RAT UŽIVO: Zelenski kritikovao neutralnost koju je iskazao Izrael

Danas je 243. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 24. Okt. 2022  24. Okt. 2022

  • 3

22:40 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritikovao je u ponedjeljak neutralnost koju je iskazao Izrael nakon ruske invazije na njegovu zemlju, što je, po njegovu mišljenju, rezultiralo "savezništvom" između Moskve i Teherana, a manifestiralo se kroz isporuku iranskih dronova ruskoj vojsci.

"Takav savez jednostavno ne bi postojao da su vaši političari donijeli ispravnu odluku u to vrijeme. A mi smo je tražili", rekao je Zelenski novinarima na konferenciji koju je organizirao izraelski list Haaretz.

On smatra da je ovo zbližavanje Moskve i Teherana omogućila "izraelska odluka o tome da ne ometa Kremlj" godine 2014. nakon ruske aneksije Krima. Zelenski je izjavio kako vjeruje da je svrha takve odluke bila očuvanje dobrih odnosa između dviju zemalja.

Ukrajinski predsjednik to je rekao nekoliko dana prije održavanja parlamentarnih izbora u Izraelu s neizvjesnim ishodom. Zakazani su za 1. novembra.

22:20 Ukrajinski ministar odbrane Oleksii Reznikov održao je telefonski razgovor s izraelskim kolegom Bennyjem Gantzom.

Dvojica su razgovarali o sigurnosnoj saradnji, te pružanju humanitarne i medicinske pomoći Ukrajini.

21:45 SAD: Ako Rusija upotrijebi "prljavu bombu", suočit će se s posljedicama

Rusija će se suočiti s posljedicama ako upotrijebi "prljavu bombu" ili nuklearno oružje, rekao je danas glasnogovornik Državnog tajništva Sjedinjenih Američkih Država Ned Price, dok je glavni sekretar NATO-a odbacio ruske tvrdnje da Ukrajina namjerava koristiti "prljavu bombu". 

Upitan hoće li Washington tretirati korištenje "prljave bombe" na isti način kao i korištenje nuklearne bombe, Price je rekao "da bi postojale posljedice" za Rusiju u svakom slučaju.

"Bilo da upotrijebi 'prljavu bombu' ili nuklearnu bombu. Bili smo jasni po tom pitanju", rekao je Price novinarima.

21:30 Ukrajina: Zauzeli smo četiri naselja u Donjecku i Lugansku

Ukrajinska vojska je potisnula ruske snage iz četiri naselja u Luganskoj oblasti i iz jednog naselja u Donjeckoj oblasti, objavio je Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine.

21:15 Šef ukrajinskog parlamenta: Rusija vrši terorizam nad ukrajinskim civilima

Predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk izrazio je zahvalnost Hrvatskoj i ostalim zemljama koje su načelno pristale obučavati ukrajinske borce na svom teritoriju. Rekao je da je riječ o vrlo vrijednoj pomoći za Ukrajinu, koja je pogođena ruskom agresijom.

"To je zaista vrlo vrijedna pomoć u ovoj situaciji za Ukrajinu jer Ukrajina treba ne samo naoružanje nego i spremnost ukrajinskih vojnika da mogu zaista stručno koristiti tu tehniku", rekao je za HRT.

20:50 Šef Afričke unije: Stvara se dojam da je Afrika neosjetljiva na agresiju u Ukrajini

Predsjednik Afričke unije Macky Sall naglasio je da Afrika nije „protiv Ukrajine“, zemlje „pod agresijom“, ali da je odluka brojnih afričkih zemalja da ne zauzmu strane u tom ratu reakcija na ravnodušnost međunarodne zajednice prema problemima njihovog kontinenta.

20:30 Zelenski traži od Izraela da pomogne Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je pozvao Izrael da se pridruži borbi protiv Rusije i ponovio je zahtjev za izraelskim sistemima protuzračne odbrane.

