MILANOVIĆ IZAZVAO MEĐUNARODNI SKANDAL: "To što on radi doista je otišlo predaleko!"

"Dok Hrvatska nije napadnuta i nije u ratu, neću sudjelovati", rekao je Milanović o svom nedolasku na summit.

  • Regija

  • 24. Okt. 2022  24. Okt. 2022

  • 3

Predsjednik susjedne Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da neće učestvovati na summitu Krimske platforme jer "ne zna je li pozvan i jer vidi puno cinizma i nepoštenja prema jadnom ukrajinskom narodu" te da ne želi biti još jedan pozer koji će u tome učestvovati.

"To je inicijativa predsjednika parlamenata, ja sam predsjednik države i zato ne sudjelujem. Dok Hrvatska nije napadnuta i nije u ratu, neću sudjelovati", rekao je Milanović o svom nedolasku na prvi parlamentarni summit Krimske platforme koji se održava u Zagrebu i kojem je domaćin šef Sabora Gordan Jandroković. Krimska platforma, inače, osnovana je u augustu 2021. u Kijevu, ove godine u augustu summit je održan u virtualnom obliku, a oba su bila na razini predsjednika država i vlada.

Summit u Zagrebu prvi je summit na parlamentarnoj razini. U Zagreb je tim povodom došla i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, koja se sastaje sa šefom Sabora Gordanom Jandrokovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem. Ali, ne i s predsjednikom Milanovićem koji je to potvrdio novinarima. Izjavio je kako ne vjeruje da će se susresti s Pelosi.

Uvrijeđeno ponašanje

"Amerikanci su tražili sastanak, ja danas ne mogu i to je to. Ona nije izvršna vlast, za dva tjedna neće biti to što je sada. U Americi su za dva tjedna izbori i pobijedit će republikanci", rekao je Milanović, odgovarajući na upit novinara. Milanović je dodao da je američki poziv vjerovatno bio kurtoazan.

Politički analitičar Žarko Puhovski za taj predsjednikov potez kaže kako bi to bio skandal da nije riječ o Milanoviću.

"On je sve naviknuo, pa valjda i strane diplomate u Zagrebu, na to da se ponaša kao slon u staklarnici. To može biti istina i vjerojatno jest da Nancy Pelosi odlazi, ali to se sigurno javno ne govori, ne govori se starijoj gospođi pored ostalog, a posebno se ne govori predstavnicima SAD-a. Ne vidim što su loše napravili Amerikanci i Nancy Pelosi. Vjerojatno se radi o onome što bi se zvalo kiselo grožđe. Kad ga nisu pozvali, odlučio je da se tako uvrijeđeno ponaša te da kaže da je Makarska centar svijeta", izjavio je Puhovski za Jutarnji list.

Što se tiče Milanovićevog nedolaska na summit, kaže kako drži da je summit, zapravo, predstava.

"Na summitu se apsolutno ni o čemu bitnom ne odlučuje, prije svega zato što se bitne stvari događaju u bilateralnim odnosima i na koncu će se dogoditi u bilateralnom odnosu Ukrajine i Rusije, samo ne znamo kada. To je show za potkrepu političkoj eliti u Ukrajini s jedne strane i za čišćenje savjesti jednog dijela političara koji imaju osjećaj da nisu dovoljno napravili, a ne znaju točno što bi se moglo učiniti. A zapravo se tu ni o čemu bitnom ne odlučuje, niti se može odlučivati. Parlamenti nisu tijela koja su podobna za umrežavanje u smislu političkog pritiska", rekao je Puhovski.

Dodao je da je Milanović u vezi sa summitom sigurno jednim dijelom u pravu te kako bi bio još više u pravu da nije to rekao na taj način i da je to rekao nakon što ga pozvali, a ne nakon što nisu.

Pogrešni motivi

"Ovaj put razumijem zašto ga Jandroković nije pozvao, jer se doista ponašao nekorektno u odnosu na Ukrajinu. Doista podržavam to da ne treba, i tu je Milanović u pravu, radikalizirati proturusko ponašanje u ime podrške Ukrajini i da nije svako proturusko ponašanje podrška Ukrajini. Ali to što Milanović radi doista je otišlo predaleko.

Recimo, taj skandal koji radi s obukom ukrajinskih vojnika, kako je on to rekao, da to znači kao ulazak u rat. Istovremeno, prije mjesec dana su svi mediji objavili da Ukrajina koristi hrvatske topove i to je sigurno za stupanj više ulazak u rat nego treniranje 20 ili 30 časnika i dočasnika ukrajinske vojske. Jandroković je iz pogrešnih motiva unaprijed znao da neće pozvati Milanovića, zbog sukoba s Plenkovićem, ali je Milanović sve učinio da mu olakša opravdanje te odluke", rekao je Puhovski.

Prije nego što je Milanović dao izjavu da su Amerikanci tražili sastanak, u političkim se krugovima naveliko nagađalo o tome zašto se Milanović ne sastaje s Pelosi i jesu li uopće Amerikanci tražili bilateralni sastanak s njim.

Sukob s premijerom

"Nemam informacije o tome, ali dvije su mogućnosti - ili da Amerikanci uopće nisu tražili bilateralni sastanak s predsjednikom ili da je Milanović odbio taj susret. Ali, nekako ne vjerujem da bi on odbio takav sastanak", rekao je jedan od sugovornika Jutarnjeg lista, netom prije nego što je predsjednik novinarima izjavio baš to -   "kako su Amerikanci tražili sastanak, ali da on danas nije mogao".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...