GENIJALNA ANALIZA BOJANA PAJTIĆA O VUČIĆEVOJ NOVOJ VLADI: "Zašto je trebalo za sastav ove vlade šest mjeseci? Liči kao da su je za šest minuta sastavili..."

Komentarišući personalna rješenja u novoj Vladi, nekadašnji predsjednik DS ističe kako je očekivao da se Nebojša Stefanović konačno “pusti niz vodu”,

  • Regija

  • 23. Okt. 2022  

  • 1

Čekali smo, čekali i na kraju dočekali: Predsjednik SNS Aleksandar Vučić saopćio je nakon šest mjeseci kako će izgledati sastav nove Vlade Srbije, za koju je unaprijed rekao da neće imati pun mandat od četiri godine. Čuli smo da u Vladi više neće biti Zorane Mihajlović i Nebojše Stefanovića, neki novi ministri su stigli, a vidjeli smo i određene rokade na ministarskim pozicijama. Iznenađenja je bilo, ali utisak je da Srbija nije morala da čeka šest mjeseci da dobije Vladu koje rezultat kalkulacija samo jednog čovjeka. O tome, ali i personalnim rješenjima u novoj Vladi govorio je za Nova.rs Bojan Pajtić, bivši predsjednik Demokratske stranke.

Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i nekadašnji predsjednik Demokratske stranke prokomentarisao je za Nova.rs kadrovska rješenja i podvukao da je to moglo da se smisli za šest minuta, a ne šest mjeseci.

"Neizbježno je postaviti pitanje da li je za ovakav sastav Vlade bilo potrebno šest meseci da bi se ona sastavila. Stiče se utisak da je bilo dovoljno šest minuta intenzivnog promišljanja da bi se iznjedrila imena koja smo čuli. Nažalost, nosioci najvećih afera i dalje će biti dio vlasti. Ideja ovakve Vlade očigledno je bila da se pošalju odgovarajuće poruke inostranstvu", ističe Pajtić u izjavi za Nova.rs.

alt

Sagovornik Nove.rs dodaje da je neizostavni dio tih poruka bila odluka da u novoj Vladi više ne bude ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović.

"Izostanak Zorane Mihajlović trebalo bi da bude signal Rusiji da Vučić ne dozvoljava da mu Zapad vodi politiku i Vladu, a sa druge strane odsustvo Aleksandra Vulina znači da je Vladimir Putin ostao bez svog najvećeg podržavaoca u Vladi“, objašnjava Pajtić i dodaje:

"Ta promjena politike, gdje smo prvo imali ‘dobro jutro čaršijo na sve četiri strane’, pa smo došli do ‘laku noć čaršijo na sve četiri strane’ veoma je naivna. U ovim međunarodnim okolnostima neutralnost je neprihvatljiva“, podvlači sagovornik Nove.rs.

Komentarišući personalna rješenja u novoj Vladi, nekadašnji predsjednik DS ističe kako je očekivao da se Nebojša Stefanović konačno “pusti niz vodu”, te napominje kako očekuje da se u narednim mjesecima nastavi obračun sa njim pod plaštom borbe protiv korupcije. Prema riječima Pajtića, on bi mogao biti žrtveno jagnje unutar SNS.

"Keramičar je pravi čovjek na pravom mjestu – policijske stanice imaju problem sa mokrim čvorovima"

Što se tiče drugih rješenja za ministarska mjesta, Pajtić objašnjava da će mnoge “policajce u MUP-u obradovati vijest da u ovo ministarstvo dolazi čovjek iz struke”, misleći na novog ministra policije Bratislava Gašića.

alt

Bratislav Gašić

“Svako ko je odlazio u lokalne policijske stanice radi vađenja dokumenata zna koliko su svi objekti u lošem stanju, posebno mokri čvorovi. Zbog toga je keramičar pravi čovjek na pravom mjestu”, ironično priča Pajtić.

Vesićevo ministarstvo može da se nazove "Ministarstvo za potapanje Šapića"

Kada je riječ o izboru Gorana Vesića, Pajtić napominje da je interesantno što će on u novoj Vladi pokrivati sve ono u čemu Aleksandar Šapić želi da postigne neki rezultat.

“Nema dileme da će Vesić vezati ruke Šapiću gdje god bude mogao. Djeluje već sada jasno da će Vesićevo ministarstvo moći da se nazove Ministarstvo za potapanje Šapića”, priča naš sagovornik.

alt

Goran Vesić

Što se tiče Miloša Vučevića, Pajtić napominje da je njegova jedina veza sa odbranom to što mu sin služi vojni rok, te da dodaje da je dobro što ne studira medicinu.

Sagovornik Nove ima i zanimljivu opasku vezanu za ostanak ministra Tomislava Momirovića u Vladi.

alt

Toma Mona

Toma Mona, poznat po krilatici ‘nemoj sad da me prodate’, došao je u poziciju da će sada on biti zadužen za prodaju – kako unutrašnju, tako i spoljnu. S obzirom na gafove na srpskom jeziku, u napred se radujem njegovim razgovorima sa spoljnotrgovinskim partnerima sa kojima će razgovarati na engleskom jeziku”, kaže Pajtić.

Za kraj, Pajtić naglašava da je jedan od rijetkih ministara koji se razumije u svoj resor Aleksandar Martinović, te da se tu možda i mogu očekivati određeni rezultati.

Podsjetimo, predsednik SNS Aleksandar Vučić saopćio je umjesto mandatarke Ane Brnabić imena novih ministara. Novu Vladu činit će 25 ministarstva, a kako tvrdi sam predsjednik Vučić, njeno trajanje bit će oročeno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...