"Zar nije došlo vrijeme za vašu zemlju da izabere uz koga će biti?", zapitao je Zelenski u video obraćanju konferenciji izraelskih novina Haaretz.

"Da li će biti uz demokratski svijet, koji se bori rame uz rame protiv egzistencijalne prijetnje našem postojanju? Ili uz one koji okreću pogled od ruskog terora, čak i kada je cijena nastavka terora kompletno uništenje svjetske sigurnosti?", kazao je.

20:15 Lavrov: Optužiti Rusiju da planira napad 'prljavom bombom' nije 'ozbiljan razgovor'

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedjeljak da optuživanje Moskve za planiranje napada radioaktivnom "prljavom bombom", kao što je to u nedjelju učinio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, "nije ozbiljan razgovor", prenosi Interfax.

Izvještava se da je Lavrov dao ove primjedbe novinarima think tanka Valdai Discussion Club.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da je jedino Rusija sposobna koristiti nuklearno oružje u Evropi.

20:00 Medvedev: Povećavamo proizvodnju svih vrsta oružja, od tenkova do dronova

Rusija višestruko povećava proizvodnju svih vrsta oružja - od tenkova i topova do visokopreciznih projektila i bespilotnih letjelica, objavio je danas na svom Telegram kanalu zamjenik šefa Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

"Povećava se proizvodnja oružja i specijalne opreme: od tenkova i topova do visokopreciznih projektila i dronova. Čekajte!" napisao je Medvedev.

Obratio se i neprijateljima Rusije i savjetovao im da se ne nadaju da će zemlja ostati bez oružja.

19:45 Šef ukrajinskog parlamenta: Hrvatska je s Ukrajinom podijelila svoj hljeb, krov i dušu

Predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk zahvalio je Hrvatskoj što je s Ukrajinom podijelila "svoj hljeb, krov i dušu". "Htio bih zahvaliti cijelom hrvatskom narodu za podršku koju je pružio Ukrajincima s kojima je podijelio hljeb, krov i svoju dušu", rekao je prvi čovjek ukrajinskog parlamenta u Zagrebu, gdje je stigao na prvi parlamentarni skup Krimske platforme. 

"Ova podrška će nam biti važna i dalje, kad ponovno budemo izgrađivali Ukrajinu", dodao je.

19:30 Rusija: Naše snage su spremne za uvjete radioaktivne kontaminacije

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je pripremilo svoje snage za djelovanje u uvjetima radioaktivne kontaminacije, nakon što je Moskva optužila Ukrajinu da planira detonirati 'prljavu bombu' - što je Kijev oštro poricao. Nakon sedmica rastućih napetosti zbog prijetnji ruskog predsjednika Vladimira Putina da će braniti "teritorijalni integritet" Rusije i nuklearnim oružjem, prva je to izjava Moskve o promjeni stanja pripravnosti njezinih snaga.

Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je zapadnim ministrima odbrane u nedjelju da Moskva vjeruje da Ukrajina priprema detonaciju takve bombe, konvencionalnog oružja čija je jezgra obavijena nuklearnim materijalom.

19:15 Macron s papom razgovarao o Ukrajini

Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona primio je danas papa Franjo u Vatikanu, treći put otkako je postao predsjednik, a razgovor je uglavnom bio posvećen ratu u Ukrajini.

18:54 Pelosi u Saboru Hrvatske

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa zahvalila je u Saboru na hrvatskoj vojnoj pomoći Ukrajini, gostoprimstvu prema ukrajinskim izbjeglicama i korištenju vlastitog iskustva kako bi Ukrajina pobijedila u ratu protiv Rusije.

18:42 U kontaktu su  

Načelnik Glavnog štaba ruske vojske Valerij Gerasimov razgovarao je danas s načelnikom stožera britanske odbrane Tonyjem Radakinom i predsjednikom američkog Združenog stožera Markom Milleyem. Rusko ministarstvo obrane saopćilo je da su Radakin i njegov britanski kolega razgovarali o navodnoj ukrajinskoj izradi prljave bombe. Radakin je tokom poziva odbacio navode Rusije da Ukrajina planira akcije za eskalaciju sukoba, navodi se u saopćenju britanskog ministarstva odbrane. Glasnogovornik ministarstva odbrane dodao je da su se šefovi vojski složili da je bitno održati kontakt.

