RAT UŽIVO: Njemački predsjednik posjetio Ukrajinu, obećao im Mars II

Danas je 244. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 25. Okt. 2022  25. Okt. 2022

  • 7

22:35 Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier posjetio je danas Ukrajinu, prvi put od početka ruske invazije, i obećao pravovremenu isporuku oružja Kijevu.

Obraćajući se novinarima zajedno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Steinmeier je oštro osudio "neodgovornu nuklearnu retoriku" Vladimira Putina, djelomičnu mobilizaciju i tvrdnju o aneksiji ukrajinskih regija. Zelenski je u zajedničkom saopćenju objavio da je imenovao Steinmeiera pokroviteljem obnove Černigovske regije.

Steinmeier je obećao da će Ukrajina sljedećih dana dobiti raketni sistem Mars II i dodatne dvije samohodne haubice iz Njemačke.

"Danas je Njemačka jedan od vodećih dobavljača ukrajinske protivzračne obrane", rekao je.

Smatra se da je ranije njemački predsjednik imao bliske odnose s Rusijom. Ukrajina je bila kritična prema Steinmeieru i zbog uloge koju je imao kao bivši ministar vanjskih poslova u poboljšanju odnosa s Putinom.

22:10 "Desotonizacija" Ukrajine, u kojoj sada djeluju stotine sekti, postaje sve hitnija, rekao je Aleksej Pavlov, pomoćnik sekretara ruskog Vijeća sigurnosti, u članku za aif.ru, prenosi TASS.

"Vjerujem da s nastavkom specijalne vojne operacije postaje sve hitnije izvršiti desotonizaciju Ukrajine, odnosno, kako je zgodno rekao šef Čečenske Republike Ramzan Kadirov, njezinu 'potpunu desotonizaciju'", istaknuo je Pavlov.

"Sav taj sotonizam nailazi na živahan odgovor i podršku službenih ukrajinskih vlasti", zaključio je Pavlov.

21.40 Eksplozije u Dnjepropetrovskoj regiji

U Dnjepropetrovskoj regiji odjeknule su eksplozije, objavio je ukrajinski portal Strana.ua. Navode i da je u regijama Dnjepropetrovsk, Harkiv i Nikolajev objavljena opasnost od zračnih napada.

Na društvenim mrežama su objavljene snimke koje navodno prikazuju mjesto na koje je pao projektil.

21:30 Kadirov kritizirao Rusiju pa zaprijetio Zapadu

Čečenski vođa Ramzan Kadirov ponovno je kritizirao napredak ruske invazije na susjednu Ukrajinu nazvavši rusko vodstvo slabim. "Ranije smo govorili da obavljamo posebnu vojnu operaciju na teritoriju Ukrajine, no rat se već odvija na našem teritoriju", rekao je Kadirov na komunikacijskoj platformi Telegram dodavši da je vrlo nezadovoljan situacijom.

Zapadnim zemljama koje podržavaju Ukrajinu zaprijetio je uništenjem. Vanredno stanje je već uvedeno u pokrajinama na granici s Ukrajinom, kazao je Kadirov. "No oni nastavljaju pucati na mirne građane i civilne zgrade", a ruski je odgovor na to bio "slab", poručio je Kadirov. Pozvao je na odmazdu razaranjem ukrajinskih gradova tako da bude moguće "vidjeti daleki horizont".

21:20 Ukrajinska vojska: Ubili smo 30 ruskih vojnika, više od stotinu ih je ostalo pod ruševinama

Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine objavio je da su ukrajinske snage ubile 30 ruskih vojnika, a više od stotinu ih je ostalo pod ruševinama nakon napada u selu Kairi u Hersonskoj regiji.

“Prema najnovijim informacijama, odbrambene snage Ukrajine ubile su oko 30 napadača, a više od stotinu neprijateljskih vojnika ostalo je pod ruševinama kao rezultat točkastih udara topništva u selu Kairi, u Hersonskoj oblasti", piše Glavni stožer.

