MILANOVIĆ REKAO, A NIJE PRVO "ISPEKAO": Šta da Hrvatska napadne Srbiju?

Svako pravilo živi svoj životni vijek, kazao je Milanović.

  • Regija

  • 25. Okt. 2022  25. Okt. 2022

  • 1

Hrvatska ima obavezu samo prema NATO-u i ni prema kome drugom, izjavio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović, komentarišući izjavu premijera Andreja Plenkovića o tome kako je odluka o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj već donijeta.

Milanović smatra da bi, ako neko napadne neku drugu državu članicu NATO-a, poput Litvanije ili Poljske, to već bila druga stvar.

- Šta da Hrvatska napadne Srbiju i zarati, je l’ nama NATO treba pružiti pomoć i zaštitu? Možda da, možda ne. I od članica NATO se očekuje da budu racionalne i vode računa o drugima, ima nas puno. I ta obaveza priskakanja u pomoć drugoj članici NATO-a je obaveza iz 1949. Prošlo je 73 godine, svako pravilo živi svoj životni vijek i ja to pravilo doživljavam ozbiljno, ali potrebno je i naše razumno ponašanje da se ne uvalimo u veće probleme od onih koji nam trebaju, kazao je Milanović.

Nakon što je, valjda, shvatio šta je izrekao, Milanović se pokušao opravdati.

- Hrvatska neće napasti Srbiju ni Srbija Hrvatsku, jasno, ali ovo govorim da doskočim prevarantima koji govore o nekim hrvatskim obavezama. Gdje su bili dok sam godinu dana trubio o bosanskim Hrvatima? Država je kao koncept sebična tvorevina, okružio si se granicama da bi brinuo o sebi, dodao je hrvatski predsjednik.

Komentarišući činjenicu da je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u Bruxellesu glasao za odluku o upućivanju ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku, Milanović je napomenuo kako ona nikoga ne obavezuje. Ovu tvrdnju potkrijepio je time da je on kao predsjednik države ujedno i vrhovni komandant, a da o ovoj odluci i o tome kako će se Grlić Radman izjasniti, nije bio upoznat.

(Oslobođenje)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...