KORAK DALJE: Evropska unija se želi riješiti ekonomske ovisnosti o Kini

Šefica Evropske komisije je podsjetila da su se prethodno dogovorili da Ukrajini pošalju ukupno devet milijardi eura makrofinansijske pomoći u ratama do kraja godine.

  • Evropa

  • 21. Okt. 2022  

  • 0

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da su "naučili lekciju" iz primjera Rusije te poručila da se žele riješiti ekonomske ovisnosti po pitanjima kao što su sirovine i tehnologija u odnosima sa Kinom.

Von der Leyen u Briselu se obratila novinarima nakon dvodnevnog sastanka koji je okupio lidere država članica Evropske unije (EU).

Istakavši da je na sastanku detaljno razmotreno pitanje odnosa sa Kinom, Von der Leyen je rekla da svjedoče porastu tenzija sa ovom zemljom.

Napomenula je da je na 20. nacionalnom kongresu Komunističke partije kineski predsjednik Xi Jinping uputio poruke da će nastaviti svoj "ambiciozni kurs", te dodala da se jasno vidjelo da će Kina nastaviti svoj globalni uticaj i misiju uspostavljanja dominacije u istočnoj Aziji.

"U tom kontekstu, imali smo veoma dobar strateški razgovor o našem odnosu sa Kinom. Iskreno, moramo biti veoma oprezni kada su u pitanju zavisnosti o nečemu. Naučili smo lekciju", kazala je Von der Leyen te poručila da se žele riješiti ovisnosti o sirovinama i tehnologiji u odnosima sa Kinom.

Dotakla se i rata Rusije i Ukrajine, te posebno naglasila značaj pružanja finansijske podrške Kijevu.

Šefica Evropske komisije je podsjetila da su se prethodno dogovorili da Ukrajini pošalju ukupno devet milijardi eura makrofinansijske pomoći u ratama do kraja godine.

Kako je rekla, EU i države članice su od početka ove godine Ukrajini poslale ukupno 19 milijardi eura.

"Veoma je važno da Ukrajina ima predvidljiv i stabilan tok prihoda", kazala je Von der Leyen, napominjući da je Ukrajini potrebno oko 3 do 4 milijarde eura mjesečno za zadovoljavanje osnovnih potreba, prenosi AA.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...