21:00 Ukrajinske vlasti izbjeglicama: Ne vraćajte se kući ove zime

Izbjeglice koje su pobjegle iz Ukrajine nakon ruske invazije trebale bi da ostanu u inostranstvu ove zime zbog nestanka struje uzrokovanog bombardovanjem kritične energetske infrastrukture od strane Rusije, poručuju iz vrha ukrajinske vlasti.

"Želim da ih zamolim da se ne vraćaju. Moramo da preživimo zimu", rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk u televizijskom intervjuu i objasnila mreža neće preživjeti povratak izbjeglica iz inostranstva i da će se situacija samo pogoršati.

20:20 Rusko vijeće sigurnosti: Ukrajinu treba desotonizirati, tamo postoje stotine sekti

Aleksej Pavlov, pomoćnik sekretara Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, rekao je da Ukrajinu treba "desotonizirati", prenosi državna ruska novinska agencija RIA Novosti.

Pavlov tvrdi da se Ukrajina pretvorila u "totalitarnu hipersektu" u kojoj su građani napustili pravoslavne vrijednosti, pa je stoga "desotonizacija" postala nužna. Pavlov je rekao da tačan broj sekti u Ukrajini nije poznat, ali se broj "mjeri u stotinama".

20:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se njegova zemlja bori protiv Rusije kako bi odbranila sigurnost Evrope.

Zelenski je prisustvovao konferenciji održanoj u Berlinu o obnovi Ukrajine putem videolinka.

"Spaljene su hiljade kuća, škola, ulica, željezničkih stanica i nuklearnih elektrana. Dakle, ulaganje u Ukrajinu je investicija u budućnost zemalja EU. Evropa se može posmatrati samo zajedno s Ukrajinom. Ukrajina se bori protiv Rusije da odbrani sigurnost Evrope", rekao je ukrajinski predsjednik.

Zelenski je rekao da su ruski projektili i iranski dronovi uništili "više od trećine" energetskog sektora njegove zemlje.

19:35 Putin pozvao vladu da ubrza donošenje odluka i proizvodnju vojne opreme.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da su novi sigurnosni izazovi s kojima se suočava "specijalna vojna operacija" u Ukrajini "ozbiljni i značajni". Pozvao je vladu da ubrza donošenje odluka i proizvodnju vojne opreme.

"Sada smo također suočeni s potrebom da ubrzamo rješavanje pitanja koja se odnose na odvijanje specijalne vojne operacije i koja se odnose na borbu protiv ograničenja u ekonosmkoj sferi s kojima smo se susreli", rekao je Putin.

Ako se operacija provodi u okviru standardnih birokratskih procedura, neće biti nikakvog rezultata, rekao je. Putin je također naglasio da oprema ruskih vojnika mora biti "učinkovita i moderna".

19:10 Papa apeluje: Izbjeći prijetnju nuklearnog rata

Papa Franjo, upoređujući trenutnu svjetsku situaciju s kubanskom raketnom krizom prije 60 godina, predvodio je u utorak lidere svjetskih religija u mirovnom apelu političarima da spriječe prijetnju nuklearnog rata oko Ukrajine. 

Franjo je predsjedavao svečanim zatvaranjem trodnevne konferencije koju je organizovala italijanska zajednica Sant' Egidio, svjetska mirovna i dobrotvorna grupa, u rimskom Koloseumu.

U svom obraćanju pred nekoliko hiljada ljudi, održanom nakon što su se različite vjerske grupe molile odvojeno, Franjo je osudio današnji "mračan scenario, u kojem, nažalost, planovi moćnih svjetskih lidera ne uzimaju u obzir pravedne težnje naroda".

Osvrćući se na mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini, Franjo je rekao: "Danas je, zapravo, nešto od čega smo strahovali i čega smo se nadali da više nikada nećemo čuti potpuno ugroženo: upotreba atomskog oružja, koja se i nakon Hirošime i Nagasakija nastavila pogrešno biti proizveden i testiran."