18:14 Samo naprijed

Ukrajinski ministar odbrane kazao je da su ukrajinske snage u regiji Herson oslobodile više od 90 mjesta koja su ranije okupirali Rusi.

18:04 Bez fotkanja

Još dvoje Rusa uhapšeno je zbog sumnje da je fotografiralo zabranjeno vojno postrojenje u sjevernoj Norveškoj, objavila je policija.

17:42 "Teror može potrajati"

Ukrajinske vlasti kažu da ruše sve više bespilotnih letjelica koje šalje Rusija. Građani su pozvani da štede električnu energiju i mnoga su područja doživjela nestanak struje. Sve je to rezultat žestokih ruskih napada na ukrajinsku infrastrukturu zadnjih tjedana. Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov kaže da je vojska srušila više od dvije trećine od približno 330 dronova Shahed, koje je Rusija lansirala do subote. “Teror korištenjem Shaheda može potrajati”, citirale su ga novine Ukrajinska Pravda. "Protuzračna obrana se uglavnom dobro nosi, 70% ih je srušeno", dodao je.

17:08 Put ka EU

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je kako će obnova Ukrajine biti povezana i prilagođena budućem ulasku ove zemlje u Europsku uniju.

16:38 Britanci su objavili novu ratnu kartu događaja u Ukrajini.

16:00 Spremni su na sve

Šef ruskih nuklearnih, kemijskih i bioloških snaga rekao je da je Moskva "spremila sve snage i sposobnosti za ispunjavanje zadataka u uvjetima radioaktivne kontaminacije", piše Max Seddon iz Financial Timesa na Twitteru.

13:49 Šef ukrajinskih obavještajaca: Rusi ne napuštaju Herson, ali se spremaju za odbranu

RUSIJA ne napušta Herson, ali se priprema za odbranu grada, rekao je šef ukrajinske obavještajne službe Kirilo Budanov, kazavši da Rusija dovodi nove vojne postrojbe u Herson.

13:45 Kremlj kaže da Francuska i Njemačka nisu pokazale nikakvu želju za posredovanje oko Ukrajine i hvali Erdogana

Kremlj je ustvrdio da Francuska i Njemačka nisu pokazale nikakvu želju da sudjeluju u posredovanju oko Ukrajine, dok je pohvalio ponudu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da organizira razgovore. 

"Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz nisu pokazali nikakvu želju slušati rusko stajalište niti sudjelovati u posredničkim naporima", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ankara zauzima drugačije stajalište od onog Pariza i Berlina... I objavila je svoju spremnost nastaviti s posredničkim naporima", dodao je Peskov. 

13:40 Vojni analitičar o situaciji u Hersonu: "Rusi se suočavaju s neizbježnim porazom"

U HERSONU i dalje traju evakuacije civila uoči očekivane bitke u tom gradu koji je još uvijek pod ruskom okupacijom.

alt

13:00 Oglasio se Kremlj, i daje stoji iza tvrdnji o "prljavoj bombi"

Unatoč tome što su i Ukrajina i Zapad čvrsto odbacili teze koje je iznio ruski ministar obrane Sergej Šojgu, Kremlj i dalje stoji iza tvrdnji da bi Ukrajina mogla koristiti "prljavu bombu".

Obraćajući se medijima, glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov rekao je: "Njihovo nepovjerenje prema informacijama koje je dostavila ruska strana ne znači da prijetnja od uporabe takve prljave bombe ne postoji."

"Takva prijetnja postoji i ministar obrane je informaciju o tome dao svojim sugovornicima. Na njima je hoće li tome vjerovati ili ne", dodao je Peskov. 

