mi ćemo raditi svoj posao. Sasvim je realno, jer se utakmica vodi oko delegata iz reda bošnjačkog naroda, jer je poprilično jasno ko će iz reda hrvatskog i srpskog naroda imati većinu. Ukoliko SDA bude nezaobilazan faktor, ona mora biti dio vlasti. Hoće li u toj vlasti biti SDP ili ne, sasvim je svejedno, jer ona mora biti dio vlasti. Gledamo kako ćemo stvoriti pretpostavke da ne bude, i da mi imamo većinu i napravimo vlast. Želimo biti fer. SDA ima respektabilan rezultat i ne mogu biti bezobrazan da kažem da mi uslovljavamo, ako imamo slabiji rezultat šta će se dešavati. Mi možemo da uslovljavamo ukoliko okupimo i budemo jedinstveni u ovom bloku i ako ne bude onih koji su spremni da trguju sa svojim mandatima. Uvjeren sam da neće, ali nikad ne recite nikad", rekao je Nikšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...