18:24 Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda raspravljat će u utorak iza zatvorenih vrata o optužbama Rusije koja tvrdi da Ukrajina radi na izradi "prljave bombe", što Kijev i Zapad odbijaju, doznaje se od diplomatskih izvora. Rasprava će se održati na prijedlog Rusije, čiji je veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja uputio pismo Vijeću sigurnosti i glavnom tajniku Antoniju Guterresu, u kojem opetuje optužbe o ukrajinskoj "provokaciji", navodi se u tekstu koji je AFP dobio na uvid. Moskva je prvi put iznijela te optužbe u nedjelju u telefonskom razgovoru ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i njegovog američkog, francuskog, britanskog i turskog kolege, spomenuvši "eventualne provokacije Ukrajine s korištenjem 'prljave bombe'".

17:46 Toplo vrijeme i uspješna trgovina

Nakon što je smanjen ruski uvoz plina, na koji se Europa dugo oslanjala, europski čelnici su požurili s nabavom prirodnog plina iz cijelog svijeta kako bi napunili skladišta. Sada, zbog kombinacije neuobičajeno toplog vremena i uspješne trgovine, skladišta su gotovo sasvim puna, čak i prije nego što su mnogi građani uključili grijanje.

17:28 U svjetlu retorike 

Norveški premijer Jonas Gahr Støre danas se obratio parlamentu o trenutnoj situaciji u Ukrajini. U govoru je govorio i o nuklearnoj prijetnji iz Moskve. "Rusija ima mnogo različitih vrsta nuklearnog oružja, uključujući nekoliko različitih kategorija onoga što se naziva taktičkim nuklearnim oružjem", rekao je. "Ovi su namijenjeni za korištenje u proširenju konvencionalnih oružanih sustava", dodao je. "Smatramo da je vjerovatnost korištenja još uvijek niska. Ali nije jednaka nuli", kazao je premijer Norveške. "U svjetlu retorike koja se koristi, ne možemo odbaciti tu mogućnost. Iako je vjerovatnost mala, povećala se", dodao je. "Moramo pretpostaviti da je svrha prijetnji oslabiti zapadnu solidarnost s Ukrajinom. To je oblik ucjene", dodao je na kraju.

17:08 Šta sad Putinu smeta?

Vladimir Putin je govorio na prvom sastanku novog koordinacijskog vijeća za upravljanje radom vlade. Rekao je da Rusija mora "ubrzati donošenje odluka" u vezi s vojnom kampanjom u Ukrajini.

16:52 Djeca će moći sudjelovati u nastavi  

Ukrajinskoj djeci izbjeglicama, koja su s obiteljima našla utočište u poznatom katoličkom hodočasničkom mjestu Međugorju, u utorak su uručeni laptopi i školska oprema kako bi mogli online pratiti nastavu koju organiziraju ukrajinske vlasti te se uključiti u školske aktivnosti u hercegovačkom središtu. Donaciju su mladim Ukrajincima uručili predstavnici UNHCR-a i UNICEF-a u Bosni i Hercegovini. Ubuduće će djeca moći online sudjelovati u nastavi koju organizira ukrajinsko ministarstvo obrazovanja i znanosti, a to će im biti omogućeno i iz školskih klupa Osnovne škole Bijakovići u Međugorju, čiji su informatičku učionicu nadogradile UN-ove humanitarne organizacije, prenosi Index.hr.  

