BIVŠI VUČIČEV PROTIVKANDIDAT ZDRAVKO PONOŠ: "Naš region jeste 'bure baruta', koje Rusija može da zapali, ali je bure prilično ispražnjeno"

"To što tu više nema toliko baruta da ugrozi okruženje, ne znači da ne bi bilo jako opasno za one koji su u buretu", kaže Ponoš.

  • Regija

  • 22. Okt. 2022  

  • 1

To što evropski i američki izaslanici ovoliko često dolaze u posetu Srbiji i Kosovu bi moglo da znači da im ne ide od ruke to što rade. A moglo bi da znači i da su promenjene okolnosti uticale na njihovu ambiciju da na svoj način ubrzano “pospreme” stvari u regionu. Verujem da je po sredi kombinacija oba razloga – kaže u razgovoru za Danas Zdravko Ponoš, osnivač pokreta „Srbija centar“ – SRCE. u pisanom odgovoru na pitanje kako komentariše takozvanu diplomatsku ofanzivu zapadnih država na Balkan.

*Da li je Zapadni Balkan zaista „bure baruta“ koje Rusija može da zapali?

– Naš region jeste bure baruta, ali prilično ispražnjeno. To što tu više nema toliko baruta da ugrozi okruženje, ne znači da ne bi bilo jako opasno za one koji su u buretu. Eventualni kontrapožar na Balkanu ne bi imao kapacitet da odvuče kiseonik od požara u Ukrajini. Na prethodnom požaru na Balkanu samo je NATO ogrejao ruke. Od ovoga u Ukrajini mnogi su se već oprljili. Neki bi sad i da se odmaknu, ali su zašli duboko i nema nazad još neko vreme.

*Kako komentarišete izjavu ministarke spoljnih poslova Kosova da Srbija sprema invaziju na Balkanu? Da li je ta izjava realna, kada se uzmu u obzir ovako česte posete EU i SAD izaslanika?

– Imam utisak da je zapadna investicija u ministarku Gervalu promašena. Ako su ukrenuli u izvođenje projekta traženja kompromisnog rešenja, kako tvrde, onda im ova ministarka svojim izjavama pravi štetu. Poznato je da je ona osoba koja je opterećena porodičnim traumama odnosa srpske i albanske zajednice na Kosovu i izgleda da ne uspeva da bistre glave i čista srca radi na pomirenju i traženju kompromisa. Pre bi se reklo da se ponaša kao osvetoljubivi piroman.

*Kako ste doživeli nastup opozicije, pojedinačno – desne i leve u Skupštini povodom usvajanja zakona o vladi?

– Razumljivo je da opozicione stranke koriste zasedanja da dograde prepoznatljivost i naglase različitost. Svima su u glavi sledeći izbori i već se naziru grupisanja.

*Kako komentarišete odgovore poslanika vladajuće koalicije na zamerke opozicionih poslanika koji se odnose na prekobrojnost ministarstava u budućoj vladi?

– Pri ovakvom načinu vladanja broj ministarstava nije naročito važna stvar. Ta Vlada ionako služi kao delovodstvo. Ponovo ćemo imati nešto što je skupo i usput ne radi. Neće poštovati i sprovoditi zakone koje će prethodno predlagati i koje će usvajati njihova skupštinska većina bez obzira kako će se izjašnjavati opozicija i “opozicija”. Neka ministarstava služe za namirivanje koalicionih i ličnih dilova i za marketinšku pripremu za neke naredne izbore. Upravo tome služi staro/novo Ministarstvo za brigu o selu. Da bi se o nečemu brinulo nije potrebno ministarstvo. Treba nešto da se radi. U konkretnom slučaju izgleda da niko nije ni radio, a ni brinuo.

*Imali smo i kritiku opozicije u odnosu na izjave članova klana Belivuka u vezi sa saradnjom sa vlastima. Da li ne bi trebalo verovati tim kriminalcima, kao što kažu poslanici pozicije? Odnosno, kako ste razumeli zauzimanje stava predstavnika vlasti da je vođa ova kriminalne grupe zapravo vođa opozicije?