 12:45 Ukrajinski premijer na njemačko-ukrajinskom poslovnom forumu: Troškovi obnove sad iznose 750 milijardi dolara

Ukrajinski premijer Denis Šmihal jutros je govorio na njemačko-ukrajinskom poslovnom forumu.

Nakon što je zahvalio Berlinu na kontinuiranoj potpori, ustvrdio je da troškovi obnove diljem Ukrajine trenutno iznose 750 milijardi dolara.

Zasebno, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) priopćila je da će Ukrajini dodijeliti do tri milijarde eura tijekom 2022. i 2023. kako bi pomogla u jačanju njezinih poduzeća i gospodarstva koje je nastradalo u ratu. 

12:40 Ukrajinski glavni vojni špijun: Uništenje brane u Hersonu nas ne bi jako usporilo, a Rusima bi poplavilo teritorij

Prošli tjedan ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij tvrdio je da Rusija planira dići u zrak branu hidroelektrane Kahova u blizini Hersona, no njegov šef vojne špijunske službe Kirilo Budanov danas je izjavio da to ne bi jako utjecalo na ukrajinsko napredovanje. 

Tvrdi da bi to samo usporilo njegove trupe za oko dva tjedna, a da bi s druge strane Rusiji poplavilo teritorij koji je okupirala.

"Dobili bi potpuno poplavljenu lijevu stranu Hersona. Oni će čak i teoretski izgubiti mogućnost opskrbe vodom Sjevernokrimskog kanala, Krima... Naravno, zakomplicirali bi naše napredovanje na određeno vrijeme. A to, usput, nije jako dugo razdoblje, oko dva tjedna ili tu negdje", rekao je šef glavne obavještajne uprave ukrajinskog ministarstva obrane Kirilo Budanov. 

Dodao je da bi to uništilo mogućnost postojanja nuklearne elektrane Zaporižja.

12:30 Ukrajina nakon ruskih tvrdnji o "prljavoj bombi" zove IAEA-u: "Hitno pošaljite ljude"

NASTAVLJA se priča o ruskim tvrdnjama da bi Ukrajina mogla koristiti "prljavu bombu".

12:20 Izraelci u Siriji uništili mjesto na kojem se proizvode iranski dronovi kamikaze?

U ZRAČNOM napadu u blizini Damaska ​​u petak uništeno je mjesto za proizvodnju bespilotnih letjelica koje koristi Iran, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

12:00 U Ukrajini ranjen ruski ratni bloger, stao je na minu

RATNI bloger Semjon Pegov ranjen je dok je izvještavao iz Donjecka, navodi njegov WarGonzo Telegram kanal.

alt

11:30 Iranski general se ruga Europskoj uniji

Iranski general kojeg optužuju za isporuku bespilotnih letjelica Rusiji navodno se rugao Europskoj uniji zbog sankcija.

General bojnik Mohammad Bagheri predložio je bloku da kupi ugljen za svoje građane kako bi zagrijali svoje kuće ove zime, usred energetske krize. 

Bagheri je bio među trojicom iranskih vojnih dužnosnika koje su nedavno sankcionirale Velika Britanija i Europska unija nakon tvrdnji da su iranske bespilotne letjelice korištene u napadima na Ukrajinu.

11:15 Ruski voditelj rekao da ukrajinsku djecu treba utopiti. Televizija: To nije naš stav

RUSKA državna televizija Russia Today ogradila se od izjava svog voditelja Antona Krasovskog, koji je rekao da ukrajinsku djecu treba baciti u rijeku i utopiti. "Njegovi komentari su odvratni", rekla je glavna urednica informativnog kanala.

11:00 Vlasti koje je postavila Rusija formiraju novu policiju u Hersonu

Muškarci u regiji Herson pod ruskom okupacijom pozvani su da se pridruže novoformiranoj lokalnoj miliciji.

Ruske vlasti pozivaju stanovnike da napuste grad strahujući od napada ukrajinskih trupa, a oko 25.000 ljudi evakuiralo se od utorka.