16:38 Jasna poruka agresoru 

U Zagrebu je održan prvi parlamentarni summit Krimske platforme, a svojim obraćanjima javnosti zaključili su ga predsjednik sabora Gordan Jandroković i predsjednik ukrajinske Verhovne rade Ruslan Stefančuk. "Zagreb je bio domaćin ova dva dana jednog velikog događaja, najvećeg međunarodnog događaja u povijesti Hrvatskog sabora. Sve je prošlo u najboljem redu. Hvala svima koji su sudjelovali u pripremi ovog summita", rekao je predsjednik sabora Gordan Jandroković. "Zanimljivo je da su svoj doprinos dale sve članice G7. Usvojili smo zajedničku izjavu koja je ponovno dala potporu ukrajinskom narodu i ukrajinskoj državi", dodao je Jandroković. "Osudili smo nezakonitost aneksije, poručili smo Rusiji da se povuče iz Ukrajine i prekine rat." Na pitanje zašto je ovaj summit važan, Jandroković je rekao: "Ovo je prvi puta da se okupljaju saborski predstavnici, koji su izabrani od naših građana i koji imaju mandat da traže od svojih Vlada da ne mijenjaju politiku prema Ukrajini. Pokazali smo zajedništvo, ovdje je bilo više od 50 zemalja i to je jasna poruka agresoru da se civilizirani svijet neće umoriti od potpore Ukrajini. Pokazali smo solidarnost i spremni smo na tome ustrajati do kraja."

16:12 Događaj na lijevoj obali rijeke Dnjepar

Serhij Klan, član Regionalnog vijeća Hersona, kazao je u razgovoru za ukrajinsku televiziju da su ukrajinske snage uništile bazu tzv. kadirovaca. Događaj se, kako tvrdi, zbio na lijevoj obali rijeke Dnjepar u regiji Herson. "Kadirovci su prešli na lijevu obalu i nisu odoljeli da ne naprave selfieje i objave ih. Sinoć su njihovu bazu uništile ukrajinske snage", rekao je. Kaže da je ubijeno 40 kadirovaca, a da ih je 60 teško ranjeno.

15:25 Ovo je nova britanska ratna karta Ukrajine

15:10 Košarkašici koju su Rusi osudili na devet godina zatvora odbijena žalba

RUSKI sud odbio je žalbu američke košarkašice Brittney Griner, koja je u kolovozu osuđena na devet godina zatvora zbog posjedovanja narkotika u Rusiji.

alt

15:05 Šef ukrajinskih obavještajaca: Čovjek iz Kremlja želi zamijeniti Putina

ŠEF ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov dao je zanimljiv intervju za ukrajinski portal Ukrajinska pravda.

alt

14:30 Zelenskij čestitao novom britanskom premijeru, Rusija ne vjeruje u poboljšanje odnosa

NOVI britanski premijer Rishi Sunak dobio je čestitku predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Iz Kremlja poručuju da Rusija ne vjeruje da će Sunakov dolazak na vlast poboljšati njihov odnos s Velikom Britanijom.

14:25 Norveška policija uhitila čovjeka za kojeg vjeruje da je ruski špijun

Norveška policija uhitila je osumnjičenog ruskog špijuna u sjevernom gradu Tromsou, javlja javna televizija NRK pozivajući se na sigurnosnu službu nordijske zemlje PST.

Muškarac, koji je radio kao znanstvenik na Sveučilištu Tromso, predstavljao se kao brazilski državljanin, ali policija vjeruje da je zapravo Rus, izvijestio je NRK.

Zamjenik šefa PST-a Hedvig Moe rekao je za NRK da taj čovjek predstavlja "prijetnju temeljnim nacionalnim interesima" i da bi ga trebalo protjerati iz Norveške.

14:15 Finski seizmolozi detektirali pet eksplozija u ruskim vodama

FINSKI seizmolozi detektirali su prošli tjedan pet podvodnih eksplozija u ruskim vodama u Baltičkom moru, objavio je Seizmološki institut Sveučilišta u Helsinkiju.