– Nema razloga da sumnjamo u nameru ovakvog režima da, osim što uspostavlja hijerarhiju u organizovanim kriminalnim grupama, to pokuša da uradi I u opoziciji. Još ako može dva u jedan… Razlog za brigu je sama činjenica da ljudi apriori ne odbacuju tvrdnje optuženih za najteža krivična dela o njihovim vezama sa vrhom države nego se pitaju kome više da veruju – zvaničnicima vlasti ili ljudima sa lisicama na rukama. Još veći razlog za brigu je činjenica da malo koga iznenađuju takvi iskazi na sudu. Izgleda da smo se pomirili sa tom sumornom svarnošću.

*Verujete li da će u budućoj vladi odgovornost na sebe preuzeti i neke opozicione partije, kada je reč o uviđenju sankcija Rusiji, što se, čini se, očekuje 1. decembra, kada EU uvodi osmi paket?

– Neće biti dosadašnje opozicije u novoj Vladi, ali može da se očekuje da deo opozicije u Skupštini glasa za vladine predloge, pa i za taj, iako vlast ima komotnu većinu i ni za šta im ne treba podrška opozicije. Ali će im prijati podrška opozicije na temama koje su gorak zalogaj za njihove glasače. Za takve zalogaje koje su sami zamesili ja im nikad čašu vode ne bih dodao.

*Kako razumete poruke predsednika Srbije u vezi sa sankcijama Rusiji i potezima u vezi sa Kosovom?

– Ne obraća se on ni vama ni meni ni bilo kome od građana Srbije koji ne podržavaju njegovu politiku. Nakon što nas je podelio na svoje i one druge, on se obraća samo svojima. Trenutno im odvlači pažnju dok manipuliše sa kuglicom ispod kutija šibica. Kuglica je kvalitet života u Srbiji, a kutije su Kosovo, sankcije Rusiji i spoljni i unutrašnji neprijatelji.

– Kako vidite pretnje nuklearnim ratom, s obzirom na agresiju Rusije na Ukrajinu? Mnogi kažu da je to nerealno…

– Eskalaciju u smeru moguće upotrebe taktičkog nuklearnog oružja nažalost nije isključena. Mada sada izgleda da se Moskva opredelila za drugi pristup – uništavanje ukrajinske kritične infrastrukture, prvenstveno energetske. Pitanje je koliko će to narušti spremnost i sposobnost Ukrajine da nastavi ovaj rat do ostvarenja proklamovanog cilja. Rusija je svoje ratne ciljeve već korigovala. Dobro je što je profunkcionisala tzv. diplomatija kroz zadnja vrata između SAD i Rusije.

*Kako ste razumeli poruke predsednika Srbije u ponovnom obraćanju javnosti, kada je ponovio da neće uvesti sankcije Rusiji sve dok država ne bude u egzistencijalnoj krizi, da je Srbija energetski stabilna, da ne zna, kako je rekao, nijednu majku koja bi svoj sina poslala u rat… ?

– Najvažnija poruka je bila da, kako je rekao, svega imamo dovoljno. Kao da je i sam počeo da veruje u svoje obmane. Nemoguće je da ne zna da smo najveću energetsku krizu u svetu dočekali sa potpuno upropašćenim elektro-energetskim sistemom. I to ne samo u tehničkom smislu. EPS je u ogromnim dugovanjima prema dobavljačima, nije u stanju ni da izmiruje plate zaposlenim, banke mu ne daju kredite koji mu trebaju da izmiri obaveze prema državi. Nije ni čudo da je upravljnje energetikom izuzeo iz ministarstva energetike i predao svom ortaku, ministru finansija. Omaklo mu se priznanje da treba da budemo zahvalni Bogu za lepo vreme.

Vučić se ponaša kao neodgovorni sin

Porazno je Vučićevo opravdanje za nestašice mleka, a i meso je na redu. Reče da je problem u tome što niko neće da ustaje ranije kako bi pomuzao krave. Njegova vlast je uspela da ovu zemlju napravi uvoznikom struje i osnovnih životnih namirnica. A on tvrdi da svega ima dovoljno. Ponaša se kao neodgovorni sin koga je siromašna porodica, odvajajući od usta poslala na studije, a on pare za knjige i kiriju troši u kafani praveći se da je imućan. Srbija je porodica koju je taj neodgovorni sin već gurnuo u dužničko ropstvo, a na putu je da je ostavi i bez hrane i bez struje – kaže Zdravko Ponoš.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...