10:30 Ukrajinski zapovjednik: Zabrinuti smo zbog Putinovih nuklearnih prijetnji

ZAPOVJEDNIK Armije oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirskij smatra da bi svijet trebao biti zabrinut zbog nuklearnih prijetnji Vladimira Putina.

10:15 Ukrajinka (26) bila 6 mjeseci u ruskom zarobljeništvu: Tretirali su nas kao životinje

HANNA O., 26-godišnja Ukrajinka koja je puštena tijekom najveće razmjene zarobljenika od početka rata, ispričala je kako je izgledao život u ruskom zatočeništvu. Ona je bila među vojnicima iz čeličane u Mariupolju koji su se predali u svibnju.

10:10 Milijuni u Ukrajini bez struje

Ukrajina se suočava s novim prekidima struje nakon što su Rusi nastavili ciljati energetska postrojenja. Više od milijuna kućanstava je ostalo bez struje tijekom vikenda. 

Zelenskij  je pozvao Ukrajince da štede energiju. "Struju trebamo trošiti vrlo svjesno. Ne zaboravite ograničiti upotrebu nepotrebnih uređaja koji troše energiju", rekao je u svom posljednjem obraćanju u nedjelju navečer.

10:00 Španci ne znaju što će sa zaplijenjenom ruskom jahtom

ŠPANJOLSKE vlasti premjestile su luksuznu jahtu povezanu s bivšim šefom KGB-a i sankcioniranim šefom ruske obrambene grupe Rostec nakon što je brodogradilište u kojem je bila usidrena prestalo dobivati novac za njezine popravke, rekao je izvor iz ministarstva prometa novinskoj agenciji Reuters.

09:55 Ljudi u Kijevu žive bez struje: "Imam dijete i ne mogu kuhati, ne mogu ga nahraniti"

NESTANCI struje u Kijevu događaju se sporadično. Struja će biti isključena iz jedne zgrade, ali ne i iz druge. Ponovno će se upaliti, a zatim opet ugasiti.

alt

09.25 Okupatori su u jednom danu izgubili gotovo 500 ljudi -  javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

alt

09.00 U Ruskoj Federaciji naveden je uzrok pada zrakoplova u Yeisku: "krivi su galebovi".

alt

08.00 Hersonska oblast: Oružane snage Ukrajine uništile rusku radarsku stanicu, javlja Zapovjedništvo ukrajinske vojske.

alt

07.50 Snimka preciznog udara ukrajinske 40. topničke brigade na rusko oklopno borbeno vozilo na istoku zemlje.

07.30 New York Times javlja kako je Izrael Ukrajini dao obavještajne podatke za borbu protiv iranskih dronova kamikaza.

alt

07.00 Rusija nastavlja koristiti iranske dronove protiv ciljeva širom Ukrajine, iako su ukrajinski napori da poraze bespilotne letjelice Shahed-136 sve uspješniji, objavilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

"Ove bespilotne letjelice su spore, bučne i lete na malim visinama, zbog čega je usamljenim letjelicama lako gađati konvencionalnu protuzračnu odbranu. Rusija vjerovatno troši veliki broj iranskih bespilotnih letjelica Shahed-136 kako bi probila sve učinkovitiju ukrajinsku protuzračnu odbranu. Vjerovatno ih koristi kao zamjenu za precizno oružje dugog dometa proizvedeno koje postaje sve oskudnije", stoji u izvještaju.

06.00 Ruske vlasti na okupiranom području Hersona nastavljaju pozivati stanovnike da pobjegnu, strahujući od ukrajinske protuofenzive u regiji.

"Od utorka je evakuirano oko 25.000 ljudi", ustvrdio je zamjenik čelnika regije Kirill Stremousov, postavljen od strane Rusije.

Ruski dužnosnici na jugu Ukrajine pokušavaju evakuirati do 60.000 ljudi koji žive na zapadnoj obali rijeke Dnjepar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...