14:10 Šef Wagnerovih plaćenika navodno Putinu u lice rekao da mu je loša ratna taktika

AMERIČKI dužnosnici koji su dobili uvid u izvješće obavještajaca rekli su za Washington Post da je Jevgenij Prigožin kritizirao Putina. Navode da mu je u lice rekao da njegova taktika vodi prema porazu u Ukrajini.

alt

14:00 Ruski sud odlučuje o žalbi zatvorene američke košarkašice

Ruski sud raspravlja o žalbi američke košarkaške zvijezde Brittney Griner na devetogodišnju kaznu zatvora zbog posjedovanja i krijumčarenja droge zbog ulja konoplje koje joj je pronađeno u prtljazi 17. veljače u moskovskoj zračnoj luci. 

Tri suca predsjedaju žalbenim sudom u Krasnogorsku u blizini Moskve, dok Griner sudjeluje putem video veze iz pritvorskog centra u gradu Novoje Grišno, nedaleko Moskve. 

Njezini odvjetnici, Maria Blagovolina i Aleksander Bojkov, ranije su rekli da očekuju da će odluka o Grinerovoj žalbi biti objavljena kasnije danas.

4. kolovoza osuđena na devet godina zatvora nakon što je priznala krivnju za posjedovanje i trgovinu drogom, ali je rekla da je napravila nenamjernu pogrešku i da nije namjeravala prekršiti zakon.

13:50 Kličko: Ukrajini treba međunarodna pomoć da izgradi budućnost odvojenu od Putina

KIJEVSKI gradonačelnik Vitalij Kličko poručio je da je Ukrajini potrebna međunarodna pomoć u obnovi kako bi zemlja izgradila budućnost odvojenu od "Putinove diktatorske Rusije".

 13:45 Rusi: Odbili smo ukrajinske napade u regijama Herson i Luhansk

Ruske snage odbile su ukrajinske napade u južnoj regiji Herson i istočnom području Luhanska, tvrdi ministarstvo obrane Kremlja.

Dok ukrajinske trupe nastavljaju sa svojom protuofenzivom na istoku, dužnosnici koje je postavila Rusija evakuiraju tisuće civila iz Hersona preko rijeke Dnjepar.

Glavni grad regije Herson jedini je veliki grad koji je Rusija od početka invazije zauzela bez golemih razaranja. 

13:40 Zašto brodovi s LNG-om čekaju pred obalama Europe?

EUROPA se nastoji riješiti ovisnosti o ruskom plinu koji se dopremao cjevovodima i okrenula se uvozu ukapljenog plina.

alt

13:30 Uskoro se očekuje dolazak IAEA-e u Ukrajine zbog ruskih tvrdnji o "prljavoj bombi"

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao da se skoro očekuje dolazak stručnjaka iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Ukrajinu zbog tvrdnji Rusije da ukrajinske snage namjeravaju koristiri "prljavu bombu". 

Rekao je da će stručnjaci "dokazati da Ukrajina nema niti prljave bombe niti planira njihovu izradu".

IAEA-u je, podsjetimo, u inspekciju jučer pozvala upravo Ukrajina kako bi demantirala ruske tvrdnje koje je i Zapad ocijenio kao lažne. 

13:15 Sedam ubijenih u ruskim napadima u Donjecku

Sedam civila je ubijeno, a troje ranjeno u 15 ruskih napada na osam naselja u Donjeckoj oblasti prošlog dana, objavile su ukrajinske vlasti.

Associated Press izvještava da su napadi uslijedili dok su ruske snage bile u ofenzivi na strateški smještene gradove Bakhmut i Avdiivka u ukrajinskom industrijskom srcu Donbasu. Ukrajinska policija rekla je da je u napadima uništeno 19 stambenih zgrada i jedan dalekovod.

13:00 Ukrajinka opisala kako je bilo u ruskom zarobljeništvu: Ljudi su se budili vrišteći

BILO je kao nešto iz Hladnog rata. Nakon pet mjeseci u najozloglašenijem zatvoru u okupiranoj Ukrajini, 25-godišnja Alina Panina bez objašnjenja se našla u podnožju mosta na ničijoj zemlji zajedno sa 107 drugih ukrajinskih ratnih zarobljenica.

alt

12:30 Zračna uzbuna u Kijevu. Ukrajinski portal: Rusija je lansirala 10 dronova kamikaza iz Bjelorusije

Ukrajinska pravda objavila je, pozivajući se na obavještajne izvore, da je Rusija lansirala 10 bespilotnih letjelica Shahed-136 iz smjera Bjelorusije.

