OVO VUČIĆ KRIJE KAO ZMIJA NOGE: "Imamo dogovor sa Kvintom da dokument o Kosovu ne izađe u javnost..."

Ambasadori Kvinte su mu na današnjem sastanku prenijeli zabrinutost zbog postojanja mogućnosti eskalacije na Kosovu i Metohiji.

  • Regija

  • 21. Okt. 2022  21. Okt. 2022

  • 0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da uoči 31. oktobra, što je rok koji su vlasti u Prištine odredile za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama, "ni za milimetar" nismo bliži rješenju tog problema, prenosi N1 Srbija.

Vučić je kazao da situacija za Srbiju uoči tog datuma, nije jednostavna kao i da su mu ambasadori Kvinte na današnjem sastanku prenijeli zabrinutost zbog postojanja mogućnosti eskalacije na Kosovu i Metohiji.

"Ja sam rekao da ćemo učiniti sve da izbjegnemo tenzije i da deeskaliramo potencjalni sukob", kazao je predsjednik Srbije.

Upitan šta piše u dokumentu kog su mu predali ambasadori Kvinte, Vučić je rekao da se nisu dogovorili da ga objave ali da se tiče Kosova i Metohije.

"Ima stvari koje možemo da učinimo, stvari na koje smo reagovali na drugačiji način. To je sve što mogu da kažem. Imali smo otvoren razgovor, a o onome što se dogovorimo da ne izađe u javnost, ne ponašam se na način da to izađe u novinama, a da se pravim da ne znam ko je to pustio. Morate da imate fer odnos prema partnerima", rekao je Vučić u Leskovcu gdje je obišao radove na izgradnji fudbalskog stadiona.

Upitan za ocjenu profesora američkog univerziteta "John Hopkins" Daniela Servera da ne postoji čvrst razlog za odlaganje roka za preregistraciju vozila na Kosovu, Vučić je ocijenio da "velike sile neće da mijenjaju svoje stavove".

"Što se tiče Danijela Servera, kad bi njega pitali sve je jasno kako bi izgledalo. Za njega ne postoji čvrst razlog da Srbija postoji a još manje Srbi na Kosovu i Metohiji ali ne treba potcijeniti njegovu ulogu, ulogu John Hopkins univerziteta i svih ‘think tankova’ koji vrše utjecaj na američku administraciju. Nije to ništa novo, to traje već 25 godina. Niti smo mogli niti ćemo moći da promijenimo taj stav“, rekao je predsjednik Srbije.

Odgovarajući na pitanje da li njemačko-francuski non paper za rješavanje kosovskog pitanja predstavlja povratak na plan Martija Ahtisarija iz 2007. godine, Vučić je rekao da nešto u tom dokumentu "liči" na plan bivšeg finskog predsjednika.

"Nešto je i Ahtisari minus, a nešto i plus", kazao je Vučić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...