"SLOBODNA BOSNA" OTKRIVA: Bijedić i Efendić pucaju na premijerske pozicije!

Enver Bijedić i Semir Efendić svjesni su činjenice da mandati njihove dvije partije vrijede suhog zlata i stoga će na pregovorima istaknuti paprenu cijenu.

  • Mini market

  • 21. Okt. 2022  21. Okt. 2022

  • 2

Socijaldemokrate Envera Bijedića i Stranka za BiH Semira Efendića, ozvaničili su jučer u Tuzli postoizborni savez koji će unijeti potpuno novu dinamiku u pregovore oko formiranja vlasti.

Mada je riječ o dvije partije koje su na netom održanim izborima ostvarile skroman rezultat, odnos snaga je takav da bi baš njihovi mandati mogli biti presudni kod formiranja vlasti u nekoliko kantona, kao i na razini Federacije BiH.  

Ove dvije stranke zajedno u Tuzlanskom kantonu imaju svega četiti mandata, ali je već sada izvjesno da će vlast formirati onaj politički blok koji na svoju stranu pridobije zastupnike Stranke za BiH i Socijaldemokrata. 

Vlast u najmnogoljudnijem kantonu formirat će jedan od dva koaliciona bloka, no ni jedan niti drugi blok nemaju potrebnih 18 ruku. Koalicija SDA i DF stoji nešto bolje, ima 17 mandata, ali za natpolovičnu i komotnu većinu potrebna su im još barem dva ili tri mandata.  

S druge strane, koalicija okupljena oko SDP-a, ima osiguranih 14 mandata, i za natpolovičnu većinu potrebna su joj najmanje četiri mandata – upravo onoliko koliko ima novoformirani blok kojeg čine Stranka za BiH i Socijaldemokrati. 

Naravno, i Enver Bijedić i Semir Efendić svjesni su činjenice da mandati njihove dvije partije vrijede suhog zlata i stoga će na pregovorima istaknuti paprenu cijenu.

Kako "Slobodna Bosna" saznaje, Efendić će za sebe tražiti funkciju federalnog premijera (što je indirektno i potvrdio u razgovoru za FTV) a Bijedić funkciju premijera Tuzlanskog kantona. Zauzvrat su spremni podržati jedan ili drugi politički blok na svim razinama vlasti, uključujući i Kanton Sarajevo, gdje Stranka za BiH stoji jako dobro i gdje bi također mogla imati odlučujuću ulogu kod formiranja vlasti. Stranka za BiH mogla bi biti jezičak na vagi i kod formiranja federalne vlasti, što dodatno jača političku cijenu Semira Efendića i Envera Bijedića. 

No, sve će biti puno jasnije za nekoliko dana kada CIK napokon saopći preliminarne rezultate izbora kada će biti puno jasnije koji će od dva bloka, zajedno sa nezaobilaznim HDZ-om formirati novu vlast u deset kantona i na federalnom nivou.  

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...