U Kijevu i Kijevskoj oblasti objavljena je zračna uzbuna, javlja Kyiv Independant. 

Ljudi su na društvenim mrežama javili da su dronovi kamikaze viđeni u Kijevskoj i Černihivskoj oblasti.

11:30 Protivnica nuklearnog naoružanja: NATO drži nuklearne vježbe, to eskalira stanje

KATE Hudson, glavna tajnica britanske organizacije Kampanja za nuklearno razoružanje, iznijela je svoje poglede na nedavnu strategiju zapadnih zemalja oko rata u Ukrajini.

alt11:20 Zelenskij se jutros obratio i konfrenciji u Berlinu

Zelenskij se putem videa obratio i konferenciji u Berlinu na kojoj se govori o obnovi Ukrajine. 

Rekao je da Ukrajina nije dobila "ni centa za svoj hitni plan oporavka vrijedan 17 milijardi dolara".

“Rusija uništava sve kako bismo teže preživjeli ovu zimu, kako se Ukrajina što duže ne bi mogla oporaviti od ovog rata, kako ne bismo što dulje mogli integrirati ukrajinski gospodarski potencijal i europski gospodarski potencijal", rekao je. 

Zelenskij je kazao i da su ruske rakete i bespilotne letjelice iranske proizvodnje uništile više od trećine energetskog sektora njegove zemlje.

Pozvao je na veću vojnu potporu kao i financijsku pomoć kako bi se Ukrajini pomoglo da prebrodi zimu i obnovi se nakon rata. “Neka vidi agresor da mu je cilj nedostižan”, rekao je.

Izrazio je svoje uvjerenje da se Ukrajina bori za sigurnost Europe dok nastoji odbiti Rusiju.

"EU će uz našu pomoć moći u potpunosti i pouzdano zamijeniti prljave ruske izvore energije", dodao je.

10:40 Zelenskij summitu u Zagrebu: Ukrajinska zastava vijorit će se na Krimu

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij obratio se videoporukom Krimskom summitu u Zagrebu.

alt

10:30 Govorili Pelosi i Plenković. Zelenskij: Kad oslobodimo Krim, svijet će biti slobodan

10:00 Proruski dužnosnik: Eksplozija auta u Melitopolju je teroristički napad

Vladimir Rogov, dužnosnik okupirane Zaporiške oblasti kojeg je imenovala Rusija, navodno je ruskim državnim medijima rekao da je eksplozija automobila u blizini ureda ruskog propagandnog kanala ZaTV-a u Melitopolju bila "teroristički napad improviziranom eksplozivnom napravom".

Na Telegramu je napisao da je snaga eksplozije bila jednaka eksploziji 2 kilograma TNT-a.

09:50 Eksplodirao auto u okupiranom Melitopolju

U eksploziji automobila u blizini ureda ZaTV-a u Melitopolu pod ruskom okupacijom ozlijeđeno je najmanje pet osoba uključujući neke zaposlenike tvrtke, rekli su dužnosnici.

ZaTv je ruski propagandni kanal koji je 1. kolovoza počeo emitirati u okupiranim dijelovima Zaporoške oblasti. Još uvijek nije jasno je li eksplozija bila slučajna ili namjerna, niti je li netko preuzeo odgovornost za incident.

 09:45 Muškarac i žena iz Rusije uhićeni u Norveškoj jer su fotografirali vojni objekt

DVOJE ruskih državljana uhićeno je u Norveškoj zbog fotografiranja vojnog objekta u sjevernom dijelu zemlje. Proteklih tjedana su u Norveškoj privedena četiri Rusa.

09.40 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi obavještajni izvještaj o stanju u Ukrajini.

U njemu se navodi kako su najmanje 23 potvrđena gubitka ruskog jurišnog helikoptera Ka-52 HOKUM u Ukrajini od početka invazije.

"To predstavlja više od 25% flote ruskih zračnih snaga u službi od 90 Ka-52 i gotovo polovicu ukupnih ruskih gubitaka helikoptera u Ukrajini. Ruski jurišni helikopteri vjerovatno su pretrpjeli posebno oštećenje od ukrajinskih prijenosnih sistema protuzračne odbrane (MANPADS), dok helikopteri često rade s manje dosljednim gornjim pokrovom od borbenih mlažnjaka, što se ne bi očekivalo prema ruskoj vojnoj doktrini", piše u izvještaju.

Britanski obavještajci navode kako Rusija još uvijek ne uspijeva održati odgovarajuću zračnu nadmoć kako bi pouzdano izvršila učinkovitu blisku zračnu potporu u blizini crte bojišnice, a njezina topnička municija je pri kraju.

"Ruski zapovjednici vjerovatno sve više pribjegavaju provođenju visokorizičnih misija jurišnih helikoptera kao jedne od rijetkih dostupnih opcija za pružanje bliske potpore trupama u borbi", navode obavještajci.

09.00 U eksploziji automobila u blizini ureda ZaTV-a u Melitopolu pod ruskom okupacijom ozlijeđeno je najmanje pet osoba uključujući neke zaposlenike kompanije, rekli su dužnosnici.

ZaTv je ruski propagandni kanal koji je 1. augusta počeo emitirati u okupiranim dijelovima Zaporoške oblasti. Još uvijek nije jasno je li eksplozija bila slučajna ili namjerna, niti je li neko preuzeo odgovornost za incident.

08.00 Rusi napreduju u dva smjera i pripremaju odbrambene položaje u regiji Herson, potkopavajući obalu - javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

alt

07.00 Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga izvijestio je u novom dnevnom izvještaju da su ukrajinske snage odbile ruske napade u blizini Bilohorivka u Luhanskoj oblasti i Bakhmuta, Bilohorivke, Verhnokamianske, Ivanhrada, Kliščivka, Spirne, Soledara, Marinke i Nevelske u Donjeckoj oblasti.

Rusija je u posljednja 24 sata izvela 12 zračnih napada na Ukrajinu i izvela 60 napada višecevnim raketnim sustavima, objavio je Glavni stožer.

Ukrajinske snage odbijaju ruske napade u blizini 10 naselja, navodi se u izvještaju.

06.00 Ukrajinsko operativno zapovjedništvo "Jug" izvijestilo je da su ukrajinske snage uništile tri ruska skladišta municije na jugu zemlje, ubile 40 ruskih vojnika i uništile tri tenka, protuzračni raketni sistem "Osa" i šest oklopnih vozila 24. oktobra. Ukrajinske snage također su navodno oborile Orlan-10 UAV i dron kamikaza Shahed-131 iranske proizvodnje u Hersonskoj oblasti.

05.00 Rusija ne smije eskalirati sukob u Ukrajini lažnim tvrdnjama da Kijev planira baciti takozvanu "prljavu bombu", upozorio je šef NATO-a.

Jens Stoltenberg komentirao je tvrdnje Moskve da bi Ukrajina mogla rasporediti takvo oružje, što je izazvalo strahove da bi ga Rusija mogla upotrijebiti i okriviti Kijev.

Stoltenberg je rekao da je razgovarao sa šefom Pentagona Lloydom Austinom i britanskim ministrom odbrane Benom Wallaceom "o lažnoj tvrdnji Rusije da se Ukrajina sprema upotrijebiti prljavu bombu na vlastitom teritoriju". "Nato saveznici odbacuju ovu optužbu. Rusija ne smije koristiti kao izgovor za eskalaciju. Ostajemo čvrsti u našoj podršci Ukrajini", napisao je na Twitteru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...